default-image

Έφυγε ο παιδίατρος της "υψηλής κοινωνίας"

Κρήτη
Έφυγε ο παιδίατρος της "υψηλής κοινωνίας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την τελευταία του πνοή άφησε ο αγωνιστής της Δημοκρατίας, ο διακεκριμένος γιατρός, ο «παιδίατρος της υψηλής κοινωνίας», όπως τον αποκαλούσαν, Στέφανος Παντελάκης, αφήνοντας πίσω του σημαντική παρακαταθήκη από την ερευνητική του δραστηριότητα στον τομέα της Ιατρικής, καθώς και από την αντιδικτατορική και πολιτική και κοινωνική του δράση.

Ο Στέφανος Παντελάκης "έφυγε" την Κυριακή, σε ηλικία 88 ετών, και σήμερα θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Ιουλίου του 1929 και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Έλαβε το πτυχίο του 1954, τον τίτλο του διδάκτορος το 1955 και την ειδικότητά της Παιδιατρικής το 1961. Το 1978 έγινε υφηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, συνελήφθη, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε.

Ήταν πρωί Σαββάτου, 22 Απριλίου 1972. Ο 43χρονος τότε παιδίατρος Στέφανος Παντελάκης είχε μόλις ολοκληρώσει ένα μάθημα σε φοιτητές, όταν του ζήτησαν να μεταβεί στην Ασφάλεια για ένα «επείγον θέμα»...

Οδηγείται λίγο αργότερα στον πέμπτο όροφο ενός κτηρίου στον Περισσό, μέσα σε μια αίθουσα διαλέξεων, διαμορφωμένη σε σωστό κολαστήριο. «Στο βάθος της αίθουσας υπήρχε ένας ξύλινος πάγκος», περιγράφει ο Παντελάκης. «Με είχαν παραδώσει στους βασανιστές», έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών.

Κατά την ανάκριση, παραδέχτηκε τη συμμετοχή του σε αντιδικτατορική οργάνωση, αλλά βασανίστηκε αρνούμενος να αναφέρει ονόματα συνεργών.

Σε ερώτηση γιατί δεν είχε μιλήσει τόσα χρόνια, διερωτήθηκε... «να πω τι;», ενώ η κόρη του, Αριέττα, συμπλήρωνε από δίπλα... «Μίλησε στη δίκη και είπε αυτά που έπρεπε. Τα βασανιστήρια καταγράφηκαν. Από εκεί και πέρα δεν υπήρχε κάτι να εξαγοράσει ούτε να εξαργυρώσει»...

Χ.Π.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News