default-image

Η Μονακό του Ζαρντίμ και το "θαύμα"

Ποδόσφαιρο
Η Μονακό του Ζαρντίμ και το "θαύμα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Γαλλία η σεζόν 2016-2017 ήταν ιδιαίτερη, ήταν ξεχωριστή και είχε την "σφραγίδα" του Λεονάρντο Ζαρντίμ.

Το μεγαλύτερο σερί τίτλων στη Γαλλία το έχει η Λιόν, με τις 7 κατακτήσεις από το 2002 έως το 2008, σερί που πολλοί πίστευαν πως θα ισοφαρίσει και θα καταρρίψει η Παρί Σεν-Σερμέν, καθώς πρόκειται για μία απ'τις ομάδες-κολοσσούς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, βάσει φυσικά οικονομικών δεδομένων.

Η ομάδα της πρωτεύουσας είχε 4 σερί πρωταθλήματα και ήταν μεγαλύτερο φαβορί φέτος απ'την Μπάγερν στην Γερμανία και τη Γιουβέντους στην Ιταλία. Κι όμως, Μπάγερν και Γιουβέντους πήραν την κούπα, όχι όμως η Παρί, η οποία είχε πολύ μεγαλύτερη οικονομική διαφορά από τους αντιπάλους της.

Η Μονακό πήρε το πρωτάθλημα έπειτα από 17 χρόνια και αυτό είναι έργο Ζαρντίμ. Ο Ρώσος ιδιοκτήτης, Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ, του έδωσε... τα κλειδιά και οι Μονεγάσκοι απ'τη Ligue 2 του 2013 με Γιώργο Τζαβέλλα στην 11άδα, 4 χρόνια αργότερα κατέκτησαν τη Ligue 1 και έπαιξαν σε ημιτελικό Champions League για 4η φορά στην ιστορία.

Και στην Ευρώπη πήγαν καλύτερα απ'την Παρί Σεν-Ζερμέν, η οποία φέτος είχε εστιάσει εκεί. Βρέθηκε στα ουράνια με το 4-0 επί της Μπαρτσελόνα, αλλά πληγώθηκε με το 6-1 της Βαρκελώνης και τα έχασε όλα (φάση των "16").

Η Μονακό μάλιστα πέτυχε 107 γκολ στο πρωτάθλημα, τα περισσότερα στη ιστορία έπειτα από το 1960 και τη Ρασίνγκ Παρί, με τον Ζαρντίμ κάποτε να έχει κατηγορηθεί στην Ελλάδα πως είναι πολύ... αμυντικός προπονητής, πως "σκοτώνει" το θέαμα και το καλό ποδόσφαιρο!

Αυτό που τα κατάφερε η Μονακό το είχε καταφέρει η Μονπελιέ το 2012 με πρώτο σκόρερ τον Ολιβιέ Ζιρού, να πάρει δηλαδή το πρωτάθλημα, αν και φαβορί ήταν η πλούσια Παρί. Τότε όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά, οι Παριζιάνοι δεν είχαν τόσα αστέρια, δεν είχαν καν εμπειρία πρωταθλητισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News