Ειδήσεις

Μισθοί "πείνας" με μεροκάματα των 15 ευρώ…

Μεσαίωνας συνεχίζει να επικρατεί στην αγορά εργασίας, με μισό εκατομμύριο ανασφάλιστους εργαζόμενους με πλήρη ωράρια που δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι.

Μεσαίωνας συνεχίζει να επικρατεί στην αγορά εργασίας, με μισό εκατομμύριο ανασφάλιστους εργαζόμενους με πλήρη ωράρια που δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, αλλά και μισθούς πείνας που καταβάλλονται με καθυστέρηση έως και 15 μήνες.

Συνθήκες οι οποίες επικρατούν και στο νησί μας, την Κρήτη, τόσο στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης, όσο και στο άλλοτε "δυνατό χαρτί" της οικονομίας... την οικοδομή!

Άνθρωποι που έχουν δουλειά δυστυχώς δεν μπορούν να ζήσουν και να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, διότι είτε πληρώνονται έναντι και με μεγάλες καθυστερήσεις, είτε αμείβονται με μισθούς πείνας, ακόμη και της τάξης των... 200 ευρώ. Και φυσικά τη σήμερον ημέρα ούτε με... τρεις φορές τόσα δεν μπορείς να επιβιώσεις... πόσω μάλλον αν έχεις και οικογένεια, με τις εκτιμήσεις να θέλουν τα πράγματα να χειροτερεύουν μετά και το μνημόνιο-plus!

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η αγορά εργασίας, έχοντας πλήρως απορρυθμιστεί, προσφέρει μισθούς "πείνας" και υπάρχουν άνεργοι που αποδέχονται δουλειές του ποδαριού με ένα μεροκάματο που δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ...

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης των Σάββα Ρομπόλη (ομότιμου καθ. Παντείου Πανεπιστημίου) και Βασίλη Μπέτση (υποψήφιου διδάκτορος Παντείου Πανεπιστημίου), η μερική απασχόληση αποτελεί, κατά το 2016, το 50,3% των νέων προσλήψεων. Η ανασφάλιστη εργασία αφορά 1 στους 5 εργαζομένους (500.000 άτομα).

Πανελλαδικά, περίπου 300.000 εργαζόμενοι, ενώ στην πραγματικότητα απασχολούνται ως μισθωτοί, στην πράξη απασχολούνται ως αυτοαπασχολούμενοι, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών. Περίπου 200.000 άτομα, ενώ εργάζονται 8 ώρες την ημέρα, στην πράξη καταχωρίζονται ως μερικά απασχολούμενοι.

Για περίπου 900.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, η καταβολή του μισθού γίνεται με καθυστέρηση από έναν μέχρι δεκαπέντε μήνες, και αυτό ενώ εργάζονται καθημερινά και κανονικά. Σε ποσοστό, τέλος, 38% εργαζόμενοι έχουν αποδοχές χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό.

Έρμαιο κακών εργοδοτών

«Δυστυχώς, ένα μεγάλο μερίδιο του κόσμου αυτή τη στιγμή, που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, εργάζεται, και αυτό είναι τραγικό. Διότι δεν είναι μόνο οι άνεργοι σε δεινή οικονομική κατάσταση, αλλά και εκείνοι που έχουν δουλειά και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες και υποχρεώσεις. Η αιτία όλου αυτού είναι γνωστή. Όσο πολεμάνε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που μέσα σε αυτές δημιουργούνταν ένα "μαξιλάρι" με αξιοπρεπείς μισθούς, συνέπεια θα είναι οι περισσότεροι εργαζόμενοι να είναι έρμαιο κακών εργοδοτών - να ξεκαθαρίσουμε πως ευτυχώς ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν και ορισμένοι καλοί εργοδότες - οι οποίοι δίνουν μεροκάματα πείνας. Νέοι άνθρωποι δηλώνονται 4ωρο και απασχολούνται 8 και 10 ώρες με απολαβές της τάξεως των 200 ευρώ. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και, όσο δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το πρόβλημα θα διογκώνεται. Και δε θα λειτουργεί μόνο σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους περισσότερους χώρους εργασίας.

Μεγάλο πρόβλημα στις μέρες μας ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κ. Βοργιάς, αποτελεί και το ζήτημα των μαθητευομένων. Όλων δηλαδή εκείνων των τελειόφοιτων από τις σχολές παιδιών, που κάνουν την πρακτική τους και αναγκάζονται να εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ δωρεάν και να πληρώνουν από την τσέπη τους ακόμα και την ασφαλιστική εισφορά του 1%.

«Ειδικά στο χώρο του επισιτισμού, υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών κάτω των 25 ετών που δουλεύουν 10ωρα και αμείβονται με ψίχουλα. Ακόμα και στην οικοδομή, λόγω της τεράστιας ανεργίας, υπάρχει εκμετάλλευση.

»Το μεροκάματο, όπως μας καταγγέλλουν, μπορεί να είναι και 15-20 ευρώ, δηλαδή μεροκάματο πείνας... με τους εργαζομένους την ίδια ώρα, αν θυμηθούμε και το σημερινό (σ.σ. χθεσινό) εργατικό ατύχημα, να θέτουν πολλές φορές σε κίνδυνο τη ζωή τους, διότι δεν ακολουθούνται πάντα οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις δουλειές. Ας μην ξεχνάμε όμως πως ακόμα και το Δημόσιο σήμερα αποτελεί εργοδότη... πείνας, από τη στιγμή που παίρνει υπαλλήλους μέσω προγραμμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΝΕΑ "ΜΟΔΑ"...: Συμβάσεις μίας ημέρας

Και το κακό δε σταματάει εκεί. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Εύη Χατζημηνά, νέα "μόδα" της εποχής μας αποτελούν και οι συμβάσεις και τα μεροκάματα μίας ημέρας, τα οποία έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους σε αυτή την κατάσταση, ώστε πολλές φορές να παραμένουν απλήρωτοι με την ανοχή τους προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους.

«Η λύση για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος είναι να διεκδικήσουν όλοι οι εργαζόμενοι την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, που κατοχύρωναν και τα κατώτερα μεροκάματα, αλλά και μια σειρά έξτρα δικαιωμάτων όπως ήταν οι άδειές μας. Δικαιώματα εργασιακά και μισθολογικά, τα οποία είχαν κατακτηθεί με πολύ κόπο και μεγάλο αγώνα και τώρα καταπατώνται», είπε η κ. Χατζημηνά.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια