default-image

Όταν ο εγγονός Μητσοτάκης άφησε την κατσούνα στον παππού του

Κρήτη
Όταν ο εγγονός Μητσοτάκης άφησε την κατσούνα στον παππού του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδιαίτερη φόρτιση προκάλεσε η κίνηση του νεαρού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, γιου του Κυριάκου, να αποχαιρετήσει τον παππού του αφήνοντάς του πάνω στο φέρετρο την κατσούνα που χρησιμοποιούσε.

Λίγα λεπτά πριν κατεβάσουν το νεκρό, ο Κωνσταντίνος τζούνιορ απίθωσε την κατσούνα στο φέρετρο και προχώρησε η ταφή, με τα αγήματα να αποδίδουν τιμές, να πέφτουν ριπές, να περιστοιχίζουν το νεκρό μαυροφορεμένοι βρακοφόροι και τους Κρητικούς καλλιτέχνες Μ. Κονταρό και Ν. Ζωιδάκη να αποχαιρετούν με ριζίτικα και μαντινάδες, όπως αυτή: «Σήκω απάνω αρχηγέ/, μη μας αφήνεις τώρα/, εδά που σε χρειάζεται/ για να σωθεί η χώρα».

Ωστόσο η κατσούνα φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για την οικογένεια, η οποία προφανώς έχει συνυφάνει την εικόνα του παππού στα Λευκά Όρη με την παραδοσιακή ποιμενική ράβδο της Κρήτης, αφού και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στον επικήδειο που εκφώνησε για τον πατέρα του στη Μητρόπολη Αθηνών έκανε ειδική αναφορά, λέγοντας ότι θα ταφεί «με θέα παντοτινή το αγαπημένο σου Ακρωτήρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ>> ΣΠΑΡΑΚΤΙΚΟ ΑΝΤΙΟ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ: ΠΑΤΕΡΑ ΣΗΚΩ ΠΑΝΩ ΔΕΝ ΧΩΡΑΣ ΕΔΩ

Και με συντροφιά τα Λευκά Όρη. Εκεί που περπάτησες αγέρωχος με την κατσούνα σου. Εκεί που έκανες τα πρώτα σου πολιτικά βήματα, διδάσκοντας γενναιότητα, αλλά μαζί και φρόνηση. Και στερνή σου επιθυμία, όταν με δυσκολία πια έβγαινε η φωνή σου, ήταν να μη σταλούν στεφάνια στην κηδεία σου, αλλά να φυτέψουμε στη μνήμη σου ένα δάσος στα βουνά της Κρήτης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΜΑΡΙΑ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΕ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Στην αγκαλιά της κρητικής γης δίπλα στην Μαρίκα του ο Κων/νος Μητσοτάκης

Στη φιλόξενη "αγκαλιά" της κρητικής γης αναπαύεται από χθες το απόγευμα ο μεγάλος Έλληνας ηγέτης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο ιστορικός πολιτικός, ο οποίος συνέδεσε ολόκληρο το βίο του με τη σύγχρονη νεοελληνική ιστορία, όντας μάλιστα μπροστάρης του ελληνικού κράτους από διάφορα μετερίζια, ακόμη και ως πρωθυπουργός της χώρας, ετάφη χθες Πέμπτη στο κοιμητήριο του Αργουλιδέ Χανίων, δίπλα στην αγαπημένη του σύζυγο Μαρίκα.

Το "παρών" στο ύστατο χαίρε στον αείμνηστο επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας έδωσαν - μεταξύ άλλων - τα παιδιά του, τα εγγόνια του, δισέγγονα και μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, με υπόκρουση τον Εθνικό Ύμνο και με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Η πομπή της κηδείας του μεγάλου πολιτικού μας είχε ξεκινήσει νωρίτερα χθες από τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στη συνοικία της Χαλέπας Χανίων. Το φέρετρο τοποθετήθηκε πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου και σκεπάστηκε με τη γαλανόλευκη σημαία. Στη συνέχεια, μέσω των οδών Σκρα και Ακρωτηρίου, κατευθύνθηκε με τιμητική πομπή στρατιωτικού αγήματος και βρακοφόρων προς το κοιμητήριο του Αργουλιδέ. Σε πολλά σημεία της διαδρομής βρίσκονταν απλοί πολίτες, οι οποίοι χειροκροτούσαν και φώναζαν «αθάνατος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΕΥΟΔΙΟ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Στο χώρο του κοιμητηρίου εισήλθαν μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, τα μέλη του κλήρου της Εκκλησίας της Κρήτης, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, στενοί συνεργάτες και φίλοι της οικογένειας, πολιτικά πρόσωπα και εκπρόσωποι των Αρχών.

Και μπορεί η ταφή του πρώην πρωθυπουργού να έγινε σε κλειστό κύκλο, ωστόσο πλήθος κόσμου είχε καταφτάσει νωρίτερα στο κοιμητήριο του Αργουλιδέ, αψηφώντας την αφόρητη ζέστη, προκειμένου να βρεθεί έξω από το χώρο και να αποχαιρετήσει τον Κρητικό ηγέτη.

Την ώρα που η γη της Κρήτης δεχόταν για πάντα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στρατιωτικά αγήματα και των τριών Όπλων, υπό τους ήχους της μπάντας του Ναυτικού, απέδιδαν τιμές στον αείμνηστο Έλληνα πολιτικό.

Εξάλλου, ριζίτες, φορώντας πένθιμη ενδυμασία, τραγούδησαν το αγαπημένο ριζίτικο τραγούδι τού πρώην πρωθυπουργού "Σε ψηλό βουνό, σε ριζιμιό χαράκι, κάθεται έν' αητός", αλλά και το ριζίτικο "Ο αετός κι αν πληγωθεί".

Αμέσως μετά, ο συνονόματος εγγονός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και γιος του Κυριάκου άφησε την αγαπημένη κρητική κατσούνα τού παππού του πάνω στο φέρετρο. Την ίδια ώρα, οι παριστάμενοι τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο και λίγες στιγμές μετά το μεγάλο Κρητικό πολιτικό "αγκάλιασε" για πάντα η κρητική γη, δίπλα ακριβώς στην αγαπημένη του σύζυγο, Μαρίκα Μητσοτάκη. Φωνάζοντας «αθάνατος» και πετώντας λουλούδια στον τάφο, οι παριστάμενοι αποχαιρέτησαν τον τελευταίο των μεγάλων Ελλήνων πολιτικών.

Την ελληνική σημαία με την οποία ήταν σκεπασμένο το φέρετρο παρέδωσε στη συνέχεια στον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, αξιωματικός του στρατού, ενώ τα παράσημα του εκλιπόντος παραδόθηκαν στην κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη. Εξάλλου, η σορός του Μητσοτάκη μεταφέρθηκε στο κοιμητήριο από το ναό της Αγίας Μαγδαληνής, όπου και είχε εκτεθεί από το βράδυ της Τετάρτης σε λαϊκό προσκύνημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Ο σπαρακτικός αποχαιρετισμός της Ντόρας

Νωρίτερα, πριν η κρητική γη αγκαλιάσει για πάντα το μεγάλο Κρητικό ηγέτη, η οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον αποχαιρέτησε μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, στο τρισάγιο που τελέστηκε στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίας Μαγδαλήνης, στη Χαλέπα Χανίων, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου.

Τα σπαρακτικά λόγια της Ντόρας στον πατέρα της

"Πάτερα σήκω πάνω",  είπε στον σπαρακτικό επικήδειο της  η Ντόρα Μπακογιάννη απευθυνόμενη στον πατέρα της λιγο πριν οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία .

"Είμαστε όλοι εδώ , όλη η οικογένεια και πάνω από όλα οι φίλοι σου… Μίλησαν πολλοί για σένα . Σήμερα δεν είμαστε για να μιλήσουμε για πολιτική αλλά για να σου πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Που να βρω δύναμη να σε αποχαιρετήσω πατέρα.. Στέκω όρθια στη γη που αγάπησες και προσπαθώ να βρω αντοχή.Σε ευχαριστούμε που μας  έκανες  να αγαπάμε την Κρήτη, να τιμάμε φιλίες , λόγο και χρέος μας . Σε ευχαριστούμε για την αστείρευτη πηγαία αισιοδοξία σου για τον τόπο πάνω από όλα.

Πριν από μερικές ημέρες όταν σου είπα ότι η χώρα δεν πάει καλά ,εσύ μου είπες πατέρα . Η Ελλάδα θα ξανασηκωθεί και έχω πίστη στους  Έλληνες .

Δεν χωράς εδώ ,σήκω πάνω σε χρειαζόμαστε  λίγο ακόμα  ίσα να μας βγάλεις στο ξέφωτο σήκω γιατί άδειασε ο τόπος, σήκω γιατί ήρθαν φίλοι και δεν  πάει να τους πως ότι πέθανες σήκω πάνω γιατί θα χαράξει και δεν θα είσαι εδώ."

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_4d0fdkbr/

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News