default-image

Απεβίωσε ο Κων/νος Μητσοτάκης, την Τετάρτη η κηδεία, την Πέμπτη η ταφή

Ελλάδα
Απεβίωσε ο Κων/νος Μητσοτάκης, την Τετάρτη η κηδεία, την Πέμπτη η ταφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απεβίωσε στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την ερχόμενη Τετάρτη στις 3 το μεσημέρι, στη Μητρόπολη Αθηνών.

Μία ημέρα μετά, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η ταφή του πρώην πρωθυπουργού, δίπλα στην αγαπημένη του Μαρίκα στις Αργουλίδες, στο Ακρωτήρι Χανίων, αφού προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας στις 15:00.

Όπως έγινε γνωστό με το πέρας της Εξοδίου Ακολουθίας, την Τετάρτη, η σορός του εκλιπόντος προέδρου με ειδικά ναυλωμένη πτήση θα μεταφερθεί από την Αθήνα στο αεροδρόμιο Χανίων και από εκεί στη Μητρόπολη Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, όπου και θα παραμείνει για λαϊκό προσκύνημα μέχρι και την Πέμπτη, ημέρα της ταφής.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΤΑΝ Ο ΜΠΟΥΣ Ο ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ- VIDEO

Σε ανακοίνωσή της, η οικογένειά του είπε, "Σήμερα στη 01:00 ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν".

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΛΑ

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δίπλα σε ένα μπουκέτο λουλούδια στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μ. Λαζαρίδης για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

"Ήσουν πάντα μπροστά από την εποχή σου. Καλό ταξίδι Πρόεδρε..." έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, αναρτωντας μια φωτογραφία του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. ΠΕΥΚΙΑΝΑΚΗΣ: ΕΦΥΓΕ ΟΡΘΙΟΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Η ανακοίνωση του ευρωβουλευτή κ. Μανόλη Κεφαλογιάννη για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

"Καλό Ταξίδι Πρόεδρε.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με την εμβληματική του προσωπικότητα σημάδεψε την πολιτική ιστορία της χώρας μας.

Η απώλεια του μας γεμίζει θλίψη.

Η παρακαταθήκη του για την εθνική συνεννόηση ας γίνει ο φάρος του σήμερα.

Υπήρξε απο τους λίγους Έλληνες πολιτικούς που ευτύχησαν να δικαιωθούν εν ζωή.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης φεύγει δικαιωμένος, άξιος της Ιστορίας, με αναγνώριση απο φιλους και αντιπάλους. Η Κρήτη που λάτρεψε  θρηνεί την απώλεια  ενός μεγάλου ηγέτη.

Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην αγαπημένη του οικογένεια. Στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, στην κόρη του Ντορα Μπακογιάννη, στις κόρες του Κατερίνα και Αλεξάνδρα, στα εγγόνια του και τα δισέγγονα του.

Καλό ταξίδι Πρόεδρε."

Ανάρτηση Γραμματέα ΠΕ ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκη για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

«Έφυγε σήμερα ο τελευταίος Μεγάλος της Πολιτικής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Μια σπουδαία προσωπικότητα στη σύγχρονη Ιστορία της Πατρίδας που υπηρέτησε την αλήθεια, τη δημοκρατία, την ελευθερία.

Ένας ηγέτης βαθιά δημοκρατικός και ένας πολιτικός με ήθος, που έγκαιρα συνέλαβε ιδέες, που για άλλους ήταν πολύ νωρίς να σκεφθούν ή που οι συγκυρίες δεν τους επέτρεψαν να σκεφθούν.

Μπροστά από την εποχή του, σε μια εποχή που ήταν πίσω από αυτόν.

Καλό ταξίδι αγαπημένε μας Πρόεδρε».

Ανακοίνωση Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε ότι "αποχαιρετούμε με σεβασμό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος πέρασε πλέον στην Ιστορία του τόπου".

Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα

«Έφυγε από τη ζωή ένα άξιο τέκνο των Χανίων, της Κρήτης, της πατρίδας μας. Έφυγε ένας μεγάλος πολιτικός ηγέτης, που σφράγισε τη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας, ιδιαίτερα κατά το β΄ ήμισυ του 20ου αιώνα, εκλεγόμενος για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων ήδη από τις βουλευτικές εκλογές του 1946, επί σειρά ετών Υπουργός σε πολλές μεταπολεμικές κυβερνήσεις, επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην Πρωθυπουργός της χώρας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με τη στάση και τις αποφάσεις του σε κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας, ως ένας εκ των πρωταγωνιστών.

Πολιτικός, που δεν δίσταζε να λέει αυτό που πραγματικά πίστευε, κάτι το οποίο παραδέχονται τόσο οι φίλοι όσο και οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Υπήρξε δε υποστηρικτής της Εθνικής Συνεννόησης, την οποία  και εφάρμοσε στην πράξη,  όποτε του δόθηκε ευκαιρία στη μακρά πολιτική του διαδρομή. Διορατικότητα, θάρρος, κρίση, λογική, συνέπεια και ρεαλισμός, μερικά από τα κυριότερα χαρακτηριστικά ενός ευρωπαίου πολιτικού με διεθνές κύρος, που η Ιστορία θα κατατάξει στο πάνθεον των μεγάλων και άξιων πολιτικών.

Ο Δήμος και η κοινωνία των Χανίων θ΄αποδώσουν και μετά θάνατον την πρέπουσα τιμή στο ξεχωριστό αυτό μέλος τους. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Την Πέμπτη οδηγείται στην τελευταία του κατοικία ο πρώην πρωθυπουργός.

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1918 και καταγόταν από οικογένεια με πολιτική παράδοση. Ασχολήθηκε από νωρίς με την πολιτική εκλεγόμενος βουλευτής Χανίων ήδη από τις βουλευτικές εκλογές του 1946.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Κέντρου λαμβάνοντας μέρος στον επονομαζόμενο Ανένδοτο Αγώνα των ετών 1961 - 1963, κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που οδήγησε την κεντρώα παράταξη στην εξουσία έπειτα από μακρά περίοδο παραμονής της στην αντιπολίτευση, καθώς και στην κρίση που ακολούθησε του Ιουλίου του 1965, οπότε ερχόμενος σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου αποχώρησε από την κυβέρνηση μαζί με άλλα στελέχη, χαρακτηριζόμενοι επί τούτου «αποστάτες» και «προδότες» της Ένωσης Κέντρου, σχηματίζοντας τις λεγόμενες «κυβερνήσεις των Αποστατών» (του Αθανασιάδη-Νόβα, του Τσιριμώκου και του Στεφανόπουλου).

Με το ξέσπασμα του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου συνελήφθη και εν συνεχεία μετέβη στο εξωτερικό, όπου και ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση. Μεταπολιτευτικά δημιούργησε το «Κόμμα Νεοφιλελευθέρων» που εξέλεξε στις εκλογές του 1977 δυο βουλευτές, τον ίδιο και τον Παύλο Βαρδινογιάννη.

Στη συνέχεια (1978) εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και την 1η Σεπτεμβρίου 1984 εξελέγη αρχηγός της. Ηγήθηκε του κόμματος στις εκλογές του 1985, στις οποίες και ηττήθηκε. Μετά την ήττα παραιτήθηκε και έθεσε εκ νέου θέμα ηγεσίας.

Στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν επανεξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Στις δύο βουλευτικές εκλογές του 1989 δεν κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία, το πέτυχε όμως σε αυτές της 9ης Απριλίου του 1990, οπότε και σχημάτισε κυβέρνηση υπό την προεδρία του.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 ηττήθηκε και παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΝΔ, του απονεμήθηκε δε ο τίτλος του Επιτίμου Προέδρου του κόμματος. Από το 1953 ήταν παντρεμένος με την Μαρίκα Γιανούκου και απέκτησαν τέσσερα παιδιά ενώ είχε την ευτυχία να γνωρίσει πολλά εγγόνια και δισέγγονα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News