Ειδήσεις

"Βουλιάζει" η κρουαζιέρα - Πτώση 8,5% στις αφίξεις

Αισθητή πτώση παρουσιάζουν οι αφίξεις κρουαζιέρας στο Ηράκλειο. Μέσα στο 2017 αναμένεται να αφιχθούν 145 κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της πόλης, αριθμός σαφώς μικρότερος από το περυσινό έτος, οπότε συνολικά 165 κρουαζιερόπλοια "άραξαν" στο λιμένα του Ηρακλείου.

Το μείζον αυτό ζήτημα, το οποίο προκαλεί έντονο προβληματισμό στους επαγγελματίες του τουρισμού στην Κρήτη - και όχι μόνο - επισημαίνει ο βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας Π.Ε. της Ν.Δ., Λευτέρης Αυγενάκης, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επίμαχη ερώτηση ο κ. Αυγενάκης, η αυξητική τάση που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στην κρουαζιέρα έχει ανακοπεί, όχι μόνο σε επίπεδο Ηρακλείου, αλλά και σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, για το Ηράκλειο, το 2017 οι προσδοκώμενες αφίξεις είναι 145 και 218.863 επιβάτες, ενώ το 2016 είχαμε 165 αφίξεις και 238.780 επιβάτες. Το 2015 είχαμε 170 αφίξεις και 219.805 επιβάτες, ενώ το 2014 είχαμε 160 αφίξεις και 242.951 επιβάτες. Παρατηρείται λοιπόν φέτος πτώση της τάξης του 8,5% σε σχέση με το 2016.

«Δυστυχώς, το Ηράκλειο υπολείπεται σημαντικά μικρότερων πόλεων και λιμανιών της χώρας μας, που έχουν γίνει παγκόσμιοι προορισμοί, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Ρόδος και το Κατάκολο. Βεβαίως, αυτό δε φαίνεται να οφείλεται τόσο σε θέματα που άπτονται του Ηρακλείου ή του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ), αλλά το πρόβλημα εστιάζεται στις υποδομές και την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, αφού παρατηρείται απουσία σχεδιασμού και στρατηγικής στον τομέα του τουρισμού κρουαζιέρας. Η πρόσκαιρη αύξηση της κίνησης το 2016 οφείλεται στις γνωστές αλλαγές σε πλόες λόγω των γεγονότων στην Τουρκία, κάτι που η χώρα μας δεν κατάφερε να "κεφαλαιοποιήσει" και να το αξιοποιήσει προς όφελος του ελληνικού τουρισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ηρακλειώτης βουλευτής.

Σημαντική πτώση αναμένεται για φέτος στις αφίξεις κρουαζιέρας και σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, που επικαλείται ο Λευτέρης Αυγενάκης, είναι χαρακτηριστικά: Οι προσδοκώμενες αφίξεις για το 2017 είναι 3.316 κρουαζιέρες και 4.474.316 επιβάτες, ενώ το 2016 είχαμε 4.290 αφίξεις κρουαζιέρας και 5.197.118 επιβάτες. Εξάλλου, το 2015 είχαμε 4.281 αφίξεις και 4.957.743 επιβάτες, ενώ το 2014 είχαμε 3.826 αφίξεις και 4.932.373 επιβάτες στα λιμάνια όλης της χώρας.

«Χρειάζεται σχέδιο»

«Στην Ελλάδα, η ανάπτυξη της κρουαζιέρας έχει ιδιαίτερη σημασία για την τοπική και εθνική οικονομία, γι' αυτό άλλωστε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι τουριστικοί φορείς είχαν δώσει έμφαση στη στήριξη, προβολή και ενίσχυση του τουρισμού κρουαζιέρας. Δυστυχώς, η αυξητική τάση των προηγούμενων ετών ανακόπτεται για φέτος και υπάρχει σημαντική πτώση της κρουαζιέρας για το 2017. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντικά αρνητική, αφού η πτώση έχει ξεπεράσει και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.

Η κυβέρνηση οφείλει να αναπτύξει ένα συγκροτημένο σχέδιο κι ένα ολοκληρωμένο τουριστικό πακέτο για την κρουαζιέρα, όπου η Κρήτη και ειδικότερα το Ηράκλειο θα βρίσκονται σε πρωταρχική θέση.

Η κρουαζιέρα αποτελεί σημαντικό πυλώνα της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας και ως τέτοιο θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, με κύριους στόχους την αύξηση των αφίξεων, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών», τονίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος ρωτά, εν κατακλείδι, την κ. Κουντουρά για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του τουρισμού κρουαζιέρας σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και ειδικότερα στην Κρήτη και το Ηράκλειο.

Σχόλια