Ειδήσεις

Κινητοποιήσεις από τους οικιστές στο Γάζι

«Καλός είναι ο νόμος, αλλά θα μπορούσε να είναι και καλύτερος», λένε οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για το νέο νόμο περί αυθαιρέτων.

«Καλός είναι ο νόμος, αλλά θα μπορούσε να είναι και καλύτερος», λένε οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για το νέο νόμο περί αυθαιρέτων.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει δώσει νέα παράταση ενός μήνα, έως τις 8 Ιουνίου, για την έναρξη της ισχύος του νόμου. Αιτία, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η καθυστέρηση στην εξέταση του σχεδίου νόμου λόγω της δεύτερης αξιολόγησης.

«Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις που προέκυψαν έχουν πλέον ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου, που θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή. Η κυβέρνηση επέλεξε η κοινοβουλευτική διαδικασία να γίνει μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να βρει τον αρμόζοντα χώρο και χρόνο στο δημόσιο διάλογο. Τέλος, μετά την υιοθέτηση του νόμου, απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα για να πραγματοποιηθούν τεχνικές παρεμβάσεις, απαραίτητες ώστε το ηλεκτρονικό σύστημα να προσαρμοστεί στις νέες θεσμικές προβλέψεις», αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε πρόσφατη ανακοίνωσή του.

Το νέο πλαίσιο, που θα αντικαταστήσει το Ν. 4178/13, δόθηκε σε διαβούλευση τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή. Η νέα ρύθμιση θα είναι η πέμπτη διαδοχική σε λιγότερο από μια δεκαετία για τη νομιμοποίηση πολεοδομικών παρανομιών.

«Έχουμε τις διαβεβαιώσεις των βουλευτών και της κυβέρνησης ότι θα ξεκινήσει να ισχύει ο νόμος περί αυθαιρέτων από τις 8 Ιουνίου. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα γίνει πράξη αυτή η διαβεβαίωση», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Εκτός Σχεδίου Πόλεως Μιχάλης Βλαχάκης. Στο ερώτημά μας αν οι οικιστές του Ηρακλείου είναι ικανοποιημένοι από το νέο νόμο, ο ίδιος κάνει λόγο για μερική ικανοποίηση. «Η άποψη η δική μας είναι ότι εμείς θα πρέπει να πληρώσουμε κάτι, όσο το δυνατό λιγότερο. Αλλά να πληρώσουμε. Εμείς δεν είπαμε ποτέ όχι. Αυτοί που λένε "όχι" είναι τα συνδικάτα και το ΚΚΕ. Εμείς ως Σύλλογος είμαστε υπέρ. Αλλά αυτό που θα πληρώσουμε να μπορούμε να το πληρώσουμε»...

Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος βλέπει κάποια θετικά στο νόμο, μας δίνει την απάντηση ότι «είναι πάρα πολλά τα θετικά στο νόμο περί αυθαιρέτων. Θα μπορούσε να ήταν βέβαια καλύτερος. Ο νόμος που σου παίρνει λεφτά δεν είναι ποτέ καλός. Αλλά έχω να πω και το εξής: Ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός έλεγε ως αξιωματική αντιπολίτευση "δεν πληρώνω". Τώρα όμως δεν έρχεται να μας πει "σας αφαιρώ τα πρόστιμα για το αντίστοιχο διάστημα"»...

Ωστόσο, ο Μιχάλης Βλαχάκης κάνει λόγο για επαφές με την κυβέρνηση και όχι για κινητοποιήσεις. «Εμείς», καταλήγει ο ίδιος, «δε συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις με κομματικό χαρακτήρα».

«Ναι μεν, αλλά»...

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών-Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ηρακλείου, Κώστας Ξυλούρης, λέει στη "Ν.Κ." για το συγκεκριμένο νόμο ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και διαφορετικά το ζήτημα όχι μόνο των αυθαιρέτων αλλά και της ίδιας της κατοικίας.

«Μπορεί ο νέος νόμος να έχει και κάποια θετικά στοιχεία. Στο θέμα όμως της κατοικίας, εμείς λέμε ότι όχι μόνο δεν έχει λυθεί, αλλά περνάμε πλέον σε μια άλλη φάση. Το σπίτι σε λίγο καιρό, έτσι όπως πάμε, θα είναι μια μεγάλη πολυτέλεια για τον εργαζόμενο, γιατί όλοι που έχουν αγοράσει σπίτια μέσω των τραπεζών τώρα τα χρωστάνε και θα αρχίσουν σιγά-σιγά οι κατασχέσεις τους. Κατά συνέπεια το θέμα της κατοικίας, όχι μόνο με την έννοια της οικονο-δομικής κατάστασης και των νόμων, αλλά του κόστους, της συντήρησης αλλά και της προστασίας των κατοικιών, θα έπρεπε να βρεθεί στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής».

Ο κ. Ξυλούρης κάνει αναφορά, στο σημείο αυτό, στην ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης των σπιτιών, αντιπλημμυρικής προστασίας κ.λπ., θέματα στα οποία η πολιτική είναι ανύπαρκτη.

«Και δε μιλάμε μόνο για τα ιδιωτικά κτίσματα, αλλά μιλάμε και για τα σχολεία, για τα νοσοκομεία κ.ά. Αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά θέματα, για τα οποία η κυβέρνηση αδιαφορεί. Και αδιαφορεί γι' αυτά επειδή αδιαφορεί για την ίδια την επιβίωση του ελληνικού λαού. Γιατί αλλιώς δε θα είχαμε μισθούς 300 ευρώ και 350 ευρώ. Και ρωτάω εγώ τι σπίτι μπορεί να έχει κάποιος με μισθό 300 ευρώ; Άρα λοιπόν ο αγώνας που κάνουν αυτοί που έχουν τα αυθαίρετα μπορεί να ενταχθεί σε έναν γενικότερο αγώνα για την ποιότητα ζωής και το δικαίωμα στη ζωή, που σημαίνει Παιδεία, Υγεία-πρωτοβάθμια περίθαλψη και όλα αυτά, διότι δεν είναι ξεκομμένα από την υπόλοιπη κατάσταση»... Και συνεχίζει λέγοντας πως «αυθαίρετο είναι και το κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης που βγάζει τις άδειες για τη νομιμοποίηση των κτηρίων. Η λέξη "αυθαιρεσία" έχει να κάνει με ορισμένους πολεοδομικούς σχεδιασμούς, για τους οποίους δεν ευθύνονται οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων»...

Κάλεσμα αντίδρασης: «Μας κρατούν σε ομηρία»

Ο πρόεδρος των οικιστών του δήμου Γαζίου Μιχάλης Χουστουλάκης λέει στη "Ν.Κ.": «Ο νέος νόμος είναι μέρος των μνημονίων και κατ' επιταγή των κατασκευαστικών ομίλων, των ευρωπαϊκών και των ντόπιων»...

Η θέση του Συλλόγου είναι ότι «τις ευθύνες τις φέρουν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, οι δημοτικές Αρχές που δε φρόντισαν να κάνουν σχέδιο πόλης, ενώ ήταν υποχρεωμένες με βάση τους φόρους που εισέπρατταν κι ενώ κέρδισαν από το χτίσιμο των σπιτιών έμποροι, κατασκευαστές κ.ά.

Έφτιαξαν τους προϋπολογισμούς τους, ταμεία, εφορίες κ.λπ., και σήμερα έρχονται και ζητούν τα ρέστα από τους ιδιοκτήτες που έφτιαξαν με τόσους κόπους και θυσίες ένα σπίτι για να μπορούν να μπουν μέσα και να βάλουν και τα παιδιά τους. Αυτοί, λοιπόν, κρατούν όμηρο τον κόσμο μέχρι σήμερα και κοιτάζουν με τους εκβιαστικούς νόμους να πάρουν ό,τι περισσότερο μπορούν»...

Για το θέμα των προστίμων, ο κ. Χουστουλάκης λέει στην εφημερίδα μας: «Ο νέος νόμος έχει το εξής ύπουλο στοιχείο: ότι προσπαθεί να απαλλάξει από τις ευθύνες όλες τις κυβερνήσεις και τους Δήμους και να τις μεταφέρει στον κάθε ιδιοκτήτη αυθαιρέτου. Με το να πας να υπογράψεις τη δήλωση, σημαίνει ότι αναλαμβάνεις εσύ την ευθύνη και στο τέλος με την ανεργία, τους φόρους κ.λπ. δε θα μπορείς να αντεπεξέλθεις στις δόσεις που θα σου κάνουν, με αποτέλεσμα να σου πάρουν το σπίτι»... Καταλήγοντας, ο κ. Χουστουλάκης καλεί τον κόσμο να συνταχθεί με τους αυθαιρετούχους, σε κινητοποιήσεις που θα γίνουν στις 7 Ιουνίου, μία μέρα πριν λήξει η νέα παράταση για την εφαρμογή του νόμου.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια