Ειδήσεις

Σε ιδιώτη τα κτήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης - photos

Στα χέρια ιδιώτη που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό τομέα περνούν τα κτήρια της παλιάς Μεραρχίας Κρητών, των Παλαιών Φυλακών και Στρατώνων ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Στα χέρια ιδιώτη που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό τομέα περνούν τα κτήρια της παλιάς Μεραρχίας Κρητών, των Παλαιών Φυλακών και Στρατώνων ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, που βρίσκονται στο λόφο Καστέλι στην παλιά πόλη των Χανίων.

Χθες η Πρυτανεία του Ιδρύματος ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες μακροχρόνιας μίσθωσης των εν λόγω κτηρίων, με την εταιρεία Belvedere να ανακηρύσσεται πλειοδότρια του διαγωνισμού, έχοντας καταβάλει αντίτιμο 8,9 εκατομμυρίων ευρώ για εκμίσθωση 25 ετών.

Η εξέλιξη αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις σε τοπικούς φορείς και κυρίως σε συλλογικότητες, καθώς είναι προφανές ότι θα επιχειρηθεί εκκένωση της κατάληψης "Rosa Nera" από το κτήριο της παλιάς Μεραρχίας.

Η ανάδοχος εταιρεία, σύμφωνα με τη δεσμευτική πρότασή της, αναλαμβάνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιδρύματος, να αναστηλώσει τα κτήρια υπό την επίβλεψη των αρμόδιων δημόσιων Αρχών, να αναπλάσει την πλατεία στην οποία θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση του κοινού, να δημιουργήσει χώρους αναψυχής εντός και εκτός των κτηρίων και να τους διαθέσει για κοινή χρήση. Επιπλέον, αναλαμβάνει να δημιουργήσει περισσότερες από διακόσιες ισοδύναμες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και της λειτουργίας του έργου, στο οποίο η ελάχιστη δεσμευτική επένδυση ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος η εταιρεία Belvedere αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραδώσει στο Πολυτεχνείο Κρήτης τα κτήρια και τις εγκαταστάσεις σε άριστη λειτουργική κατάσταση μετά τη λήξη της διάρκειας παραχώρησης.

Στην ανακοίνωση της Πρυτανείας του Ιδρύματος επισημαίνεται ότι «η κατακύρωση του διαγωνισμού αποτελεί την κατάληξη επίπονων διαδικασιών που ξεκίνησαν πριν από περίπου τρία χρόνια με σκοπό να εξασφαλίσουν την απόλυτη διαφάνεια στις ακολουθούμενες διαδικασίες.

Συγκεκριμένα επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί αρχικά δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, στη διάρκεια της οποίας οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευχέρεια να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, να προτείνουν χρήσεις για τα κτήρια και να παρέχουν μη δεσμευτικές προκαταρκτικές προσφορές.

Στη φάση αυτή συμμετείχαν 6 όμιλοι, το σύνολο των οποίων πρότεινε χρήσεις σχετικές με την τουριστική αξιοποίηση. Στη συνέχεια, και αφού πρώτα ενημερώθηκε λεπτομερώς η Σύγκλητος του Ιδρύματος, προκηρύχθηκε δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός, το αναλυτικό τεύχος του οποίου παρέλαβαν δέκα όμιλοι».

Σύμφωνα με την πρυτανική Αρχή, «ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε επιτυχώς πλέον με την ομόφωνη κατακύρωση στην εταιρεία Belvedere, η οποία προσέφερε αρχικά το ποσό των 7,9 εκατομμυρίων ευρώ για εκμίσθωση διάρκειας 25 ετών.

Μετά την ανακήρυξη του πλειοδότη και πριν την κατακύρωση, μεσολάβησε φάση διαπραγμάτευσης, κατά την οποία το τίμημα αυξήθηκε στα 8,9 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με τη δημόσια επιχορήγηση του Πολυτεχνείου από τον τακτικό προϋπολογισμό για 8 έτη, αυξάνοντας σημαντικά τη δυνατότητά του να υποστηρίξει τη φοιτητική μέριμνα και την εκπαιδευτική λειτουργία των σχολών του».

Η ανάρτηση της κατάληψης

Η επικύρωση της συμφωνίας του Πολυτεχνείου Κρήτης με την εταιρεία που θα αναλάβει τη μίσθωση των κτηρίων της Μεραρχίας Κρητών, των Παλαιών Φυλακών και Στρατώνων είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει κλιμάκωση των αντιδράσεων στη φοιτητική κοινότητα και κυρίως στη "Rosa Nera", που από το 2004 έχει καταλάβει το κτήριο των παλιάς Μεραρχίας.

Ήδη έχει αποφασιστεί πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη των Χανίων την ερχόμενη Τρίτη, ενώ στην ιστοσελίδα της συλλογικότητας στο διαδίκτυο έχει αναρτηθεί κείμενο, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Σήμερα, η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο της γενικευμένης επίθεσης ελληνικών και ξένων εταιρειών που θέλουν να μετατρέψουν την ομορφιά του μεσογειακού τοπίου σε γκολφ και σουίτες».

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι «η "αξιοποίηση" του κτηρίου που στεγάζει τη "Rosa Nera" δεν αφορά μόνο ένα κτήριο. Είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την εμπορευματοποίηση. Είναι τα νέα προγράμματα σπουδών που θέλουν αμόρφωτους φοιτητές και φοιτήτριες να επικεντρώνονται σε κάθε μπίζνα, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν χώρους ελεύθερους και κρατούνται ελεγχόμενοι μακριά από την πόλη. Είναι η σύνδεση όλης της ζωής μας με μια μόνο αξία: "τι πουλιέται και τι αγοράζεται"».

Η οργάνωση "Rosa Nera", που έχει ήδη εκφράσει την αντίδρασή της από τις πρώτες ημέρες που έγιναν γνωστά τα σχέδια της πρυτανικής Αρχής πριν από αρκετό καιρό, σημειώνει στο τελευταίο κείμενο που ανάρτησε: «Οι δηλώσεις τους περί "εξοικονόμησης χρημάτων για τους φοιτητές" δεν μπορούν να μας πείσουν: Τόσα χρόνια (που υποτίθεται πως είχαν τα κονδύλια), ούτε στέγαση δε φτιάχτηκε στο Ακρωτήρι, ούτε μέριμνα υπήρχε για τις λαϊκές ανάγκες από κανέναν τους».

Βέλη προς την Πρυτανεία: «Αφού σπέρνει ανέμους, θα θερίσει θύελλες»

Στην εκμίσθωση των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης αντιτίθεται, μεταξύ άλλων, και η Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών του Ιδρύματος. Με ανακοίνωσή της στέλνει μήνυμα στην πρυτανική Αρχή, την οποία προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς για δυναμικές αντιδράσεις, σημειώνοντας ότι «αφού σπέρνει ανέμους, θα θερίσει θύελλες».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, «τα δύο κτήρια στο παλιό λιμάνι, ένα όπου στεγαζόταν παλιά η Πρυτανεία κι άλλο ένα όπου στεγάζεται 13 χρόνια η κατάληψη "Rosa Nera", είναι αυτά που έχουν σειρά να δοθούν για επιχειρηματική αξιοποίηση, κάτι που αποτελεί και συνέχιση των επιλογών όλων των διοικήσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης να αδειάζουν τα κτήρια της πόλης και να τα παραχωρούν σε ιδιώτες, κομμάτι μιας πολιτικής συνολικής ιδιωτικοποίησης και επιχειρηματικοποίησης του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου».

Τα μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Φοιτητών δηλώνουν αποφασισμένα να αγωνιστούν «για να μη σπάσει η κατάληψη της "Rosa Nera"» και προσθέτουν ότι «τα κτήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι δημόσια και ανήκουν σε όλους».

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

Σχόλια