Ειδήσεις

Το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο στην Κρήτη;

Αποκαλύψεις επιστημόνων και πρωθυπουργού για τα μεγάλα κοιτασμάτα υδρογονανθράκων νοτίως και δυτικά της Κρήτης.Θέλουν ξένους πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Όλοι οι ενεργειακοί δρόμοι οδηγούν... όχι στη Ρώμη, αλλά στην Ελλάδα, με κομβικό μάλιστα σημείο την πλούσια σε υδρογονάνθρακες - και δη φυσικό αέριο - Κρήτη... Το σημαντικό αυτό μήνυμα έστειλε επί της ουσίας χθες ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Ενέργειας, όπου και έδωσε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, παρουσιάζοντας το σχεδιασμό και τα πλάνα της κυβέρνησης στο ενεργειακό μέτωπο. Πλάνα, όπως σκιαγράφησε ο Αλέξης Τσίπρας, που περιλαμβάνουν μεγάλες διακρατικές συνεργασίες, μεγάλους ενεργειακούς δρόμους και δυναμικό επενδυτικό "μπάσιμο" διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών.

Σε πρώτο κάδρο, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, βρίσκεται η Κρήτη, αφενός λόγω γεωγραφικής θέσης αφού αποτελεί τον κόμβο, τον ενδιάμεσο σταθμό των ενεργειακών διαδρομών και των αγωγών και αφετέρου λόγω της ύπαρξης, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νοτίως και δυτικά της Κρήτης. Κοιτάσματα, όπως σημείωσε με νόημα, για τα οποία υπάρχει "ζεστό" ενδιαφέρον από τους ξένους πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Την ίδια ώρα που είχαμε τις βαρυσήμαντες αυτές αναφορές διά στόματος του πρωθυπουργού για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου που κρύβει η Κρήτη, διακεκριμένοι επιστήμονες, μέσω αρθογραφίας , παραθέτουν νέα εντυπωσιακά επιστημονικά δεδομένα. Δεδομένα που αποκαλύπτουν, ή πιο σωστά "φωτογραφίζουν" την ύπαρξη γιγαντιαίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης, στα ανοικτά του Κόλπου της Σύρτης...

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ: ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Το γιγαντιαίο κοίτασμα

Το γιγαντιαίο κοίτασμα βρίσκεται στην επαφή των ορίων της ΑΟΖ (ή υφαλοκρηπίδας) μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος και εκτιμάται ότι περιέχει τουλάχιστον 1.500 Tcf ή 43 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (Tcm)! Ας τα δούμε αναλυτικά...

«Η ενέργεια αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής μας πολιτικής για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Πρώτον, γιατί ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι βασικό εργαλείο για την αναπτυξιακή πολιτική και την προσέλκυση επενδύσεων και, δεύτερον, γιατί αναβαθμίζει τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας μας, η οποία έχει την τύχη να βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη γεωστρατηγική θέση. Έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε, που είναι η τοποθεσία μας στο χάρτη, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, σε μια περιοχή που γύρω-τριγύρω, βεβαίως, είναι εύθραυστη, αλλά εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας. Και αυτό νομίζω ότι πρέπει να το αξιοποιήσουμε ιδιαίτερα», ανέφερε, ξεκινώντας τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος, ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος, ταυτόχρονα, όμως, και πόλος ειρήνης και σταθερότητας, σε μια περίοδο, όπως είπα προηγουμένως, περιφερειακών αποσταθεροποιήσεων. Αυτός είναι ένας τρίτος στρατηγικός στόχος: να αξιοποιήσουμε αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα της γεωγραφικής μας τοποθεσίας. Και στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος - στρατηγικός στόχος και όραμα - είναι η Ελλάδα να γίνει ένα διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο (HUB). Και όχι μόνον σε ό,τι αφορά τις μεταφορές. Και στην Ενέργεια. Ένα διεθνές ενεργειακό HUB. Αντιλαμβάνεστε ότι οι δρόμοι της ενέργειας του 21ου αιώνα, οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος, δεν μπορούν να παρακάμπτουν την Ελλάδα, περνούν από την Ελλάδα. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της στρατηγικής μας στην εξωτερική πολιτική και στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή, η ενεργειακή συνεργασία είναι στο επίκεντρο της συζήτησης και κατέχει περίοπτη θέση: τόσο σε ό,τι αφορά τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, όσο όμως και σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις με γειτονικές χώρες, είτε τη διακυβερνητική συνάντηση που θα γίνει το Σεπτέμβριο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, είτε στις σχέσεις μας και με τη γειτονική χώρα, την Τουρκία, αλλά και με τις χώρες της Βαλκανικής».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «εργαζόμαστε εντατικά, σε διπλωματικό επίπεδο, για την ωρίμανση μεγάλων στρατηγικών ενεργειακών έργων. Τέτοια έργα είναι:

* Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, για τον οποίο πρόσφατα υπογράψαμε στο Ισραήλ κοινή συμφωνία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου προς την Ευρώπη.

* Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο λεγόμενος κάθετος άξονας IGB, επίσης έργο υψηλού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

* Η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector, που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, με σκοπό τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ευρώπη μέσω της Κρήτης και από εκεί, από την Κρήτη, καλώδιο, το οποίο θα μεταφέρει ενέργεια στην Αττική. Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο διερευνώνται οι μορφές συνεργασίας, το κομμάτι δηλαδή Κρήτη-Αττική, ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

Το καλώδιο της Κρήτης

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο πολυσυζητημένο υποθαλάσσιο ενεργειακό καλώδιο της Κρήτης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στα σημαντικά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, τα οποία και θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα, θέλω να αναφέρω και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Αττικής-Κυκλάδων και Κρήτης-Πελοποννήσου, έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας και εξαιρετικής αναπτυξιακής σημασίας, καθώς θα μας δώσουν τη δυνατότητα και να αλλάξουμε το ενεργειακό μείγμα, αλλά και να αξιοποιήσουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που είναι το πλεονέκτημα που έχει η χώρα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και για εξαγωγή, ενδεχομένως, ενέργειας, αν αυτό μπορεί να δώσει μια προοπτική μαζικής παραγωγής»...

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κορυφαίας σημασίας την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, αναφερόμενος στα τρία συμβόλαια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που υπογράφονται σήμερα, ενώ αποκάλυψε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα της Κρήτης. «Προχωρούν διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση παλιών αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε αφορά την περιοχή του Ιονίου, είτε όμως και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, και μετά από το έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακές εταιρείες με πολυεθνική δραστηριότητα, ενεργειακοί κολοσσοί.

Για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού, ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων.

Την ίδια στιγμή αναθεωρείται το θεσμικό πλαίσιο, που καλύπτει την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ώστε να είναι ευθυγραμμισμένο με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Τσίπρας.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια