default-image

Ξεκινά και πάλι η δίκη για το 11μηνο βρέφος

Κρήτη
Ξεκινά και πάλι η δίκη για το 11μηνο βρέφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της δίκης στην υπόθεση του 11μηνου βρέφους της οικογένειας Κοσμαδάκη, το οποίο είχε ξεψυχήσει το Νοέμβριο του 2012 στο ΠΑΓΝΗ, μετά από επιπλοκές από επέμβαση βουβωνοκήλης στην οποία είχε υποβληθεί. Μετά από αρκετές αναβολές που έλαβε η εκδίκαση της υπόθεσης τα τελευταία τρία χρόνια, η διαδικασία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και συνεχίζεται μεθαύριο Τετάρτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθεται ένας γιατρός της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ο οποίος βαρύνεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Πρόκειται για το γιατρό που είχε προβεί στις δύο από τις συνολικά τρεις επεμβάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί μέσα διάστημα λίγων μόνο ημερών το μωράκι.

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά τον τραγικό χαμό του 11μηνου αγοριού, η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα: Πρώτοι κατέθεσαν ως μάρτυρες οι χαροκαμένοι γονείς του βρέφους, αλλά και οι δύο γιαγιάδες του. Από το δικαστήριο εξετάστηκαν ακόμη και δύο γιατροί: ένας παιδοχειρουργός, αλλά και ο καθηγητής που διενήργησε την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που είχε διαταχθεί τότε για το τραγικό συμβάν.

Η δεύτερη συνεδρίαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου έλαβε χώρα την περασμένη Τρίτη, οπότε και η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση κι άλλων μαρτύρων της υπόθεσης. Εν συνεχεία, η Έδρα διέκοψε τη δίκη για μεθαύριο Τετάρτη.

Στις αρχές Νοεμβρίου του 2012, μετά την πρώτη προγραμματισμένη επέμβαση βουβωνοκήλης στην οποία υποβλήθηκε το μωρό, παρουσιάστηκαν σημαντικές επιπλοκές: Το 11μηνο βρέφος αντιμετώπιζε φρικτούς πόνους και είχε έντονο πρήξιμο, γεγονός που ανησύχησε τους γονείς του. Μερικές ημέρες μετά, το μωρό υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση, χωρίς ωστόσο η κατάσταση της υγείας του να βελτιωθεί. Λίγες ώρες μετά, το μωρό εισήχθη ξανά στο χειρουργείο, όπου υποβλήθηκε σε τρίτη επέμβαση: Σ' αυτήν το παιδάκι υπέστη καρδιακή ανακοπή και λίγες ώρες μετά ξεψύχησε...

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο γιατρός κατηγορείται - μεταξύ άλλων - ότι δε φρόντισε να συρραφθεί στεγανά ο κηλικός σάκος, αλλά και ότι δε μερίμνησε για την εισαγωγή του μωρού στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ, παρά την άσχημη κλινική εικόνα που παρουσίαζε. Ως αποτέλεσμα των αποδιδόμενων παραλείψεων, φέρεται να προκλήθηκε οξεία περιτονίτιδα και νέκρωση μεγάλου τμήματος του λεπτού εντέρου. Το παιδί εισήχθη για τρίτο χειρουργείο, ωστόσο η μικρή του καρδούλα δεν άντεξε και λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

«Στο τέλος θα δικαιωθώ»

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το δυσάρεστο γεγονός της απώλειας του βρέφους Κοσμαδάκη, αγόρι, παραθέτοντας ορισμένες παρατηρήσεις μου. Πιστεύω ακράδαντα ότι έκανα το καθήκον μου, που είναι γνωστό σε όλη της περιφέρεια της Κρήτης, χειρουργώντας εκατοντάδες παιδιά με άριστα αποτελέσματα. Είμαι σίγουρος ότι έχω τηρήσει όλους τους απαραίτητους όρους της ιατρικής επιστήμης σχετικά με το περιστατικό. Σέβομαι τον πόνο των γονέων και να είστε σίγουροι ότι συμπάσχω και εγώ για το ατυχές περιστατικό. Θα απαντήσω στα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου, στους συναδέλφους μου, στην κοινή γνώμη, στον Ιατρικό Σύλλογο και στη Δικαιοσύνη. Είμαι πεπεισμένος στο τέλος ότι θα δικαιωθώ», είχε αναφέρει, τότε, σε επιστολή που είχε αποστείλει προς τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ ο κατηγορούμενος παιδοχειρουργός.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News