default-image

"Κεραμίδα" 7.300 € για πολυτελές όχημα από το τελωνείο

Κρήτη
"Κεραμίδα" 7.300 € για πολυτελές όχημα από το τελωνείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημόσιου τομέα βρέθηκε μπλεγμένος κάτοικος του Ηρακλείου. Νιώθοντας την αδικία να τον "πνίγει" απευθύνθηκε στο neakriti.gr προκειμένου να βρει μία άκρη στην περιπεπλέγμενη υπόθεση που τον βασανίζει.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο καταγγέλλων στις αρχές του 2016 έφερε αυτοκίνητο μεγάλο κυβισμού από την Γερμανία στην Ελλάδα και θέλησε φυσικά να το εκτελωνίσει. Αρχικά το ποσό εκτελωνισμού ήταν στα 12.500 ευρώ. Ο ίδιος θεώρησε υπερβολικά υψηλό το τίμημα και αποφάσισε να το κρατήσει ατελώνιστο λίγους μήνες ακόμα.

Μετά από 3 - 4 μήνες πήγε ξανά στο τελωνείο και τελικά κατάφερε να εκτελωνιστεί το όχημα του με 4.000 ευρώ. Αφού πλήρωσε τέλη κυκλοφορίας περίπου 690 ευρώ και όλους τους προβλεπόμενους φόρους από το νόμο ξεκίνησε να κυκλοφορεί κανονικά και απολύτως νόμιμα το αυτοκίνητο του στους δρόμους του Ηρακλείου.

Ωστόσο, έπειτα από 7 μήνες κι ενώ ο ίδιος πίστευε ότι είχε κλείσει οριστικά τους λογαριασμούς του με το δημόσιο του ήρθε ένα έγγραφο το οποίο τον ενημέρωνε ότι οφείλει να πληρώσει 7.300 ευρώ επιπλέον. Σε ερώτηση που του κάναμε αν το έγγραφο εξηγεί πού οφείλεται η νέα χρέωση ο ίδιος μας εξήγησε ότι πρόκειται για αυτοκίνητο μεγάλο κυβισμού άρα έχει περισσότερους ρύπους και μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση.

Τι απαντά το τελωνείο

Το ίδιο ερώτημα απευθύναμε και προς τους υπαλλήλους του τελωνείου Ηρακλείου στην προσπάθεια μας να βρούμε λύση για την επιπλέον χρέωση. Πάνω κάτω η απάντηση ήταν η ίδια. Σε επανέλεγχο που έγινε σε φακέλους ήδη εκτελωνισμένων οχημάτων διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο εξαιτίας του ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων (EURO) που τροποποιήθηκε με τον Ν4389/2016 είχε σαν αποτέλεσμα την υψηλότερη χρέωση από αυτή που είχε αρχικά υπολογιστεί εκ παραδρομής.

Οι υπάλληλοι εξήγησαν πως καταλαβαίνουν απόλυτα το πόσο αδικημένος νιώθει ο άνθρωπος αλλά διευκρινίζουν πως η διαδικασία του επανέλεγχου είναι συνήθης και πως "το κράτος διατηρεί αμείωτα τα δικαιώματα του μέχρι το τέλος".

Αναφέρουν επίσης πως από το τελωνείο έγινε μία πρόταση διακανονισμού στον εν λόγω ιδιοκτήτη ώστε να καταβάλει το τίμημα σε 24 δόσεις και πως αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορούν να κάνουν.

Η υπόθεση αυτή είναι ενδεικτική μιας σειράς παρόμοιων υποθέσεων σε όλη την Κρήτη που βασανίζουν ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι τα έφεραν από το εξωτερικό. Ωστόσο από το τελωνείο είναι σαφείς: "επικρατεί" λένε "η αντίληψη πως αν φέρουν αυτοκίνητα από το εξωτερικό θα τους έρθει οικονομικότερα, πράγμα το οποίο δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Πολλές φορές μπορεί να είναι και πιο ακριβό το τίμημα που πρέπει να καταβάλουν".

Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News