default-image

Ετοιμάζεται η Κρητική "Ριβιέρα" στην πρώην βάση Γουρνών

Κρήτη
Ετοιμάζεται η Κρητική "Ριβιέρα" στην πρώην βάση Γουρνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αξιοποίηση του "φιλέτου" της πρώην αμερικανικής βάσης, στις Γούρνες Ηρακλείου.

Μετά από μια μακρά περίοδο ολόκληρων ετών, κατά την οποία η επίμαχη έκταση παρέμενε ανεκμετάλλευτη με αποτέλεσμα να μαραζώνει και να θυμίζει πλέον... "κουφάρι", φαίνεται ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες με φόντο την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ για την περιοχή της πρώην αμερικανικής βάσης.

Πού ακριβώς έγκειται, ωστόσο, η θετική εξέλιξη στο θέμα; Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης έχει ήδη στα "χέρια" του το νέο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του δημόσιου ακινήτου στις Γούρνες. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον ίδιο το δήμαρχο Χερσονήσου, Γιάννη Μαστοράκη.

«Αυτό που μαθαίνουμε κι εμείς είναι ότι έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση του ειδικού σχεδίου για την ανάπτυξη της περιοχής», ανέφερε αρχικά στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Μαστοράκης.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, το ειδικό σχέδιο αποτελεί «στην ουσία το προσχέδιο που θα προκαλέσει προεδρικό διάταγμα, μετά από σχετική εισήγηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο θα καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου».

Το Eιδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης, λοιπόν, βρίσκεται ήδη στο "μικροσκόπιο" του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης, προκειμένου να λάβει την έγκριση και εν συνεχεία να προχωρήσει η προκήρυξη του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει, ωστόσο, το σχέδιο; Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκταση των 30.000 τ.μ. (με μέτωπο προς το δρόμο), αλλά και την έκταση των 316.000 τ.μ. (με μέτωπο προς τη θάλασσα), προβλέπεται η ανάπτυξη εμπορικών κέντρων και μονάδων αναψυχής.

Ειδικότερα, οι χρήσεις γης προβλέπουν τη δημιουργία εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων παροχής υπηρεσιών, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, αλλά και εμπορικά κέντρα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προβλέπεται επιπρόσθετα η δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και τραπεζών. Εξάλλου, στο ειδικό σχέδιο προβλέπεται και η δημιουργία ειδικών τουριστικών υποδομών αλλά και διαφόρων εγκαταστάσεων, όπως συνεδριακά κέντρα, αλλά και η κατασκευή τουριστικών λιμένων (αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών κ.λπ.).

«Είναι ένα σημαντικό ακίνητο για το ΤΑΙΠΕΔ και απ' ό,τι γνωρίζω προσωπικά έχει επενδύσει πάρα πολύ σ' αυτό και φιλοδοξεί να φέρει σε πέρας έναν διαγωνισμό ο οποίος θα έχει τελικά αποτέλεσμα», μας λέει με νόημα ο Γιάννης Μαστοράκης, σπεύδοντας να μας υπενθυμίζει ότι ο αντίστοιχος διαγωνισμός που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια ήταν στην ουσία άγονος.

Εξάλλου, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στην περιοχή της πρώην αμερικανικής βάσης υπάρχει και χώρος περίπου 100 στρεμμάτων που δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό:

Η εν λόγω έκταση, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ακινήτου, σύμφωνα με τον κ. Μαστοράκη, πρέπει να περιέλθει στην κυριότητα και τη χρήση του Δήμου Χερσονήσου. Όπως μας λέει ο δήμαρχος, αυτό πρέπει να γίνει «για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε όλα όσα λείπουν από την περιοχή μας και τα οποία σίγουρα δε θα πραγματωθούν από τις ιδιωτικές επενδύσεις». Η εν λόγω έκταση δεν περιλαμβάνεται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και, σύμφωνα με τον Γιάννη Μαστοράκη, επιβάλλεται η εκμετάλλευση του εν λόγω χώρου με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ντόπιων, αλλά και τη συνολικότερη ανάπτυξη του τόπου.

ΤΑΙΠΕΔ: Άγονος ο πρώτος διαγωνισμός

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την πρώτη προκήρυξη του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ (σ.σ. του άγονου), οι δύο επίμαχες εκτάσεις εντός της πρώην αμερικανικής βάσης παραχωρούνταν σε ιδιώτες επενδυτές ως προνομιακοί τόποι για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών και εμπορικών κέντρων.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που είχαν εγείρει τότε πολίτες, αλλά και η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση της Πρώην Βάσης, το ΤΑΙΠΕΔ είχε προχωρήσει κανονικά στο διαγωνισμό, ο οποίος ωστόσο δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα:

Η μεγάλη έκταση των 316 στρεμμάτων έμεινε στα αζήτητα, καθώς δεν κατατέθηκε καμία προσφορά γι' αυτήν, ενώ για τη μικρότερη έκταση των 30 στρεμμάτων, που προοριζόταν για εμπορικές χρήσεις αξιοποίησης, υποβλήθηκαν δύο προσφορές. Αμφότερες εξετάστηκαν και αμφότερες κρίθηκαν ως μη ικανοποιητικές από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News