default-image

Πόσα «κλείνει» σήμερα η Ζωζώ Σαπουντζάκη;

Πόσα «κλείνει» σήμερα η Ζωζώ Σαπουντζάκη;

Τα 84α γενέθλια της Ζωζώς Σαπουντζάκη

Σαν σήμερα, το 1933, γεννιέται στη Θεσσαλονίκη, από πατέρα Κωνσταντινουπολίτη και μητέρα Σμυρνιά, η γνωστή ηθοποιός, τραγουδίστρια και... show woman Ζωζώ (Ζωή) Σαπουντζάκη.

Το πρώτο πλήγμα στον τουρκικό στόλο

Ήταν 27 Μαΐου του 1821, όταν ο πυρπολητής από τα Ψαρά Δημήτριος Παπανικολής επιτίθεται σε οθωμανικό δίκροτο πλοίο με 74 πυροβόλα και 1.000 άνδρες. Η πυρπόληση του τουρκικού καραβιού έλαβε χώρα στο λιμάνι της Ερεσού, στο βόρειο τμήμα της Λέσβου. Πρόκειται για την περίφημη ναυμαχία της Ερεσού, η θετική έκβαση της οποίας είχε ως αποτέλεσμα οι επαναστατημένοι Έλληνες να ξεθαρρέψουν και να αρχίσουν να βλέπουν χωρίς φόβο τον τουρκικό στόλο, που μέχρι τότε φάνταζε ανίκητος.

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Μαΐου του 1963 όταν πεθαίνει σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ο αγωνιστής της Αριστεράς Γρηγόρης Λαμπράκης. Ο γιατρός, αθλητής και βουλευτής της ΕΔΑ είχε δεχτεί δολοφονική επίθεση, πέντε μέρες πριν, από τους ακροδεξιούς Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη, οι οποίοι επέβαιναν σε τρίκυκλο.

Λίγο νωρίτερα, είχε ολοκληρώσει την ομιλία του σε εκδήλωση για την ειρήνη, για την οποία είχε μεταβεί στη συμπρωτεύουσα. Η δολοφονία Λαμπράκη προκάλεσε σωρεία λαϊκών αντιδράσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό: Την ημέρα της κηδείας του, 500.000 άνθρωποι συνέρρευσαν στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, μετατρέποντας την τελετή σε διαδήλωση εναντίον της κυβέρνησης Καραμανλή, του Παλατιού και του παρακράτους της Δεξιάς.

Η υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη ενέπνευσε το συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό να γράψει το διάσημο μυθιστόρημά του με τίτλο "Ζ". Το βιβλίο μεταφέρθηκε το 1969 στη μεγάλη οθόνη με ιδιαίτερη επιτυχία από το σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Στην ομώνυμη ταινία πρωταγωνίστησαν οι Υβ Μοντάν, Ζαν Λουί Τρεντινιάν και Ειρήνη Παππά.

Ο "διαβολικός" Νικολό Παγκανίνι

Στις 27 Μαΐου του 1840 πεθαίνει στη Νίκαια της Γαλλίας, σε ηλικία 58 ετών, ένας από τους πιο διάσημους βιολιστές όλων των εποχών. Ο λόγος για το θρυλικό Νικολό Παγκανίνι, το Γενουάτη μουσικό, ο οποίος υπήρξε η πρώτη ιστορική προσωπικότητα με συμπεριφορά η οποία παρέπεμπε σε... ροκ σταρ της εποχής μας. Ο Παγκανίνι πέθανε από φυματίωση του λάρυγγα, καθώς είχε προσβληθεί από σύφιλη.

Η φήμη που τον συνόδευε, ότι είχε πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο και γι' αυτό είχε αποκτήσει εξωπραγματικές μουσικές δεξιότητες, διογκώθηκε με το θάνατό του: Ο Παγκανίνι ζήτησε να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων, λίγο πριν ξεψυχήσει. Λόγω, ωστόσο, της αδυναμίας κατάποσης από την προχωρημένη ασθένειά του, η όστια της μετάληψης έπεσε από το στόμα του... Έτσι, κανείς δεν αμφέβαλε πλέον για τη διαβολική του υπόσταση.

Η Εκκλησία αρνήθηκε την ταφή του και η σορός του ταλαιπωρήθηκε για 22 χρόνια. Το 1862, ο γιος του ανήγειρε τον τάφο του πατέρα του στην πόλη της Πάρμας, όπου και βρίσκονται μέχρι σήμερα τα λείψανα του μεγάλου βιολιστή.

1942: "Επιχείρηση Ανθρωποειδές"

Σαν σήμερα, στις 27 Μαίου του 1942, λαμβάνει χώρα στην πόλη της Πράγας δολοφονική ενέδρα εναντίον του αρχηγού της Γκεστάπο, Ράινχαρντ Χέιντριχ. Τσέχοι και Σλοβάκοι αντιστασιακοί καταφέρνουν να προκαλέσουν βαρύτατα τραύματα στο ναζιστικό στέλεχος, το οποίο θα αφήσει μερικές ημέρες αργότερα την τελευταία του πνοή.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News