default-image

Ξεσηκωμός για τον αμίαντο σε κτήριο στην Κρήτη

Κρήτη
Ξεσηκωμός για τον αμίαντο σε κτήριο στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλη μια διαμαρτυρία, άλλος ένας ξεσηκωμός σήμερα με φόντο την ύπαρξη αμιάντου σε δημόσιο κτήριο στην Κρήτη!

Μπορεί προ λίγου καιρού να είχε σηκωθεί θύελλα στα Χανιά, με φόντο τον αμίαντο στο κτήριο της τοπικής ΔΟΥ, αυτό όμως, όπως είχαμε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ εδώ στη "Νέα Κρήτη", δε σημαίνει πως ανάλογα προβλήματα δεν υπήρχαν ή δεν υπάρχουν ακόμα και στην υπόλοιπη Κρήτη!

Να λοιπόν που ο φάκελος "αμίαντος" έχει και συνέχεια... Αυτή τη φορά στο Ηράκλειο, όπου οι εργαζόμενοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχουν βγει στα κάγκελα λόγω της ύπαρξης αμιάντου, για την ακρίβεια χρυσότιλου, σε κτήριο στα Καμίνια, όπου στεγάζονται διάφορες υπηρεσίες.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΙΝΕΣ ΧΡΥΣΟΤΙΛΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν μάλιστα αδιαφορία του ιδιοκτήτη του κτηρίου, δηλαδή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που, όπως επισημαίνουν, δεν έχει δεήσει καν να απαντήσει στο σχετικό έγγραφο διαμαρτυρίας τους...

Οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει από το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην αφαίρεση του επικίνδυνου αμιάντου από το εν λόγω δημόσιο ακίνητο επί των οδών Ελευθέρνης, Συβρίτου, Ηφαίστου, Μυρσίνης και Βοίβης, όπου στεγάζονται υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Το υπουργείο δεν απάντησε, όπως καταγγέλλουν, στο αίτημα. Και έτσι οι ίδιοι αποφάσισαν να απαντήσουν σήμερα με στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο επίμαχο κτήριο.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων αναφέρεται: «Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος που παραμένει επί χρόνια άλυτο, σχετικά με την παρουσία αμιάντου σε κτήριο που στεγάζει υπηρεσίες μας (Δ/νσεις Αλλοδαπών και Αστικής Κατάστασης και Αυτοτελές Τμήμα Εκπαίδευσης) εντός του ακινήτου επί των οδών Ελευθέρνης, Συβρίτου, Ηφαίστου, Μυρσίνης και Βοίβης (περιοχή Καμίνια Ηρακλείου) και με σκοπό την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών παραχώρησης προς χρήση του ακινήτου στο φορέα μας, ο Σύλλογός μας απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με την επιστολή μας γνωστοποιήσαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ότι σε περίπτωση παρέλευσης δεκαπενθημέρου από την αποστολή της εν λόγω επιστολής και αν δεν έχει ληφθεί απάντηση, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, συνεπές σε απόφαση της γενικής μας συνέλευσης της 6ης/4/2017, θα προβεί σε κινητοποιήσεις, δημοσιοποίηση του θέματος σε ΜΜΕ και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ώστε οι κάτοικοι της περιοχής του ακινήτου να συμπαραταχτούν με τα αιτήματά μας για παραχώρηση χρήσης του και άμεση έναρξη εργασιών αφαίρεσης του αμιάντου»...

«Αφού παρήλθε, λοιπόν, άκαρπη η προθεσμία, ανταποκρινόμενοι στην απόφαση της προαναφερθείσας συνέλευσης, ως Σύλλογος προχωρούμε άμεσα σε παράσταση διαμαρτυρίας, ήτοι σε στάση εργασίας και συγκέντρωση όλων των μελών του Συλλόγου έξω από το προαναφερθέν κτήριο, την Παρασκευή (σ.σ. σήμερα) 26/05/2017, από τις 12:30 έως τις 3:30 μ.μ. Καλούμε, δε, όλους τους συναδέλφους να πλαισιώσουν την εν λόγω κινητοποίηση», καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων.

ΙΝΕΣ ΧΡΥΣΟΤΙΛΟΥ: Αναφορά στη Βουλή από Ν. Ηγουμενίδη

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα με τον αμίαντο στο κτήριο στα Καμίνια, όπου φιλοξενούνται υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, είχαμε πριν από λίγες ημέρες την κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη.

Συγκεκριμένα, αναφορά στη Βουλή απηύθυνε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα το έγγραφο του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για την υπόθεση παρουσίας ινών χρυσοτίλου σε ακίνητο στην περιοχή Καμίνια Ηρακλείου.

Στο έγγραφο του Συλλόγου, που απευθύνεται στο υπουργείο, επισημαίνεται η έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους σχετικά με την παρουσία ινών χρυσότιλου στο ακίνητο, και η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους καθημερινά για την υγεία τόσο των εργαζομένων, αφού σε κτήρια εντός του ακινήτου στεγάζονται τρεις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όσο φυσικά και των κατοίκων της περιοχής.

Το έγγραφο που κατατέθηκε από το βουλευτή για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας είναι ημερομηνίας 3 Μαΐου 2017, με θέμα "Ακίνητο ιδιοκτησίας ελληνικού Δημοσίου, εντός σχεδίου πόλεως Ηρακλείου, επί των οδών Ελευθέρνης, Συβρίτου, Ηφαίστου, Μυρσίνης και Βοίβης (περιοχή Καμίνια Ηρακλείου)".

Στο έγγραφο, επίσης, αναφέρεται το ενδεχόμενο εξέτασης της περίπτωσης παραχώρησης της χρήσης του ακινήτου στο φορέα των εργαζομένων, με στόχο να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αφαίρεσης των επικίνδυνων υλικών από το ακίνητο.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News