Ειδήσεις

Σε ρυθμό πανελλαδικών η Κρήτη, ποιοι θα είναι οι ευνοημένοι

Οι μαθητές κάνουν τα... τελευταία διαβάσματα της χρονιάς, προσπαθώντας να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα στις εξετάσεις.

Λίγες μέρες έχουν μείνει για την έναρξη και των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, και η αγωνία μεταξύ υποψηφίων και γονιών βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της.

Οι μαθητές κάνουν τα... τελευταία διαβάσματα της χρονιάς, προσπαθώντας να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα στις εξετάσεις, που θα αποτελέσουν κομβικό σημείο για τη συνέχεια της ζωής τους.

Οι ευνοημένοι από τις αλλαγές

Πέρυσι εγκαινιάστηκε πρώτη φορά το νέο σύστημα πανελλαδικών με λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα και ανακατανομή των σχολών στα επιστημονικά πεδία. Φέτος έχουν διαμορφωθεί οι πρώτες εντυπώσεις από το καινούργιο εισαγωγικό σύστημα, ενώ υπήρξαν και κάποιες βελτιωτικές αλλαγές στο μηχανογραφικό.

Ευνοημένοι είναι οι υποψήφιοι στο 2ο, 3ο και 5ο Επιστημονικό Πεδίο, που αφορούν θετικές και τεχνολογικές επιστήμες, Υγεία, Οικονομία και Πληροφορική, καθώς έχει ανοίξει η "βεντάλια" των επιλογών τους σε σχολές και τμήματα. Αντίθετα, περιορισμένες επιλογές έχουν οι υποψήφιοι των ανθρωπιστικών σπουδών (1ο πεδίο), ενώ εγκλωβισμένα παραμένουν και τα Παιδαγωγικά, τα οποία απομονώθηκαν, με αποτέλεσμα να σημειωθεί πέρυσι και τεράστια πτώση των βάσεων, κυρίως στα περιφερειακά Ιδρύματα.

104.965 υποψήφιοι για 70.726 θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις παρουσιάζει ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια. Φέτος δήλωσαν να εξεταστούν για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια 104.965 μαθητές, αυξημένοι κατά 1.600 σε σχέση με πέρυσι (103.366).

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης εντοπίζεται στους μαθητές των Γενικών Λυκείων, καθώς 1.520 επιπλέον δήλωσαν φέτος συμμετοχή για εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών, που ανοίγουν αυλαία με τα ΕΠΑ.Λ. στις 6 Ιουνίου και την επόμενη ημέρα παίρνουν τη σκυτάλη τα Γενικά Λύκεια, με πρώτο μάθημα προς εξέταση τη Νεοελληνική Γλώσσα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα στοιχεία των φετινών υποψηφίων.

Φέτος, ο αριθμός εισακτέων αφορά 70.726 θέσεις στα ελληνικά αμφιθέατρα, με τα ΤΕΙ να "φορτώνονται" επιπλέον 800 θέσεις, ενώ τα πανεπιστήμια χάνουν μόλις 79 θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Στο συνολικό αριθμό εισακτέων, το 10% αφορά τους υποψήφιους των προηγούμενων ετών, που μπορούν να διεκδικήσουν με την ειδική κατηγορία ένα μέρος του συνόλου των θέσεων χωρίς νέα εξέταση.

Το 60% της κατηγορίας, σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", διεκδικούν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών που εξετάστηκαν το Μάιο του 2016, ενώ το 40% διεκδικούν οι υποψήφιοι του 2015. Φέτος υπάρχει και μια ακόμη ποσόστωση στο σύνολο των θέσεων που αφορά στα πανεπιστήμια. Πρόκειται για το 1% των θέσεων ανά σχολή ή τμήμα, το οποίο αφορά τους υποψήφιους των ΕΠΑ.Λ.

Σε ρυθμούς πανελλαδικών αλλά και προθεσμιών έχουν μπει και οι στρατιωτικές, αστυνομικές και πυροσβεστικές σχολές. Η προκήρυξη για τις Σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας έχει ήδη εκδοθεί και αναμένεται νέα με τον αριθμό εισακτέων. Σημειώνεται ότι πέρυσι άνοιξαν για πρώτη φορά οι σχολές μέσω πανελλαδικών, με το ενδιαφέρον να καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλό (ήταν η 13η πιο δημοφιλής επιλογή στο μηχανογραφικό και η βάση εκτοξεύτηκε στα 17.900 μόρια).

Για τους ενδιαφερόμενους στις αστυνομικές σχολές έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας η εγκύκλιος προκήρυξης διαγωνισμού. Ο αριθμός των εισακτέων κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, 290 θέσεις συνολικά, από τις οποίες στη Σχολή Αστυφυλάκων θα εισαχθούν 250 και στη Σχολή Αξιωματικών 40. Παράλληλα έχει αναρτηθεί και η εγκύκλιος για τη συμμετοχή υποψηφίων στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αυτοπροσώπως, στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους ή διαμονής τους, τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως και την Πέμπτη 15 Ιουνίου, στις 3 μ.μ.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια