default-image

Ο απολογισμός για το Μαραθώνιο Κρήτης

Σπορ
Ο απολογισμός για το Μαραθώνιο Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μαραθώνιος Κρήτης ήταν και φέτος μια ξεχωριστή αθλητική εκδήλωση, που με την συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών, από όλο το νησί.

Μετά από δύο μήνες περίπου ο απολογισμός της διοργάνωσης, άφησε απόλυτα ικανοποιήμενους όσους κόπιασαν για το αποτέλεσμα αυτό.

Στην απολογιστική έκθεση τονίζεται αναλυτικά: "Η Οργανωτική Επιτροπή με τις πρωτοβουλίες που πήρε και που μπορούν να χαρακτηρισθούν σημαντικές (Λαμπαδηδρομία προς τιμή του Μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη, τελετή στην Ελιά των Βουβών, αφιέρωση των 10 χλμ. στον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη), σηματοδότησε την επιτυχημένη πορεία του νέου αθλητικού γεγονότος για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων αλλά και την Κρήτη γενικότερα. Δεν είναι υπερβολή να αναφερθεί ότι από την δεύτερη κιόλας διοργάνωση αλλά και κυρίως από την αγωνιστική και συμμετοχική επιτυχία της διοργάνωσης, ο Μαραθώνιος της Κρήτης καθιερώθηκε στη συνείδηση των δρομέων από την Κρήτη, την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, οι οποίοι αγκάλιασαν την διοργάνωση με την μαζική συμμετοχή τους.

Η ανάπτυξη δεκάδων πρωτοβουλιών, η σοβαρότητα και η επαγγελματική προσέγγιση του αθλητικού γεγονότος από την Οργανωτική και Τεχνική Επιτροπή και τον ΣΔΥΧ, είχε την πλήρη αποδοχή από τους Φορείς της Πολιτείας, τους Θεσμικούς Φορείς της Περιφερειακής Ενότητας, τις Εθελοντικές Οργανώσεις και από τα ΜΜΕ. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην μαζική συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά στην αγάπη με την οποία περιβάλανε την διοργάνωση οι πολίτες στο σύνολο τους, με απόδειξη τη μεγάλη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές εκδηλώσεις, αλλά επιπρόσθετα σημαντικό είναι να αναφερθεί και η συμμετοχή των επαγγελματικών φορέων της πόλης και ιδιαίτερα η στήριξη της προσπάθειας από την ΕΤΑΝΑΠ και προσωπικά από τον Πρόεδρο της εταιρείας κ. Μανώλη Αποστολάκη.

Σε μία ιδιαίτερη χρονικά περίοδο για την  χώρας μας, με  την οικονομική κατάσταση της Ελληνικής οικογένειας στην καθημερινότητά της να μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας, η Ο.Ε. και η Τ.Ε. κατάφεραν να διοργανώσουν έναν εξαιρετικά πετυχημένο Μαραθώνιο με τους παράλληλους αγώνες των 10 χλμ., των 5 Χλμ., των 2,5 χλμ. και  την Μαραθώνια Συμμετοχική Ποδηλατοδρομία με τα παρακάτω δεδομένα.

Με το πλήθος των συμμετοχών να ξεπερνά τους 3.500 εγγεγραμμένους δρομείς, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Απριλίου, με μεγάλη επιτυχία ο 2ος Μαραθώνιος της Κρήτης. Ο αγώνας διοργανώθηκε από τον ΣΔΥ Χανίων, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Χανίων, τους Δήμους της Περιφερειακής ενότητας, την θεσμική συνεργασία με την Εκπαιδευτική Κοινότητα και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του ΕΟΤ, της ΕΟΣΛΜΑ-Υ και του ΣΕΓΑΣ. Tο αγώνισμα των 10 χλμ. ήταν αφιερωμένο στην μνήμη του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη

Αναλυτικά οι εγγεγραμμένοι δρομείς ήταν: Μαραθώνιο Δρόμο 344 και Μαραθώνια Συμμετοχική Ποδηλατοδρομία, 57 στον Αγώνα Δρόμου 10χλμ. 686, στον Αγώνα Δρόμου 5 χλμ. 1.157  (391 Μαθητές/τριες Γυμνασίων & Λυκείων) και στον Αγώνα Δρόμου 2,5 χλμ. 1.289 (487 μαθητές/τριες Δημοτικών σχολείων). Σύνολο: 3.533 εγγεγραμμένοι δρομείς. Σε αυτά τα νούμερα θα πρέπει να υπολογίσουμε και 10δες πολίτες και επισκέπτες, ιδιαίτερα στις μικρές κατηγορίες των αγώνων οι οποίοι δεν δήλωσαν συμμετοχή και αγωνίστηκαν την τελευταία στιγμή, και εμφανίζονται μέσα στο πλήθος των εκκινήσεων στο video του αγώνα.  Οι εγγεγραμμένοι δρομείς το 2016 ήταν 2.281 άτομα.

Έπειτα από την επιτυχημένη πορεία 2 ετών, η διοργάνωση με τις παράλληλες τιμητικές    (Λαμπαδηδρομία), πολιτιστικές (κοπή του Κότινου από την αρχαία ελιά των Βουβών - Τελετή έναρξης - Μουσικό πρόγραμμα) δράσεις της, έχει καθιερωθεί ως θεσμός στα αθλητικά δρώμενα της χώρας και αποτελεί πια την μεγαλύτερη αθλητική γιορτή της Κρήτης αλλά και ετήσιο αθλητικό και τουριστικό προορισμό.

Ο Μαραθώνιος της Κρήτης με την πιστοποίηση των διαδρομών του, έχει ενταχθεί στο αγωνιστικό ημερολόγιο της Παγκόσμιας Ένωσης Διεθνών Μαραθωνίων (AIMS).

Πλήθος δρομέων έτρεξαν στον Μαραθώνιο και την διαδρομή των 10 χλμ., αλλά και μεγάλη ήταν η συμμετοχή στα 5χλμ. Στα 2,5 χλμ. οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, με κάθε είδους δρομέων να απογειώνουν το κλίμα της πόλης των Χανίων! Μικροί, μεγάλοι, αλλά και τα παιδιά όλων των σχολείων. Πλήθος παιδιών δημοτικής εκπαίδευσης, αλλά και ΑΜΕΑ έδωσαν δυναμικά το παρόν στα 2,5 χλμ.

Την παραμονή του αγώνα η Λαμπαδηδρομία και η τελετή έναρξης (παρά το κρύο), με τα Μουσικά συγκροτήματα: «Ο ΜΑΡΣΥΑΣ»,  και οι «DRAGONS», αλλά και τον Παγκρήτιο Όμιλο Βρακοφόρων Χανίων και τον Χορευτικό Σύλλογο «Ψηλορείτης» συγκέντρωσε πλήθος κόσμου στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς Χανίων.

Την ημέρα του αγώνα ξεχωριστή νότα έδωσε στην προσπάθεια μικρών και μεγάλων αθλητών! Η φιλαρμονική του Δήμου Χανίων και το συγκρότημα αφρικάνικων τυμπάνων.

1.      Η παροχή υπηρεσιών προς τους αγωνιζόμενους κινήθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο. Διατέθηκαν:

•      4.000 μετάλλια.

•      4,500 τεχνικά T-Shirts.

•      500 καπέλα από ΕΤΑΝΑΠ.

•      200 στολές Λαμπαδηδρομίας από ΝΑΤΟ.

•      13.000 νερά 500ml από ΕΤΑΝΑΠ με την ετικέτα του Μαραθωνίου Κρήτης.

•      400 Μπουκάλια με Ισοτονικά ποτά και συνολικά 2.700 μερίδες σε ποτηράκια

•      100 μπουκάλια δρομέων για τον Μαραθώνιο με ηλεκτρολύτες από την HIGH5.

•      6.000  μπύρες χωρίς αλκοόλ από AMSTEL.

•      4.000 Χυμοί από ΕΤΑΝΑΠ.

•      3.500 Μπανάνες

•      2.500 Πορτοκάλια από ΕΤΑΝΑΠ.

•      400 Ενεργειακά Gel για τον Μαραθώνιο από την HIGH5.

•      Ασφαλιστική κάλυψη όλων των συμμετεχόντων από INTERLIFE.

•      5.000 Τσάντες πλαστικές δρομέων

2.      Η τήρηση των διεθνών προδιαγραφών (standards) για την οργάνωση της αγωνιστικής διαδρομής του Μαραθωνίου ( Ευχαριστούμε την εταιρεία ΤΟΜΕΣ του κ. Μαθιουλάκη και την εταιρεία ΑLFIX του κ. Μανουσάκη) και των παράλληλων αγώνων έγινε με βάση τον κανονισμό της IAAF (International Association of Athletics Federation - Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου) και του ΣΕΓΑΣ.

3.      Έγινε επίσημη επαναμέτρηση της διαδρομής και ακολούθησε η πιστοποίησή της από την Παγκόσμια Ένωση των Μαραθωνίων - AIMS. Το 2017 έγινε η ένταξη του αγώνα στο διεθνές καλεντάρι των Μαραθωνίων Δρόμων.

4.      Μετά από ενέργειες της Ο.Ε. έγινε ανάρτηση του αγώνα στο Website του ΕΟΤ, το «Visit Greece».

5.      Τα λογότυπα της διοργάνωσης και γενικά τα εικαστικά ήταν εξαιρετικά.

6.      Τα αποτελέσματα και τα διπλώματα αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, (στο εξαιρετικό web site και face book της διοργάνωσης ), παράλληλα με το  φωτογραφικό υλικό και τα Βίντεο.

7.      Σημαντικό στοιχείο των αγωνιστικών εκδηλώσεων του 2017 ήταν και πάλι η φωτογράφηση ( από την εταιρεία energy photos) και η δωρεάν διανομή των αγωνιστικών φωτογραφιών των συμμετεχόντων στον Μαραθώνιο, στα 10 χλμ. και στα 5 χλμ. Η προσωπική φωτογραφία των δρομέων είναι ένα εξαιρετικό επικοινωνιακό υλικό του αγώνα και αναδεικνύει το ποιοτικό επίπεδο του αγώνα.

8.      Για δεύτερη φορά στην Ελλάδα σε Μαραθώνιο έγινε Τελετή έναρξης με Λαμπαδηδρομία       (προς τιμή του Μακαριστού Ειρηναίου) από δύο αντίθετες κατευθύνσεις ( Δήμο Αποκορώνου και Δήμο Κισσάμου - Πλατανιά) η οποία συνολικά διέτρεξε 75 χλμ. και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 150 Λαμπαδηδρόμοι των Δήμων, Κισσάμου , Πλατανιά,  Αποκορώνου και Χανίων. Λόγο ενός δυσάρεστου συμβάντος δεν έγινε η Τελετή στην Αρχαία Ελιά των Βουβών.

9.      Αναρτήθηκαν πάνω από 27 επίσημες ανακοινώσεις (Δελτία Τύπου) και πραγματοποιήθηκαν 3 Συνεντεύξεις Τύπου. Δημοσιογραφικά καλύφθηκε εξαιρετικά σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

10.      Επικοινωνιακά, το τηλεοπτικό σποτ του αγώνα (προσφορά της ΝΕΑΣ Τηλεόρασης Κρήτης), προβλήθηκε σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο» με πάνω από 100 σποτ στην ΕΡΤ3 και την ΝΟVA προβάλλοντας και ενισχύοντας την εικόνα της διοργάνωσης, των Χανίων και της Κρήτης γενικότερα.

11.      Το ραδιοφωνικό σποτ (προσφορά της ΝΕΑΣ Τηλεόρασης Κρήτης), προβλήθηκε από την ΕΡΤ Κρήτης και από τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

12.      Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στην ζωντανή τηλεοπτική αναμετάδοση του Μαραθωνίου και των παράλληλων αγωνιστικών και μη εκδηλώσεων από την ΝΕΑ Τηλεόραση Κρήτης, η οποία αποτέλεσε κάτι το πρωτόγνωρο και ξεχωριστό και διεύρυνε την εικόνα του Μαραθωνίου Κρήτης.

Στο οργανωτικό επίπεδο, οι Δήμοι της Οργανωτικής Επιτροπής και η Αντιπεριφέρεια Χανίων αλλά κυρίως ο Δήμος Χανίων που είχε και το μεγαλύτερο βάρος της διοργάνωσης, κινητοποίησαν, δυνάμεις για τις ανάγκες της διοργάνωσης και ανταποκρίθηκαν επαρκώς στην διεκπεραίωση των οργανωτικών και άλλων αναγκών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, με την εντατικοποίηση της προσπάθειας την εβδομάδα που προηγήθηκε των αγώνων. Αξίζει να σημειωθεί ως ένα ακόμη σημαντικό γεγονός ότι  εκτέλεσαν με επιτυχία τον σχεδιασμό της Τεχνικής Επιτροπής την ημέρα του αγώνα (μεταφορά κιγκλιδωμάτων, υποδομές τελετών) και κυρίως προχώρησαν στην άμεση αποδόμηση των προσωρινών κατασκευών μετά τον αγώνα.

Τέλος, θα πρέπει να γίνει μία σημαντική αναφορά στην καθημερινή εξαιρετική παρουσία και συμβολή στην προετοιμασία και στην υλοποίηση των αποφάσεων της Ο.Ε. του Συλλόγου  Δρομέων Υγείας Χανίων και ιδιαίτερα του Γ.Γ. κ. Γ. Πενταγιώτη, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της διοργάνωσης αλλά παράλληλα ανέλαβε συγκεντρώσει και να διεκπεραιώσει την οικονομική διαχείριση των πόρων της διοργάνωσης με βάση τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ο.Ε., του Σταύρου Ζουλάκη εκ μέρους του Δήμου Χανίων και της Κατερίνας Ζομπανάκη από την Αντιπεριφέρεια Χανίων

Πιο συγκεκριμένα πετύχαμε:

•      Την έγκαιρη προμήθεια των υπηρεσιών και των υλικών για τις ανάγκες του αγώνα.

•      Την προετοιμασία και λειτουργία με επιτυχία (με την βοήθεια του Λιμενικού Ταμείου του Δήμου Χανίων) του Κέντρου Εγγραφών στο Γιαλί Τζαμισί. Η λειτουργία της εγκατάστασης ήταν υποδειγματική από την Παρασκευή 7/04/17 έως και το Σάββατο 8/04/17.

•      Την προετοιμασία και την διαμόρφωση όλων των υποδομών στην Αφετηρία (Λεωφόρο Νικηφόρου Φωκά - μπροστά στην Δημοτική Αγορά) και στις Διαδρομές (από την εταιρεία street RUN).

•      Την σήμανση της διαδρομής, το στήσιμο των σταθμών και των Υγειονομικών, την τροφοδοσία με τα απαραίτητα υλικά. Η παρουσία των δυνάμεων της Τροχαίας Χανίων, της Αστυνομίας, του Ιατρικού Συλλόγου, των Σαμαρειτών του ΕΕΣ, των Κριτών του ΣΕΓΑΣ, των Εθελοντών, των στελεχών του Αγωνιστικού Τομέα, του προσωπικού του εργολάβου που συντόνισε την οριοθέτηση της διαδρομής στην παλαιά Ε.Ο μέχρι την αναστροφή στον Ταυρωνίτη και γενικά η διάταξη και ο συντονισμός  όλων των εμπλεκομένων κινήθηκαν σε πολύ υψηλό επίπεδο.

•      Την προετοιμασία και λειτουργία του Τερματισμού που έγινε στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Χανίων.

•      Την διεξαγωγή με ασφάλεια  όλων των επί μέρους αγωνιστικών εκδηλώσεων με αναλυτικές οδηγίες/πρόγραμμα προς όλους και κυρίως για τους πολίτες, για την Κυριακή  9/04/17. Η όλη διεξαγωγή της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα και σε αυτό συνέβαλε εκτός του προσωπικού του Αγωνιστικού Τομέα, οι Εθελοντές, οι Κριτές και η Αστυνομική Δ/νση Χανίων και κυρίως η Τροχαία Χανίων με την έγκαιρη απαγόρευση της κυκλοφορίας. Επίσης, σημαντική ήταν η ύπαρξη  κιγκλιδωμάτων, η καλή οργάνωση - σήμανση του χώρου των διαδρομών και η επάρκεια σε εθελοντικό και διασωστικό προσωπικό.

•      Την απρόσκοπτη διαδικασία των αναχωρήσεων τουριστών αλλά και την ταυτόχρονη διαδικασία αφίξεων από και προς το λιμάνι και το αεροδρόμιο, προς τα σημεία πρόσβασης στην πόλη των Χανίων και την τουριστική περιοχή του Πλατανιά, με την αγαστή συνεργασία, της Τροχαίας Χανίων. Την συνεργασία με τους υπευθύνους των ΚΤΕΛ, των ΤΑΧΙ και των Τουριστικών Πρακτορείων με τα οποία πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις καθοδήγησης. Συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν και με πολίτες για διάφορες ανάγκες που προέκυψαν.

•      Παρουσίαση Αγώνα. Η μουσική επένδυση του αγώνα κρίνεται  ικανοποιητική. Τα κρουστά, οι μουσικοί σταθμοί ( με Dj) έδωσαν μία ακόμα σημαντική νότα στη διοργάνωση στον κύριο αγώνα του Μαραθωνίου αλλά και στους μικρότερους αγώνες.

•      Το πρωτόκολλο των απονομών υλοποιήθηκε μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα με επιτυχία.

•      Υπηρεσίες στους Δρομείς πριν κατά την διάρκεια και μετά τον Αγώνα ήταν άριστες και σε επάρκεια, παράλληλα με την φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση των δρομέων.

•      Λειτούργησε με επιτυχία το συντονιστικό κέντρο (ΣΚ) στον τερματισμό με ευθύνη του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, της Πολιτικής προστασίας και των Διασωστικών Εθελοντικών Ομάδων.

Στο επίπεδο της συνεργασίας με άλλους φορείς είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αναπτύχθηκε μεγάλη αλληλογραφία και έγιναν πολλές συναντήσεις/συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς και άλλους ( Θεσμικούς και Εθελοντικούς) φορείς. Όλοι οι φορείς ανταποκρίθηκαν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους και προσήλθαν στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που συγκάλεσε η Ο.Ε.

Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί για την πολύ σημαντική συμβολή τους:

•      την Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, την Τροχαία Χανίων, το Λιμενικό Σώμα, τον Ιατρικό Σύλλογο και το Γενικό Νοσοκομείο.

•      Την Εκπαιδευτική κοινότητα και ιδιαίτερα την Δ/νση Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, για την συμμετοχή των Μαθητών της Περιφερειακής ενότητας στην αθλητική γιορτή.

•      Τον Εμπορικό Σύλλογο και τις επαγγελματικές τάξεις, τον Σύλλογο Φαρμακοποιών, τον Σύλλογο Ξενοδόχων.

•      Τους πολίτες που αγκάλιασαν την μεγάλη αθλητική γιορτή με την καθολική παρουσία τους.

•      Το προσωπικό του Δήμου Χανίων και τον Δημοτικό Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού του, την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης και τον ΣΚΚΑ Χανίων - Ρεθύμνου, τους Εθελοντικούς φορείς (Ιατρικός σύλλογος Χανίων, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χανίων, Σύλλογο Φίλων Κλασικής Μοτοσυκλέτας και όλους τους Εθελοντές και εθελόντριες οι οποίοι δήλωσαν ατομικά το παρόν για να προσφέρουν στη Διοργάνωση).

•      Τους υπευθύνους Λαμπαδηδρομίας: για το Δήμο Κισσάμου: ΔΕΡΟΥΚΑΚΗ Μανώλη, για το Δήμο Αποκορώνου: ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ Γιάννη και για το Δήμο Πλατανιά: ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΚΗ Πολυχρόνη.

Για την υποστήριξη της διοργάνωσης εργάσθηκαν (εθελοντικά και έμμισθα ) πάνω από 650 άτομα στις παρακάτω κατηγορίες:      

1.      Εθελοντές Χανίων :126

2.      Εθελοντές Αθήνας: 15

3.      Εθελοντές ποδηλάτες: 17      

4.      Προσχολικό κέντρο little Einstein: 7      

5.      Σύλλογος Κύτταρο Χαλέπας: 4

6.      Συν-άνθρωπος: 6      

7.      Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αγ. Ιωάννης: 10      

8.      Σύνδεσμος Διατητών Ποδοσφαίρου Χανίων: 6      

10.      Ομάδα Εθελοντών Φυσικοθεραπευτών:18

11.      Σώμα ελληνικού Οδηγισμού: 17

12.      3ο Σύστημα Προσκόπων: 3

13.      Λέσχη Φίλων Κλασικής Μοτοσυκλέτας: 12

14.      Σύνδεσμος Κριτών Χανίων-Ρεθύμνης: 43      

15.      Ιατρικός Σύλλογος: 21

16.      Ερυθρός Σταυρός:  75

17.      Αστυνομική Διεύθυνση: 3

18.      Τεχνική επιτροπή: 20

19.      Οργανωτική επιτροπή: 33

20.      Προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων - Τροχαία Χανίων, κατ' εκτίμηση 40 άτομα

21.      Προσωπικό Εργολάβων - Χορηγών : 30

22.      Προσωπικό Υπηρεσιών Δήμου Χανίων - Δήμων διαδρομής: 25

23.      Εργατικό προσωπικό: 15

Με όλα τα παραπάνω, ο Αγωνιστικός Τομέας, εκτιμά ότι υλοποίησε όλες τις διαδικασίες και τις  λειτουργίες και οργάνωσε τον «2ο  Μαραθώνιο Κρήτης 2017» (όπως κρίνεται από τους συμμετέχοντες και τους πολίτες)  με άριστα αποτελέσματα για τον αγώνα  και την περιφερειακή ενότητα Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News