default-image

Ημέρα μνήμης για τους 350.000 νεκρούς Ποντίους

Κρήτη
Ημέρα μνήμης για τους 350.000 νεκρούς Ποντίους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επέτειος της Γενοκτονίας των Ποντίων σήμερα και κανείς δεν ξεχνά τα γεγονότα που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 350.000 Έλληνες .Με αφορμή την επέτειο πραγματοποιήθηκε δοξολογία που τελέστηκε στον Άγιο Μηνά, ενώ ακολούθησε επίσημη τελετή στο μνημείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό «ο εκριζωμός χιλιάδων Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες, με την τρισχιλιόχρονη παρουσία, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες συμφορές που γνώρισε ο Ελληνισμός κατά την ιστορική του διαδρομή. Η συστηματική προσπάθεια εξόντωσης των μη μουσουλμανικών πληθυσμών, στην οποία επιδόθηκαν οι τουρκικές αρχές τον 20ό αιώνα, είχε ολέθρια αποτελέσματα και έλαβε τελικώς τις διαστάσεις της Γενοκτονίας.Παρά τις πολυμέτωπες δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Πόντιοι, κατόρθωσαν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, να κρατήσουν το ύφος ζωής, τα ήθη και τα έθιμά τους, να προκόψουν, και να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην σύγχρονη Ελλάδα.Αποτελεί ηθική υποχρέωση για τον πολιτισμένο κόσμο η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ως ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.Συνιστά χρέος μας να διατηρήσουμε στην συλλογική μας Μνήμη τα δεινά και τις δοκιμασίες που έχουμε υποστεί κατά την ιστορική μας διαδρομή, και να προχωρούμε στο μέλλον με ομοψυχία, αλληλεγγύη, και πίστη στις δυνατότητές μας».

 Όπως δήλωσε με αφορμή την ημέρα ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης «οι Έλληνες του Πόντου μας παραδειγμάτισαν, μας δίδαξαν και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα ιστορικά αλλά και ουσιαστικά να μας διδάσκουν, να μας εμπνέουν, αρχές, αξίες και ιδανικά, στη δύσκολη αυτή συγκυρία για τη χώρα μας».

Η Γενοκτονία των Ποντίων επιτελέστηκε την περίοδο 1919 - 1923 που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 350.000 Έλληνες αποτελώντας ένα σχέδιο αφανισμού όχι μόνο του Ελληνισμού αλλά και κάθε άλλης εθνότητας στη γεωγραφική περιοχή δράσεως του Κεμάλ Ατατούρκ. Οι επιζώντες Έλληνες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο και άλλοι μετά και τη Μικρασιατική καταστροφή στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, καθιερώθηκε το 1994 από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τιμάται κάθε χρόνο.

Στην ημέρα αναφέρθηκε και ο γραμματέας της Π.Ε. Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης :

«Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορική και συλλογική μας μνήμη. Δεν ξεχνάμε τη βία, τις φρικαλεότητες, τον ξεριζωμό που βίωσαν οι Έλληνες του Πόντου. Κρατάμε τη μνήμη ζωντανή όχι από μίσος και αλυτρωτισμό, αλλά ως θεμέλιο λίθο για συνεργασία με στόχο την προάσπιση των αξιών της ειρήνης και της καλής γειτονίας των λαών, τις οποίες διαχρονικά υπηρετεί η χώρα μας.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός, παρά τα όσα δεινά βίωσε, επιδεικνύει περίσσευμα ψυχικής δύναμης και ήθους, συμβάλλει δυναμικά στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελεί προοδευτικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και συν-διαμορφώνει την Ελλάδα του σήμερα και αποτελεί πρότυπο θάρρους και μαχητικότητας για όλους μας.

Η σημερινή μέρα, αποτελεί υπενθύμιση των κοινών αγώνων που έχουμε δώσει με εθνική ομοψυχία στη μακραίωνη ιστορία μας και αποτελεί δικό μας καθήκον να εξασφαλίσουμε την αλληλεγγύη και την ενότητα του ελληνικού Έθνους, που είναι απαραίτητα για να κάνουμε, ως χώρα και ως λαός, το μεγάλο άλμα στο μέλλον».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News