Ειδήσεις

Περιοχές της Κρήτης στο «μικροσκόπιο» ενεργειακών κολοσσών

Δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης μπαίνουν στο μικροσκόπιο μεγάλων ενεργειακών κολοσσών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογοναθράκων.

Οι εταιρείες  Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια κατέθεσαν από κοινού αίτηση ενδιαφέροντος στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Οι περιοχές ενδιαφέροντος των τριών εταιρειών καθορίστηκαν με βάση τα δεδομένα από προηγούμενες έρευνες, τα οποία επεξεργάστηκαν με νεότερες μεθόδους.

Εξελίξεις οι οποίες προκάλεσαν ικανοποίηση στην Περιφέρεια Κρήτης, με τον Σταύρο Αρναουτάκη να πραγματοποιεί άμεσα συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΕΛΠΕ, Ευστάθιο Τσοτσορό, «Η μακρά περίοδος αναμονής, μυθοπλασίας και εντυπώσεων, θα αντικατασταθεί με επιστημονική τεκμηρίωση. Εάν όντως αποδειχθεί η ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων, είναι βέβαιο ότι η χώρα μας θα εισέλθει σε μια νέα εποχή, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία, τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τη γεωπολιτική και ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδος».

Για τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται για την Κρήτη αναφέρθηκαν στην εκπομπή ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ με τον Γιώργο Σαχίνη, ο καθηγητής Επιτροπής Ενέργειας Ηλίας Κονοφάγος και ο Στρατηγικός Σύμβουλος Νίκος Λυγερός, οι οποίοι ανέπτυξαν το θέμα «Ενεργειακός πλούτος στη νότια Κρήτη καθώς και η αναγκαιότητα της ΑΟΖ».

Ο Ηλίας Κονοφάγος και ο Νίκος Λυγερός, παρουσίασαν για πρώτη φορά, όλους τους ενεργειακούς χάρτες και μετρήσεις των μεγάλων ενεργειακών κολοσσών που αφορούν τον θαλάσσιο χώρο Νοτίως της Κρήτης και εξήγησαν γιατί η θέσπιση της ΑΟΖ είναι κλειδί στη γεωπολιτική και ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας σε παγκόσμια κλίμακα, με επίκεντρο την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Σχόλια