Ειδήσεις

ΠΑΓΝΗ: Ζητούν τη σωστή λειτουργία επικίνδυνης μονάδας

Τη λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών Φαρμάκων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου σύμφωνα με τους απαραίτητους κανόνες, ζητά το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του, η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας θα πρέπει να συνοδεύεται με αντίστοιχα μέτρα προστασίας τόσο σε τεχνικά μέσα όσο και σε κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των νοσηλευόμενων ασθενών και του προσωπικού.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΘΗΛΑΖΟΥΣΑ

Μέχρι σήμερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μονάδα λειτουργεί χωρίς εξαερισμό και δεν υπάρχει το απαραίτητο σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης interlock. Επίσης, η μεταφορά των φαρμάκων προς διάλυση από το χώρο προετοιμασίας προς το χώρο των διαλύσεων δεν γίνεται μέσω ειδικής θυρίδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ:

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ στηρίζει το δίκαιο αίτημα των συναδέλφων Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων και Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων για την αναγκαιότητα τήρησης όλων των κανόνων που πρέπει να συνοδεύουν τη λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών Φαρμάκων, τόσο σε τεχνικά μέσα όσο και στο αντίστοιχο προβλεπόμενο προσωπικό.

Έχουμε και στο παρελθόν επισημάνει με έγγραφα μας ότι η λειτουργία της μονάδας διάλυσης κυτταροστατικών θα πρέπει να συνοδεύεται με αντίστοιχα μέτρα προστασίας τόσο σε τεχνικά μέσα όσο και σε κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των νοσηλευόμενων ασθενών και του προσωπικού.

Μέχρι σήμερα η μονάδα συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς εξαερισμό και δεν υπάρχει το απαραίτητο σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης interlock. Επίσης, η μεταφορά των φαρμάκων προς διάλυση από το χώρο προετοιμασίας προς το χώρο των διαλύσεων δεν γίνεται μέσω ειδικής θυρίδας.

Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η λειτουργία, η στελέχωση και η καταλληλότητα του χώρου της μονάδας διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων διέπεται από συγκεκριμένες επιστημονικές και νομοθετικές διατάξεις  που δεν επιτρέπει στον οποιοδήποτε να τις παραβιάζει βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών.

Ως εκ τούτου καλούμε τη διοίκηση του νοσοκομείου να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να λειτουργήσει η μονάδα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (στελέχωση, μέτρα ασφαλείας, χώρος παρασκευής).

Ενημερώνουμε τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι θα προβούμε σε 2ωρη προειδοποιητική  στάση εργασίας την Τετάρτη 31 Μαΐου 08:00 πμ με 10:00 πμ του εργαστηριακού τομέα στην περίπτωση που δεν ανακαλέσει την απόφαση για τοποθέτηση τεχνολόγου στη συγκεκριμένη μονάδα.

Διεκδικούμε:

1. Τροποποίηση - συμπλήρωση του οργανισμού του νοσοκομείου ώστε να ενταχθεί η ήδη υπάρχουσα δομή σαν Κεντρική Μονάδα Διάλυσης Φαρμάκων στην αποκλειστική ευθύνη του φαρμακείου.

2. Μεταφορά σε κατάλληλο χώρο  κοντά στο φαρμακείο.

3. Στελέχωση με επαρκή αριθμό εργαζομένων - μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους.

4. Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας. Ίδρυση κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας, ενταγμένου αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια