default-image

Αναβιώνει η απόδραση με νεκρούς αστυνομικούς στη Νεάπολη

Κρήτη
Αναβιώνει η απόδραση με νεκρούς αστυνομικούς στη Νεάπολη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μνήμες από την αιματηρή απόδραση κρατουμένων από τις φυλακές της Νεάπολης Λασιθίου, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο τον Ιούνιο του 1989, αναμένεται να ξυπνήσουν σε λίγες ημέρες: Οι συνάδελφοι των δύο αστυνομικών που είχαν πέσει τότε νεκροί από τις σφαίρες δραπετών δεν τους ξεχνούν και, 28 χρόνια μετά το μακελειό, διοργανώνουν επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη τους.

Η επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των αστυνομικών Νικόλαου Κοκολάκη και Σαράντου Σακκά θα τελεστεί την Πέμπτη 8 Ιουνίου, στις 11:30 το πρωί, έξω από τις Δικαστικές Φυλακές της Νεάπολης.

«Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε σε αυτή τη λιτή τελετή μνήμης, προκειμένου να τιμήσουμε όπως αξίζει τη μνήμη των δύο αστυνομικών, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την προάσπιση των αγαθών των πολιτών και της κοινωνίας μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού Λασιθίου και η οποία συνυπογράφεται από τον πρόεδρο, Γιώργο Καρτσάκη, και το γενικό γραμματέα της, Μιχάλη Σπυριδάκη.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Ιούνιο, σε αντίστοιχη τελετή, είχαν γίνει τα αποκαλυπτήρια της στήλης που αναγέρθηκε και στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των Κοκολάκη και Σαράντου, που είχαν χάσει τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος. Οι αστυνομικοί του Λασιθίου, ωστόσο, δεν αρκέστηκαν σ' αυτό, καθώς πριν από περίπου δύο μήνες τίμησαν ξανά τους αδικοχαμένους συναδέλφους τους.

Ειδικότερα, πριν από μερικές εβδομάδες, εγκαινιάστηκε το γυμναστήριο των αστυνομικών υπαλλήλων του νομού Λασιθίου.

Το γυμναστήριο, το οποίο αποτελούσε διακαή πόθο των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ., δημιουργήθηκε μάλιστα έπειτα από πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου, η οποία ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα έξοδα κατασκευής του. Το γυμναστήριο πήρε το όνομα του πεσόντος Νικόλαου Κοκολάκη από τα Πραιτώρια Ηρακλείου, ενώ στην παρακείμενη αίθουσα εκπαίδευσης δόθηκε το όνομα του έτερου αδικοχαμένου αστυνομικού, Σαράντου Σακκά, από την Αθήνα.

Μάλιστα, τα εγκαίνια του γυμναστηρίου τελέστηκαν με κάθε επισημότητα: Στην εκδήλωση έδωσε το "παρών" - μεταξύ άλλων - ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο επιτελάρχης της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης, ο προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού ΑΕΑ, Ανδρέας Δασκαλάκης, και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Στ. Μπαλάσκας.

8 ΙΟΥΝΙΟΥ 1989 : Το χρονικό της αιματηρής απόδρασης

Το πρωτοφανές για τα κρητικά χρονικά συμβάν είχε σημειωθεί στις 8 Ιουνίου του 1989. Ένας Κρητικός κρατούμενος, ο οποίος εξέτινε ποινή κάθειρξης στις φυλακές της Νεάπολης για την περιβόητη ληστεία που είχε γίνει νωρίτερα το ίδιο έτος στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, μπήκε στο θυρωρείο ζητώντας μια ασπιρίνη από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Εκεί, με τη βοήθεια συγκρατούμενού του, τους ακινητοποίησαν και τους άρπαξαν τα κλειδιά. Εν συνεχεία, οι δύο δραπέτες μαζί με έναν τρίτο συγκρατούμενό τους έπεσαν πάνω στον Νίκο Κοκολάκη και τον Σαράντο Σακκά, τους οποίους πυροβόλησαν θανάσιμα. Μέχρι σήμερα, πάντως, συνεχίζει να αποτελεί ερωτηματικό για πολλούς ποιοι ήταν αυτοί που σκότωσαν τους αδικοχαμένους αστυνομικούς. Σημειώνεται ότι στη δίκη είχαν καταδικαστεί σε ποινή δις ισόβιας κάθειρξης οι δύο εξ αυτών. Αμφότεροι "φόρτωσαν" το φόνο των αστυνομικών στον τρίτο που ήταν μαζί τους, ο οποίος δεν πήγε ποτέ κατηγορούμενος στο δικαστήριο, καθώς είχε πέσει νεκρός μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς, μερικές μέρες μετά την απόδραση...

Συνολικά από τις φυλακές της Νεάπολης απέδρασαν εκείνη την ημέρα οκτώ κρατούμενοι (4 ντόπιοι και 4 αλλοδαποί). Της απόδρασης ακολούθησε πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό, με αστυνομικούς να ξεχύνονται για τον εντοπισμό των δραστών σε όλο το νησί. Στις 19 Ιουνίου, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν πέντε από αυτούς στην ευρύτερη περιοχή του νομού Χανίων: Ακολούθησε συμπλοκή που είχε απολογισμό το θανάσιμο τραυματισμό του ενός εκ των δραπετών. Πρόκειται για τον κρατούμενο ο οποίος μετέβη στο θυρωρείο για να ζητήσει ασπιρίνη. Οι υπόλοιποι τέσσερις, ωστόσο, διέφυγαν. Παρ' όλα αυτά, οι Αρχές συνέλαβαν λίγα 24ωρα μετά τους τρεις εξ αυτών, οι οποίοι παραδόθηκαν χωρίς να αντισταθούν. Ο τέταρτος συνελήφθη στα Φλώρια Χανίων, όντας μάλιστα τραυματισμένος από την προηγούμενη συμπλοκή. Ένας άλλος ντόπιος δραπέτης, ο οποίος συνελήφθη και αυτός μετά την απόδραση, βρισκόταν μέχρι και πριν λίγα χρόνια έγκλειστος στις φυλακές, από όπου τελικά αποφυλακίστηκε. Εντούτοις, δεν παρέμεινε για μεγάλο διάστημα ελεύθερος, καθώς τον περασμένο Ιανουάριο συνελήφθη στο Ηράκλειο με μεγάλη ποσότητα ηρωίνης και πήρε ξανά το δρόμο για τη φυλακή, σε ηλικία 63 ετών.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News