default-image

Συγκίνηση στο 40ήμερο μνημόσυνο του στρατηγού Ι.Τζανιδάκη

Κρήτη
Συγκίνηση στο 40ήμερο μνημόσυνο του στρατηγού Ι.Τζανιδάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πένθος, οδύνη, συγκίνηση... Τη μνήμη του αδικοχαμένου Κρητικού στρατηγού Γιάννη Τζανιδάκη τίμησαν χθες συγγενείς και φίλοι στον τόπο καταγωγής του εκλιπόντος, την Ελεύθερνα Μυλοποτάμου.

Το 40ήμερο μνημόσυνο για τον αντιστράτηγο, που έχασε τη ζωή του κατά τη μοιραία συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου "Χιούι" UH-1Η της Αεροπορίας Στρατού στο Σαραντάπορο, έγινε χθες στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τραγικές φιγούρες τα μέλη της οικογένειάς του, η σύζυγος και τα παιδιά τους, ενώ βαρύ είναι το πένθος και για τους χωριανούς, που έσπευσαν χθες στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου να τιμήσουν τη μνήμη του αδικοχαμένου αξιωματικού.

Σχετική ανακοίνωση, σε συγκινητικό ύφος, ενόψει του χθεσινού 40ήμερου μνημοσύνου, είχε βγάλει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελεύθερνας.

«Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελεύθερνας ευχαριστεί την οικογένεια του εκλιπόντος υποστράτηγου Ιωάννη Α. Τζανιδάκη για το χρηματικό ποσό που κατέθεσε εις μνήμην του στο σύλλογό μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΤΟ ΠΕΝΘΟΣ Η ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ- ΛΕΝΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ

Ευχόμαστε ο Θεός να δίνει δύναμη και κουράγιο στους οικείους του και ας είναι ελαφρύ το χώμα της Ελεύθερνας στο οποίο αναπαύεται. Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και λόγω του απροσδόκητου και αιφνίδιου χαμού του άξιου τέκνου της Ελεύθερνας, αποφάσισε τα παρακάτω ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του: Ως ένδειξη πένθους να ακυρώσει το προγραμματισμένο ετήσιο πανηγύρι του χωριού στις 16 Αυγούστου 2017. Να παραστεί σύσσωμο το Δ.Σ. στο 40ήμερο μνημόσυνο που θα τελεστεί στις 28/5/2017 στον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ελεύθερνα...».

Αποφράδα ημέρα

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις, για τη χώρα και για την Κρήτη, η 19η Απριλίου 2017 έμελλε να γραφτεί ως μια αποφράδα ημέρα. Μια πτήση ρουτίνας έμελλε, δυστυχώς, να εξελιχθεί σε μια εθνική τραγωδία!

Το μοιραίο ελικόπτερο τύπου "Χιούι", που είχε σηκωθεί από το Στεφανοβίκειο, κατέπεσε λίγο πριν τις 8 το πρωί σε ορεινή περιοχή κοντά στο Σαραντάπορο Ελασσόνας και σε κοντινή απόσταση από την εθνική οδό Λάρισας-Κοζάνης.

Ο Ρεθυμνιώτης υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, εκ των κορυφαίων στρατιωτικών στελεχών της χώρας, και έχοντας πρόσφατα αναλάβει καθήκοντα υποδιοικητή στον κορυφαίο στρατιωτικό σχηματισμό, την 1η Στρατιά στη Λάρισα, δεν κατάφερε να βγει ζωντανός από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου. Μαζί του οδηγήθηκαν στο θάνατο άλλα τρία άτομα, ο συνταγματάρχης Τεθωρακισμένων Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Αεροπορίας Στρατού Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός Αεροπορίας Στρατού Κωνσταντίνος Χατζής. Η μοίρα επιφύλασσε ευτυχώς καλύτερη τύχη για τη μηχανικό αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα. Η ίδια ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο "Super Puma" της Πολεμικής Αεροπορίας στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης, όπου και νοσηλεύτηκε για λίγες ημέρες, εκτός κινδύνου.

Στο σημείο του δυστυχήματος μετέβη αμέσως ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ με εντολή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις...

Ένας εξαίρετος αξιωματικός

Ο Ρεθυμνιώτης Ιωάννης Τζανιδάκης αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1984 και ονομάστηκε ανθυπολοχαγός Τεθωρακισμένων (ανθυπίλαρχος). Διετέλεσε υπασπιστής του υφυπουργού Άμυνας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη από το Σεπτέμβριο 2007 μέχρι τον Οκτώβριο 2009. Το Μάρτιο του 2017 τοποθετήθηκε ως υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, έχοντας το βαθμό του υποστράτηγου, και πλαισιωνόταν από τον επίσης Κρητικό διοικητή της 1ης Στρατιάς.

Η 1η Στρατιά, με έδρα τη Λάρισα, αποτελεί το μεγαλύτερο σχηματισμό του Ελληνικού Στρατού και τη μόνη εν ενεργεία Στρατιά στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News