Ειδήσεις

Δάσκαλοι από 6 χώρες στο 23ο Δημοτικό - video

Χθες Τρίτη 6/6/2017, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τη Βουλγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία.

Χθες Τρίτη 6/6/2017, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τη Βουλγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία, που φιλοξενούνται στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ "Learning through games to keep children at School".

Κατά τη χθεσινή επίσκεψη των εταίρων στο σχολείο έγινε γιορτή καλωσορίσματος που προετοίμασαν και παρουσίασαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθήτριες και οι μαθητές όλων των τάξεων με τραγούδια, παραδοσιακούς χορούς ελληνικούς και των χωρών προέλευσης των εκπαιδευτικών του προγράμματος και  παράσταση Καραγκιόζη σχετική με τη γνωριμία και επικοινωνία των 6 χωρών. Ακολούθησε μουσικοκινητικό δρώμενο από τα 2 συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία 26ο και 35ο, καθώς και από γειτονικό μας 6ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου.

Για να γνωρίσουν το διδακτήριο, τις μαθήτριες και τους μαθητές καθώς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας ετοιμάσαμε και παρουσιάσαμε εκπαιδευτικό δρώμενο που συνδύαζε τους μύθους του Ανδρόγεω, του Θησέα και του Μινώταυρου, με τη λαβυρινθώδη δομή του σχολείου μας. Στόχος μας ήταν να παρουσιάσουμε το σχολείο μας και το πώς χρησιμοποιούμε την αυλή του, για μάθηση της ελληνικής μυθολογίας, μέσα από παιχνίδι, έξω από την τάξη, πράγμα που ήταν και ο στόχος του προγράμματος για τη χώρα μας.

?

?

Στη γιορτή παρευρέθηκαν και καλωσόρισαν τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος Erasmus+, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Γιώργος Τερζάκης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.  Ηρακλείου κ. Δημήτρης Αποστολάκης, οι Σχολικές Σύμβουλοι της 6ης Περιφέρειας Π.Ε. Ν. Ηρακλείου κ. Μαρία Δρακάκη, της 9ης Περιφέρειας Π.Ε. Ν. Ηρακλείου κ. Ανδρονίκη Σπαθαράκη, η Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής Γλώσσας κ. Ελένη Πουλλά και η Διευθύντρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου κ. Παρασκευή Σερμπέζη.

Το απόγευμα περιηγηθήκαμε στα αξιοθέατα της παλιάς πόλης του Ηρακλείου, στο μουσείο της Αγίας Αικατερίνης, στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά και στα ενετικά τείχη. Στόχος μας ήταν να παρουσιάσουμε την πόλη μας.

Ο κ. Νίκος Σηφάκης - Εκπαιδευτικός και Υπεύθυνος Επικοινωνίας του προγράμματος μας περιέγραψε με λίγα λόγια τι ακριβώς έγινε χθες στο σχολείο:

?

?

«Οι εταίροι του προγράμματος πήραν ακόμα μια έντονη γεύση Κρητικής Φιλοξενίας και Πολιτισμού μέσα από τις δράσεις υποδοχής που οργάνωσαν  Εκπαιδευτικοί και Μαθητές του 23ου Δημοτικού Ηρακλείου. Επιπλέον διαμοιράστηκαν καλές πραχτικές για το πώς μπορούν οι μαθητές να μάθουν μέσα από πολύ ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο έξω από τα στενά όρια μιας σχολικής αίθουσας. Μετά την λήξη των δράσεων οι  γονείς του σχολείου ετοίμασαν κρητικά και ελληνικά παραδοσιακά πιάτα με στόχο να γευτούν την μαγειρική μας παράδοση ως αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού μας πολιτισμού. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους εξέφρασαν έντονα τον ενθουσιασμό την ευχαρίστηση αλλά  και την ευγνωμοσύνη προς όλους τους εμπλεκόμενους της όμορφης αυτής εκδήλωσης…».

Σήμερα Τετάρτη 7/6/2017, επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού με τους εταίρους μας και με μαθήτριες και μαθητές της Γ΄ τάξης και πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη και εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Στόχος μας ήταν να δείξουμε πώς αξιοποιούμε τη «μάθηση μέσα από παιχνίδι, έξω από το σχολείο» σε ένα αρχαιολογικό χώρο.  Ακολούθησε   επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Στόχος μας ήταν να παρουσιάσουμε τους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το απόγευμα επισκεφθήκαμε τον Αγροτικό Οικοτεχνικό Συνεταιρισμό Γυναικών, Αγίου Βασιλείου του Δήμου Ν. Καζαντζάκης, όπου οι εταίροι γνώρισαν  τις δραστηριότητες του συνεταιρισμού και συμμετείχαν στην προετοιμασία του δείπνου που γεύτηκαν λίγο αργότερα, παρασκευάζοντας παραδοσιακά πιάτα με παραδοσιακά υλικά. Το βραδινό φαγητό συνοδεύτηκε με παραδοσιακή κρητική μουσική από ντόπιους οργανοπαίχτες. Μέχρι να μαγειρευτεί το βραδινό φαγητό επισκεφθήκαμε άλλα κοντινά γειτονικά χωριά, καθώς και το οινοποιείο Μηλιαράκη στα Πεζά, όπου ξεναγήθηκαν στο οινοποιείο, παρακολούθησαν βίντεο για την παρασκευή κρητικού κρασιού και λαδιού και μετείχαν σε γευσιγνωσία για να γνωρίσουν  τις κρητικές ποικιλίες κρασιού. Στόχος μας ήταν  να γνωρίσουν την ενδοχώρα και τα κοντινά στην πόλη μας χωριά.

Από την Δ/ντρια του σχολείου, Ειρήνη Βιδάκη:

Ως διευθύντρια του σχολείου αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου και να συγχαρώ όλους όσοι βοήθησαν να πραγματοποιηθεί ένα τόσο απαιτητικό διετές πρόγραμμα.

Κατ' αρχάς τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, τις μαθήτριες και τους μαθητές του 23ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, που αυτά τα δύο χρόνια σχεδίασαν και  υλοποίησαν εκπαιδευτικά προγράμματα και σχέδια μαθημάτων, που αναδεικνύουν τους στόχους των ελληνικών Διαθεματικών Προγραμμάτων Σπουδών και του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, με επίκεντρο τη μαθήτρια και το μαθητή, καθώς  και τη μάθηση μέσα από παιχνίδι και τα οποία έτυχαν συγχαρητηρίων και επαίνων από τους εταίρους.

Επιπλέον το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, όλους τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες του σχολείου μας, καθώς και το βοηθητικό προσωπικό  του -την καθαρίστρια, τη σχολική τροχονόμο, την εργαζόμενη γενικών καθηκόντων και τους υπεύθυνους του κυλικείου του σχολείου μας- που καθημερινά ήταν δίπλα μας, αρωγοί σε κάθε μας ανάγκη και συνοδοιπόροι στον κοινό στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το καλό και το συμφέρον των παιδιών, που μας έχουνε εμπιστευτεί οι γονείς και η πολιτεία.

Τις συναδέλφους εκπαιδευτικούς των συστεγαζόμενων Νηπιαγωγείων (26ο & 35ο ) καθώς και του γειτονικού Νηπιαγωγείου (6ο) για την απεριόριστη συμπαράσταση.

Όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διοίκηση και στη λειτουργία του σχολείου: την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, τη Σχολική Σύμβουλο της 6ης Περιφέρειας, τη Σχολική Επιτροπή Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηρακλείου, τις Τεχνικές υπηρεσίες, τη Τμήμα Πρασίνου, το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου και τη ΔΕΠΑΝΑΛ  Α.Ε.,  για τις υπηρεσίες που μας παρείχαν.

Τους άτυπους φορείς εκπαίδευσης που συμμετείχαν ενεργά και υποστηρικτικά στην διεξαγωγή  των εκπαιδευτικών επισκέψεων και  των εκπαιδευτικών προγραμμάτων: το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου,  το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το Ενυδρείο Κρήτης, το Τμήμα Τουρισμού του δήμου Ηρακλείου και το γραφείο Info Point,  το Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος στο Φόδελε, τον Αγροτικό Οικοτεχνικό Συνεταιρισμό Γυναικών Συνεταιρισμό Γυναικών Αγίου Βασιλείου του δήμου Ν. Καζαντζάκης και το οινοποιείο Μηλιαράκη στα Πεζά.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά και το ξενοδοχείο Elounda Beach, στην Ελούντα, για την προσφορά παραδοσιακού γεύματος στους εταίρους.

Μέσα από αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια καταφέραμε να  παρουσιάσουμε και να αναδείξουμε τόσο το σχολείο μας, το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τον τρόπο που δουλεύουμε, καθώς και τους άτυπους φορείς εκπαίδευσης που υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και τις υπηρεσίες που συνεργάζονται για να λειτουργήσει το ελληνικό δημόσιο σχολείο για να παράσχει την εκπαίδευση που χρειάζονται οι μαθήτριες και οι μαθητές μας. Συγχρόνως δώσαμε την ευκαιρία στους εταίρους μας να γνωρίσουν τη χώρα μας και το νησί μας, τον πολιτισμό μας και  τα σημαντικότερα μνημεία μας, την κρητική διατροφή, την κουλτούρα και τη φιλοξενία μας.

Σχόλια