Ειδήσεις

Σάλος για το "μαθητοδικείο", αντίδραση και από το υπουργείο

Πανελλαδικές διαστάσεις έχει λάβει η υπόθεση της καταδίκης τριών μαθητών γυμνασίου του Ρεθύμνου σε κοινωνική εργασία.

Πανελλαδικές διαστάσεις έχει λάβει η υπόθεση της καταδίκης τριών μαθητών γυμνασίου του Ρεθύμνου σε κοινωνική εργασία, επειδή συμμετείχαν σε κατάληψη του σχολείου τους τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Για του λόγου το αληθές, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζει ως υπερβολική την ετυμηγορία των δικαστών, οι  οποίοι «εξάντλησαν την αυστηρότητά τους στιγματίζοντας 14χρονα παιδιά εφ' όρου ζωής».

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο θεωρεί «απαράδεκτη την αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του Διευθυντή του Σχολείου που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου».

«Ταυτόχρονα, γνωστοποιείται ότι ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, προτίθεται να ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή, να επανεξετάσει τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αναφέρονται σε παρόμοιες περιπτώσεις, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες καταδίκες.

Επίσης, το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζει ότι νομοθέτησε πέρσι την κατάργηση του «μαθητικού ιδιώνυμου» που είχε θεσπιστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τον Δεκέμβριο του 1999 και είχε αποκτήσει ισχύ νόμου με τον νόμο 2811 του 2000. Με τη διάταξη αυτή είχε καταργηθεί η προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης των μαθητών που συμμετείχαν σε καταλήψεις.

Τέτοια θέματα πρέπει να επιλύονται με ευθύνη των Διευθυντών Σχολείων, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, εντός της σχολικής μονάδας και όχι με προσφυγή στις δικαστικές αρχές» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίμαχη ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις μαθητές καταδικάστηκαν πριν από λίγες ημέρες από Δικαστήριο Ανηλίκων σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας, τις οποίες καλούνται να εκπληρώσουν κατά τους θερινούς μήνες.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια