Ειδήσεις

Ξανά στο εδώλιο για την υπεξαίρεση "μαμούθ" στο Δ. Νεάπολης

Στο προσκήνιο επανέρχεται την Τετάρτη (7/6) η υπόθεση της υπεξαίρεσης χρηματικού ποσού ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ από τα ταμεία του πρώην Δήμου Νεάπολης, στο Λασίθι.

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, αναμένεται να καθίσει η επί χρόνια ειδική ταμίας του πρώην καποδιστριακού Δήμου, η οποία πριν από περίπου δυόμιση χρόνια είχε καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο σε ποινή κάθειρξης 18 ετών.

Πρόκειται για μια 50χρονη Κρητικιά, η οποία κρίθηκε ένοχη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για την υπεξαίρεση του ιλιγγιώδους χρηματικού ποσού. Η 49χρονη είχε "γλιτώσει" τότε τα ισόβια, καθώς το Δικαστήριο τής αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Παρ' όλα αυτά, μετά την έκδοση της απόφασης, η πρώην ειδική ταμίας του Δήμου Νεάπολης είχε οδηγηθεί στις φυλακές, καθώς το δευτεροβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει ότι η έφεσή της δεν πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η 50χρονη γυναίκα βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες εκτός φυλακής. Η πρώην ειδική ταμίας του Δήμου Νεάπολης αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους, καθώς έγινε δεκτό το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής της μέχρι το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο (Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης).

Η αθώωση των "5"

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2014 στο Ηράκλειο. Εκτός της πρώην ειδικής ταμία του Δήμου Νεάπολης, η οποία ήταν και η βασική κατηγορούμενη της πολύκροτης υπόθεσης, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είχαν καθίσει τότε άλλα πέντε άτομα. Όλα τους σχετίζονταν με τον πρώην Δήμο Νεάπολης.

Ο ένας εξ αυτών ήταν ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης και μετέπειτα αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου. Εκτός του πρώην αντιπεριφερειάρχη, κατηγορούμενοι ήταν ακόμη τέσσερα στελέχη υπηρεσιών του πρώην Δήμου Νεάπολης. Και οι πέντε εν λόγω κατηγορούμενοι είχαν απαλλαχθεί από τις κατηγορίες τους.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια