default-image

Βασιλική Αναστασίου: Δίνει ζωή στην παραδοσιακή μουσική -vid

Πολιτισμός
Βασιλική Αναστασίου: Δίνει ζωή στην παραδοσιακή μουσική -vid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μουσική ενώνει, ταξιδεύει, συγκινεί και… κάπως έτσι μας ταξιδεύει και εμάς στην Κύπρο για να γνωρίσουμε την ταλαντούχα Βασιλική Αναστασίου.

Η Βασιλική από την παιδική της ηλικία είχε αναγνωρίσει την αξία της μουσικής. Ο χώρος αυτός την παρέσυρε, γι' αυτό και μεγαλώνοντας ακολούθησε μουσικές σπουδές. Οι ερμηνείες της είναι ξεχωριστές και αυτό την οδήγησε σε διάφορες σκηνές ανά τον κόσμο όπως το Χονγκ Κονγκ, την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι μουσικές της διαδρομές είναι πολλές και μια ξεχωριστή από αυτές είναι η ενασχόληση της με την κυπριακή χορωδία amalgamation choir - μια ομάδα από γυναικείες φωνές που ερμηνεύουν με την καθοδήγηση και την διεύθυνση της Βασιλικής παραδοσιακότροπες πρωτότυπες συνθέσεις όπως και διασκευασμένα τραγούδια από Μεσόγειο και Βαλκάνια.

Η μουσική ''ξεκλειδώνει'' την ψυχή της Βασιλικής, απελευθερώνει τις σκέψεις της, τα συναισθήματα της, τις εμπειρίες της και κάπως έτσι νιώθει ελεύθερη, δημιουργική και χαρούμενη.

Συνέντευξη στη Βούλα Νεονάκη

Που γεννήθηκες και ποια είναι η καταγωγή σου;

Γεννήθηκα στην Λεμεσό, στην Κύπρο. Η μητέρα μου είναι από την Έδεσσα και ο πατέρας μου είναι από την Αμμόχωστο.

Πως μεγάλωσες; Ποιο το οικογενειακό περιβάλλον και τι βιώματα σου άφησε;

Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με τέσσερα παιδιά. Ο πατέρας μου είναι μουσικός και παίζει μπουζούκι και τραγουδά.

Μουσική και παιδική ηλικία. Υπάρχουν μνήμες;

Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά όταν πήγαινα μαθήματα σολφέζ ότι ήμουνα η πιο μικρή από όλους. Θυμάμαι ότι έπρεπε να κοιτάξω προς τα πάνω για να δω τους υπόλοιπους μαθητές. Ήμουν τεσσάρων ετών.

Θυμάμαι επίσης να μας πάει η μητέρα μου στην ταβέρνα που έπαιζε ο πατέρας μου και στο τέλος να κοιμόμαστε στις καρέκλες και να σκεπαζόμαστε με τραπεζομάντηλα. Κάθε τόσο όταν ξυπνούσαμε, ακούγαμε τα τραγούδια που έλεγε ο πατέρας μου και νιώθαμε τόση ασφάλεια και αγάπη σαν να ήμασταν στο σπίτι μας.

Πότε κατάλαβες ότι αυτό που ποθεί η ψυχή σου είναι η ενασχόληση με την μουσική;

Νομίζω ο πόθος υπήρχε ανέκαθεν. Δεν είναι κάτι που ξεκίνησε απότομα, ήτανε κάτι που μεγάλωνε μαζί μου και απλά το έκανα.

Τι σπουδές ακολούθησαν; Πως προικίστηκες από τις σπουδές σου και τι άλλαξε μέσα σου αυτή την περίοδο;

Έκανα κλασσικό πιάνο στην Κύπρο για αρκετά χρόνια. Για σπουδές πήγα μετά το σχολείο στο Λονδίνο. Σπούδασα μοντέρνο τραγούδι στο London college of music. Άλλαξε για πάντα η αντίληψη μου για τη μουσική. Εκτέθηκα σε άλλα είδη μουσικής και σε μια κουλτούρα πολυπολιτισμική με διάφορες γλώσσες και ήχους. Το Λονδίνο είναι υπέροχη πόλη για να σπουδάσει κάνεις. Το παράδοξο είναι ότι παρόλο που σπούδαζα στα αγγλικά κατάλαβα ότι αυτό που τελικά με γέμιζε και με «ξεκλείδωνε» σαν άτομο είναι να τραγουδώ στη γλώσσα μου.

Σημαντικές εμφανίσεις που έχεις κάνει μέχρι σήμερα...

'Eχω  τραγουδήσει σε σκηνές διαφόρων χωρών, στο Χονγκ Κονγκ (Αsian society), στο Κατάρ(Katara cultural village), στην Ιταλία (σε δύο διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου στην Πάδοβα), στον Λίβανο στην Κύπρο σε διάφορα φεστιβάλ (Ριάλτο Εθνικ φέστιβαλ, Φέγγαρος) και Ελλάδα (μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης), στο Ηνωμένο Βασίλειο(Βρετανικό μουσείο), στην Γερμανία(θέατρο Gesteig).

Τι είναι αυτό που σε οδήγησε να ερμηνεύεις μουσικά κομμάτια χωρίς να πατάς πάνω σε ήχους από μουσικά όργανα. Σ' αρέσει να τραγουδάς ακαπέλα.

Μου αρέσει να τραγουδώ με συνοδεία οργάνων αλλά και χωρίς. Είσαι αρκετά εκτεθειμένος χωρίς. Όμως αν το σκεφτούμε, είναι ίσως ο πιο αρχέγονος ο τρόπος μουσικής δημιουργίας. η ανθρώπινη φωνή λόγω της αμεσότητας της, μπορεί να αγγίξει και να συν-κινήσει.

Με τι ασχολείσαι σήμερα και πως περνάει η καθημερινότητα;

Ασχολούμαι με τη χορωδία Amalgamation και το πρότζεκτ μου. Σύντομα θα παρουσιάσω το πρώτο μου άλμπουμ με δικά μας τραγούδια αλλά και διασκευές. Επίσης διδάσκω τραγούδι και έγινα πρόσφατα για πρώτη φορά μαμά...

Ποια είναι η άποψη σου για την παραδοσιακή μουσική; Τι είναι αυτό που την κάνει θησαυρό;

Δεν είμαι ειδήμων, αλλά η παραδοσιακή μουσική γενικότερα - στα διάφορα της παρακλάδια - είναι σαν μια ιστορία ατέλειωτη. Κάτι σαν τα παραμύθια του Τριβιζά που διαβάζω τελευταία. Διαλέγεις μια κατεύθυνση γνωρίζοντας κάποια δεδομένα και διαλέγεις ή γράφεις εσύ το τέλος ανάλογα με τις επιρροές σου, τις εμπειρίες σου, την αισθητική σου. Το τι την κάνει θησαυρό είναι το ότι νιώθουμε όλοι ότι μας ανήκει και μας ανήκει. Και αυτό είναι ανεκτίμητης αξίας αν το σκεφτείς ότι τραγούδια αιώνων περνούν και φτάνουν στα αυτιά μας. Είναι πραγματικά συγκινητικό. Αυτή είναι η ταπεινή μου άποψη.

Είναι σημαντικό να αγαπήσουμε περισσότερο μουσικά ακούσματα που ταυτίζονται με την παράδοση;

Δεν είμαι το άτομο που θα υποδείξει σε άλλους τι είναι σημαντικό να κάνουν. Αγαπώ την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και άλλων χωρών. Μου αρέσει να παίρνω στοιχεία και να τα σμίγω.

Εάν σε αφορά το θέμα της γεωγραφικής ταυτότητας και της διατήρησής της, είναι σίγουρα πολύ σημαντική η επαφή με την παράδοση (και την παραδοσιακή μουσική) και η συνέχιση της, ενισχύει το συναίσθημα του ανήκειν που είναι πολύ σημαντικό για την ισορροπία πολλών ανθρώπων. Φτάνει η διαφορετικότητα να χρησιμοποιείται για να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε τον γείτονα μας όχι να τραβήξουμε γραμμές και να τον αποκόψουμε.

Μίλησε μας λίγο για την κυπριακή χορωδία amalgamation choir.

Μια ομάδα από γυναικείες φωνές που αφορμή για την συνύπαρξή τους υπήρξε το μουσικό χωριό Φέγγαρος 2014, που ερμηνεύει παραδοσιακότροπες πρωτότυπες συνθέσεις, όπως και διασκευασμένα τραγούδια από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια με την διεύθυνση και την καθοδήγηση μου. Ένα ταξίδι που ισορροπεί μεταξύ του δροσερού Μεσογειακού ήχου, της ηχούς των βουνών των Βαλκανίων και των πλούσιων ηχοχρωμάτων της πολυφωνίας και των πολύχρωμων συναισθημάτων της ανθρώπινης φωνής. Θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντρέα Τραχωνίτη και τη «Λουβάνα Δίσκοι» που πίστεψαν στην ομάδα, μας στήριξαν και ανέλαβαν την παραγωγή των τεσσάρων βίντεο, με την βοήθεια και του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

Όταν σας παρακολούθησα σκέφτηκα πως, ως μαέστρο, κατάφερες το επιθυμητό, άρτιο και υπέροχο αποτέλεσμα. Με εντυπωσίασες όμως και για κάτι άλλο. Όλη αυτή σου η εργασία δεν μένει μόνο στην αίσθηση της ακοής. Έχεις δώσει σημασία και στην εικόνα αλλά μ' άφησες να καταλάβω ότι μέσα από όλο αυτό σ' αρέσει να δίνεις και κάποια μηνύματα - σκέψεις σου. Όλο αυτό μοιάζει σαν ένα παιχνίδισμα αισθήσεων, όραση, ακοή, συναίσθημα... Είναι έτσι; Τι θέλεις να δώσεις μέσα από αυτό που κάνεις;

Σ' ευχαριστώ πραγματικά για τα καλά σου λόγια. Χρειάζεται συνεχής δουλειά και προσπάθεια. Όταν τραγουδάς δεν μπορεί να λείπει το σώμα! Το όργανο -η φωνή - είναι μέσα στο σώμα σου, είναι το εργαλείο σου και το κανάλι επικοινωνίας των συναισθημάτων. Δεν σχεδιάζω κάτι . Προσπαθούμε να πούμε μια ιστορία και η κίνηση προσπαθούμε να βγαίνει οργανικά με την ομάδα.

4 τραγούδια σας έχουν αναρτηθεί στο youtube. 4 τραγούδια που παρουσιάζουν την εξαιρετική εργασία σας, την διαφορετικότητα της ερμηνείας σας και την επιτυχία σας στο να κάνετε παραδοσιακά τραγούδια να έρθουν στην επιφάνεια και να ερμηνεύονται από ένα νέο κοινό. Ποια θα είναι η συνέχεια; Τι να περιμένουμε;

Έχω ηχογραφήσει πρόσφατα τον πρώτο μου δίσκο μέσα στον οποίο συμπεριέλαβα και την χορωδία για μερικά τραγούδια. Είναι όνειρό μου να έχω μια μεγάλη ομάδα μουσικών. Δυστυχώς λόγω οικονομικής κρίσης είναι δύσκολο να ταξιδέψουν πολλά άτομα και να φιλοξενηθούν από ένα φεστιβάλ. Προσπαθούμε να βρίσκουμε τους οικονομικούς πόρους να φτιάχνουμε μουσική τουλάχιστον όσο πιο κοντά στον τρόπο που έχουμε ονειρευτεί. Πάντως η χορωδία θα με συνοδέψει σε δύο προγραμματισμένες συναυλίες που έχω με την μπάντα μου. Στο Εθνικ φεστιβάλ του Ριάλτο τον Ιούλιο και στο opening του Goran Bregovic στις 5 Αυγούστου για το Πάφος 17. Επίσης σύντομα θα τραγουδήσουμε σαν γκρουπ στο προεδρικό μέγαρο και τέλη Ιουλίου σε ένα φεστιβάλ στην Γαλλία.

Αν σου ζητούσαν να ερμηνεύσεις ένα παραδοσιακό κρητικό τραγούδι ποιο θα ήταν αυτό;

Νομίζω, το «Τη μάνα μου την αγαπώ». Ήδη έχω κάποια σχέδια γι' αυτό το τραγούδι. Μ΄αρέσει πάρα πολύ. Επίσης το «Στον ψεύτη κόσμο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News