default-image

ΕΔΕ και αντιδράσεις για τα κακοσυντηρημένα κοτόπουλα

Κρήτη
ΕΔΕ και αντιδράσεις για τα κακοσυντηρημένα κοτόπουλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την κυνική ομολογία ότι «δε στοιχειοθετείται έγκλημα χωρίς πτώμα» φαίνεται να υιοθετεί η πλευρά της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης για να ξεπεράσει το σκόπελο με τα ακατάλληλα κέντρα διανομής του Δήμου Ηρακλείου σε Νέα και Παλιά Λαχαναγορά, αλλά και την Αγία Αικατερίνη, που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη και τη συντήρηση των προϊόντων του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), δηλαδή τη συντήρηση των τροφίμων που διανέμονται στους φτωχούς δωρεάν!

Πρόκειται για την περιβόητη υπόθεση με τα κοτόπουλα, που φυλάσσονταν σε αποθήκες χωρίς ρεύμα και εκτός ψυγείου, στις οποίες έκαναν παρέλαση ποντίκια και ζωύφια, σύμφωνα με τις απανωτές καταγγελίες των υπαλλήλων που εργάζονταν στις αποθήκες αυτές. Το θέμα έφερε χθες στη δημοσιότητα η εφημερίδα "Νέα Κρήτη", δημοσιεύοντας τις επιστολές των υπαλλήλων και κατ' επέκταση φωτίζοντας αυτό το απερίγραπτο σκηνικό πλημμελειών, αμελειών και παραλείψεων που περιγράφεται, και το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές!

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ: EΠΤΑΜΙΣΙ ΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΓΙΑ ΦΤΩΧΟΥΣ

Και επειδή κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα δηλητηρίασης από την κατανάλωση των κακοσυντηρημένων κοτόπουλων που μοίρασαν Περιφέρεια Κρήτης και Δήμος Ηρακλείου στους "άθλιους" της πόλης δεν έχει εμφανιστεί, η πλευρά της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας κάνει λόγο για «έγκλημα» που αν - υποθετικά το θέτει - έχει διαπραχθεί, δεν άφησε «πτώμα»!

Ωστόσο, είναι σαφές ότι και "έγκλημα" έγινε και "πτώμα" υπάρχει και ευτυχώς δεν είναι κάποιος άπορος που κατανάλωσε κακοσυντηρημένο κοτόπουλο, αλλά η ίδια η Δημόσια Διοίκηση, όπως αυτή ασκείται στη συγκεκριμένη περίπτωση από την Περιφέρεια Κρήτης και το συμπράττοντα φορέα του ΤΕΒΑ Δήμο Ηρακλείου! Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι έχει ήδη παρέμβει ο Συνήγορος του Πολίτη. Κατά πληροφορίες, έχει διαταχθεί με εισαγγελική παραγγελία προκαταρκτική εξέταση από πταισματοδίκη, στο Δήμο Ηρακλείου διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την απόδοση τυχόν ευθυνών κι ακόμη η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης δεν έχει πόρισμα από τους ελέγχους της, όταν αυτό αναζητήθηκε στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας! Και όλα αυτά ξεκίνησαν από τις καταγγελίες των 11 υπαλλήλων, οι οποίοι από καταγγέλλοντες κινδυνεύουν να βρεθούν υπόλογοι γιατί πειθάρχησαν στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα να ασκήσουν τα καθήκοντά τους στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ, αν και κοινωνικοί λειτουργοί.

Τώρα οι υπεύθυνοι διαχείρισης του ΤΕΒΑ από πλευράς της Περιφέρειας Κρήτης αναφέρουν ότι «οι ίδιοι που καταγγέλλουν δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Αν παρέλαβαν σε αποθήκη χωρίς ρεύμα, τότε κακώς παρέλαβαν»!

Σημειώνεται ότι οι 11 καταγγέλλοντες υπάλληλοι ανακάλυψαν ότι οι συνθήκες για τα προϊόντα στις αποθήκες διανομής του Δήμου Ηρακλείου είναι ακατάλληλες σε σεμινάριο επιμόρφωσης για την υγιεινή και την ασφάλεια τροφίμων, που οργάνωσε η Υπηρεσία μία εβδομάδα μετά που είχε γίνει η διανομή με τα κοτόπουλα που έμειναν εκτός ψυγείου για 7,5 ώρες, σε αποθήκες με υγρασία, τρωκτικά και χωρίς ρεύμα! Και φυσικά δεν είναι μόνο τα κοτόπουλα που αποθηκεύτηκαν σε τέτοιες συνθήκες: είναι και τα γαλακτοκομικά και οι παιδικές τροφές, που επίσης μοιράζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο κατά της Φτώχιας στους Ηρακλειώτες νεόπτωχους της παρατεταμένης κρίσης! Το οξύμωρο είναι ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει παραχωρήσει στο Δήμο Ηρακλείου τρεις ψυκτικούς θαλάμους του ενός τόνου έκαστος, η τύχη των οποίων αγνοείται, αφού τουλάχιστον ως το χρόνο καταγγελιών δεν είχαν τοποθετηθεί!

Αντιδράσεις

Την ίδια στιγμή, οι αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από τη "Νέα Κρήτη" ήταν σφοδρές, αφού οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Τριτέκνων και Πολυτέκνων, που παλαιότερα έκαναν τέτοιες διανομές, ανέφεραν ότι ελέγχονταν από τους επόπτες Δημόσιας Υγείας συνεχώς, ενώ ποτέ δεν είχε υπάρξει τέτοιο πρόβλημα που να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Από την πλευρά τους, οι υπάλληλοι που κατήγγειλαν τα γεγονότα επισημαίνουν ότι υπάρχει σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα από τη Δικαιοσύνη.

"Σφυρίζουν αδιάφορα" δήμαρχος, αντιδήμαρχος και επόπτες Υγείας!

Διαχειριστής του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) είναι η Περιφέρεια Κρήτης και συμπράττων ο Δήμος Ηρακλείου, που διαθέτει και τους τρεις αποθηκευτικούς χώρους που θα έπρεπε και ρεύμα να έχουν και νερό και οι υγειονομικές συνθήκες να είναι κατάλληλες. Απαντήσεις αναζητήθηκαν από το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, ο οποίος αμέσως παρέπεμψε στην αρμόδια αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Καναβάκη.

Από την πλευρά της, η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη είπε ότι δεν επιθυμεί να κάνει τώρα δηλώσεις, γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), που την προκάλεσαν οι καταγγελίες των 11 εργαζομένων.

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Περιφέρειας Κρήτης υιοθέτησαν την τακτική του "αδιάφορου σφυρίγματος", θεωρώντας ότι, αν όλα αυτά ευσταθούν, τότε κακώς έγιναν, ονοματίζοντας ως υπευθύνους τους ίδιους τους υπαλλήλους που παρέλαβαν και έκαναν τη διανομή - δηλαδή εκείνοι που τόλμησαν να καταγγείλουν - καθώς και το Δήμο Ηρακλείου! Το εντυπωσιακό είναι βεβαίως εδώ πως η Περιφέρεια Κρήτης ως διαχειριστής δεν έχει ελέγξει ως τώρα το συμπράττοντα Δήμο Ηρακλείου και πολύ περισσότερο πως έχουν "ξεγελάσει" το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις συνθήκες των αποθηκών (κέντρων διανομής), που σίγουρα θέτει υψηλές προδιαγραφές και στάνταρντ! Αντιθέτως, οι αποθήκες δεν έχουν ούτε ρεύμα, ούτε νερό και φυσικά ούτε λόγος για ψυγείο και στεγανότητα του χώρου για αποφυγή της παρουσίας τρωκτικών ή ζωυφίων, που οι υπάλληλοι περιγράφουν.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης- Λευτέρης Συμβουλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News