default-image

"Καμπάνα" σε 13 για το "colpo grosso" με πλαστά διπλώματα

Κρήτη
"Καμπάνα" σε 13 για το "colpo grosso" με πλαστά διπλώματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνολικά 13 άτομα καταδικάστηκαν από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στην πολύκροτη υπόθεση για την κομπίνα με τα πλαστά διπλώματα, η οποία είχε αποκαλυφθεί πριν από περίπου πέντε χρόνια στο Ηράκλειο. Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε σήμερα (25/5)  -μεταξύ άλλων- ένοχους τρεις υπαλλήλους του Μηχανολογικού που είχαν ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, στους οποίους επέβαλε ποινές φυλάκισης από τρία έως τριάμιση χρόνια.

Σημειώνεται ότι η Έδρα έκρινε αθώους τους 8 από τους συνολικά συνολικά 21 κατηγορούμενους που κάθισαν  στο εδώλιο. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτές οδήγησης που βαρύνονταν με την πράξη της συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση και οι οποίοι απαλλάχθηκαν από την εν λόγω κατηγορία.

Νωρίτερα  η Εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει στην αγόρευσή της την ενοχή των 13 από τους 21 κατηγορούμενους. Πρόκειται για τρεις υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κρήτης (Μηχανολογικό), εννέα εξεταζόμενους υποψήφιους οδηγούς, αλλά και έναν ακόμη ντόπιο, ο οποίος φέρεται να έδινε εξετάσεις για λογαριασμό υποψηφίων.

Ακολούθησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων και τελικά σήμερα το απόγευμα η Έδρα εξέδωσε την απόφασή της, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση. Ειδικότερα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών σε δύο από τους υπαλλήλους του Μηχανολογικού και τριών ετών και έξι μηνών στον τρίτο εξ αυτών.Επίσης, ο κατηγορούμενος που φέρεται να έδινε εξετάσεις για λογαριασμό εξεταζόμενων οδηγών, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 24 μηνών. Τέλος, και οι 9 υποψήφιοι οδηγοί που κρίθηκαν ένοχοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 7 μηνών έκαστος.

Το "colpo grosso"

Η δράση του κυκλώματος έλαβε χώρα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από το Φεβρουάριο του 2010 έως τον Οκτώβριο του 2011. Οι υποψήφιοι οδηγοί, που φέρονταν να συμμετείχαν στην κομπίνα, δεν υποβάλλονταν καν στη διαδικασία είτε της θεωρητικής, είτε της πρακτικής εξέτασης. Έπαιρναν δηλαδή στα χέρια τους το δίπλωμα οδήγησης χωρίς να δώσουν ποτέ εξετάσεις. Το αντίτιμο που υποχρεώνονταν να πληρώσουν κυμαινόταν - σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει τότε η ΕΛ.ΑΣ. - από 500 έως και 2.500 ευρώ. Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, το κέρδος που φέρεται να αποκόμισε το κύκλωμα από την παράνομη δράση του ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Τον Ιούνιο του 2016 κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου συνολικά 30 κατηγορούμενοι. Από αυτούς κρίθηκαν ένοχοι οι 25: τέσσερις υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών καταδικάστηκαν για τις πράξεις της ψευδούς βεβαίωσης, της παθητικής δωροδοκίας και της συμμορίας. Στους δύο εξ αυτών επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών με τριετή αναστολή, ενώ οι υπόλοιποι δύο καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών, επίσης με τριετή αναστολή. Όσον αφορά στην κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, με την οποία επίσης διώκονταν, το δικαστήριο τούς απάλλαξε όλους, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία "απορροφάται" από την πράξη της ψευδούς βεβαίωσης.

Αναφορικά με τους τέσσερις εκπαιδευτές οδήγησης που κρίθηκαν ένοχοι για «απλή συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση», το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου επέβαλε στους τρεις από αυτούς ποινές φυλάκισης 2 ετών και 6 μηνών, ενώ στον τέταρτο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 ετών. Και στους τέσσερις εκπαιδευτές που καταδικάστηκαν, η ποινή τους ανεστάλη επί τριετία.

Στον κατηγορούμενο που έδινε εξετάσεις για λογαριασμό άλλων επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών με τριετή αναστολή για τις πράξεις της άμεσης συνέργειας στην ψευδή βεβαίωση και της ενεργητικής δωροδοκίας. Εξάλλου, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών - επίσης με τριετή αναστολή - σε ένα άτομοπου φέρεται να έπαιζε διαμεσολαβητικό ρόλο στην υπόθεση, κρίνοντάς το ένοχο για απλή συνέργεια στην ψευδή βεβαίωση.

Τέλος, το δικαστήριο έκρινε ένοχους άπαντες τους 15 υποψήφιους οδηγούς για τις πράξεις της απλής συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση και της χρήσης ψευδούς βεβαίωσης. Σε τέσσερις από αυτούς αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 7 έως 9 μήνες. Οι υπόλοιποι 11 καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 21 μηνών. Στους τρεις από τους υποψηφίους η ποινή μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, ενώ για τους υπόλοιπους 12 η ποινή ανεστάλη επί τριετία.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News