default-image

Αλήθεια, που είναι ο Γιάννης Κουράκης;

Κρήτη
Αλήθεια, που είναι ο Γιάννης Κουράκης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιπολίτευση στο Δήμο Ηρακλείου από πλευράς του συνδυασμού του Γιάννη Κουράκη και του ιδίου ουσιαστικά δεν υπάρχει. Ελάχιστες οι παρεμβάσεις του για τα δρώμενα στην πόλη και για τις υποχρεώσεις του συνδυασμού του. Ανύπαρκτο το ενδιαφέρον για την πόλη, ιδίως στα μικρά και μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας.

Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το έργο που έκανε ως δήμαρχος της πόλης, όμως στην παρούσα φάση η απουσία του, η αδιαφορία του, όπως μπορεί να ερμηνευτεί, μόνο καλό στην πόλη δεν κάνει. Αντίθετα βλάπτει την πόλη, τους συμβούλους του και τον ίδιο.

Τόσο οι σύμβουλοί του όσο και ο ίδιος είναι εκούσια εγκλωβισμένοι, ο κάθε ένας για διαφορετικούς λόγους. Και ασφαλώς, για να πετύχουν τους σκοπούς τους, σιωπούν και τις περισσότερες αποδέχονται και συμφωνούν σε όλα. Αυτό είναι για το οποίο πασχίζει και επιδιώκει η πλειοψηφία του Δήμου και μια χαρά το καταφέρνει. Άντε να δει κανείς κάποια υποκριτικά δήθεν ξεσπάσματα για τα μάτια του κόσμου.

Ο ίδιος ο Γ. Κουράκης, μπερδεμένος, όπως πάντα, για το τι θα κάνει στο μέλλον, άγεται και φέρεται από τις πολιτικές του επιδιώξεις, όσο θεμιτές κι αν είναι αυτές. Φαίνεται ότι δεν έβαλε μυαλό από την πανωλεθρία της β' Κυριακής των προηγουμένων δημοτικών εκλογών του 2014, με τις για καιρό παλινωδίες του.

Τώρα είναι φανερό σε πολλούς ότι ο Γ. Κουράκης θα ήθελε να πάει ένα βήμα πιο πέρα αυτοδιοικητικά στην Περιφέρεια Κρήτης. Το προσπαθεί, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, είτε μέσω Ευρώπης, είτε μέσω παραγόντων από τα πολιτικά κόμματα, με τους οποίους κεντρικά συνομιλεί απευθείας.

Εξ ου και αρνείται πεισματικά να πάρει θέση για το τι θα κάνει. Το «είναι νωρίς ακόμη», για έναν πολιτικό πρώτης γραμμής, ακούγεται "περίεργο". Αν αυτός δε σχεδιάζει ήδη την "επόμενη μέρα", τότε ποιος; Κατά το κοινώς λεγόμενο επικρατεί προσώρας το "βλέποντας και κάνοντας"...

Θα είναι τυφλός να μη βλέπει το σχέδιο που εξελίσσεται στην πλάτη του Δήμου Ηρακλείου, με τον άλλο "ομοϊδεάτη" του και ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη. Άνθρωποι του νυν δημάρχου τού στρώνουν χαλί για να έλθει σαν "μεσσίας" στην πόλη ή την Περιφέρεια, αν αποτύχει βέβαια σε όλα τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του. Αλλιώς, να έχει τους "δικούς του" υποψηφίους στα πόστα. Ο "αρραβώνας" της Παρασκευής με τους "ποταμίσιους" είχε και έναν βουλευτή, τον Δανέλλη, που δεν έκρυψε το εντεινόμενο ενδιαφέρον του για το Ηράκλειο. Και ο Κουράκης τα βλέπει όλα αυτά και πολιτικά σιωπά!

Και επειδή είναι γνωστή η τακτική του να λέει σε όλους «ναι» και να μη σπάει αβγά, το ίδιο κάνει και τώρα με το να μην αντιπαρατίθεται και να στεναχωρεί την παρούσα δημοτική Αρχή επειδή απλά δεν τους θέλει απέναντι στο μελλοντικό και πιθανό εκλογικό του εγχείρημα για την Περιφέρεια...

Τους θέλει όλους κοντά του, όταν θα έλθει η στιγμή, και για αυτό αποφεύγει τη ρήξη και την αντιπαράθεση.

Είναι γνωστές σε πολλούς οι καλές σχέσεις που έχει με πολλούς δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας του Δήμου αλλά και αντιδημάρχους. Συνομιλεί δε με αρκετούς απ' αυτούς.

Οι δικοί του δημοτικοί του σύμβουλοι είναι απογοητευμένοι από την αδράνεια του αρχηγού τους και δεν αντιδρούν σε τίποτε. Δεν υπάρχουν αντιπαραθέσεις, δεν κάνουν ερωτήσεις, δεν υπάρχει αντιπολιτευτικός έλεγχος. Ακόμη και η τοποθέτηση εκπροσώπων του συνδυασμού του σε Διοικητικά Συμβούλια οργανισμών του Δήμου είχε προκαλέσει έκπληξη, απορία και προβληματισμό ως προς τα πρόσωπα. Οι περισσότεροι έχουν αφομοιωθεί στις ορέξεις της πλειοψηφίας.

Πολλοί απ' τους συμβούλους του είναι εγκλωβισμένοι σε προσωπικά προβλήματα, σε εκκρεμείς δίκες, σε προσλήψεις συγγενών τους, σε αποφάσεις που τους ευνοούν κ.λπ. και έτσι "ποιούν την νήσσαν". Προέχει το προσωπικό τους συμφέρον, η ηρεμία τους, και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι κατά πόσο θα είναι αρεστοί στην πλειοψηφία.

Οι σύμβουλοι του Κουράκη, που έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις στους Οργανισμούς του Δήμου, δέχονται και υπογράφουν τα πάντα ή δεν ενδιαφέρονται, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς προσχήματα και ελάχιστο έλεγχο. Πώς αλλιώς εξηγείται να λαμβάνονται απίθανες αποφάσεις, ιδίως στους Οργανισμούς, να ετεροκαθορίζονται δαπάνες από Δήμο σε Οργανισμούς επειδή δεν υπάρχει επίτροπος, να πληρώνονται εργολάβοι ενημέρωσης απροκάλυπτα, να πληρώνονται περίεργες δαπάνες Οργανισμών από τον προϋπολογισμό του Δήμου και να μην ακούγεται ούτε κιχ..! Ακόμη και αν έκαναν τα ίδια και αυτοί, όταν είχαν τη δημοτική Αρχή, δε δικαιολογούνται να σιωπούν. Αλλιώς ας αδειάσουν τη γωνιά, ας το δηλώσουν. Δεν τους χρειάζεται έτσι η πόλη.

Δεν υπάρχει αντίδραση από πουθενά και από κανέναν. Μοναδική αντίδραση με συνέχεις διαφωνίες, έλεγχο και προτάσεις ο Ηλίας Λυγερός και η παράταξή του... Αλλά μόνοι τους αρκούν για το καλό της πόλης;

Δεν είναι τυχαίο ότι όλη η προσοχή και το μένος του νυν δημάρχου και των αντιδημάρχων του έχει στραφεί εναντίον των Μέσων μας, επειδή παραθέτουμε στους πολίτες που μας διαβάζουν πράγματα και θέματα που δεν τους ευχαριστούν.

Ο Κουράκης και οι λοιποί δεν εκμεταλλεύεται το πολιτικό "διαίρει και βασίλευε", ερήμην βέβαια του "βασιλιά", που συμβαίνει μέσα στην ομάδα του νυν δημάρχου.

Είναι γνωστό και αποδείξιμο, όπως και όλα τα γραφόμενά μας (όποιος επιθυμεί ας έλθει να δει), ότι ο ένας υποσκάπτει τον άλλο, ο ένας προσπαθεί να αναδειχθεί έναντι του άλλου, ο ένας "καρφώνει" τον άλλον, ο ένας επιχαίρει για την αποτυχία του άλλου και ο δήμαρχος απλώς κοσμεί τη Λότζια, αφού ούτε το ρόλο του Ισπανού ήρωα Ελ Σιντ δεν μπορεί να έχει. Εκχωρώντας σχεδόν τα πάντα σε λίγα στελέχη του μέσα και έξω από το συνδυασμό του χωρίς κανείς αντιπολιτευτικός παράγοντας να αντιδρά.

Ο Κουράκης έλαβε πάνω από 40% την πρώτη Κυριακή και ο νυν δήμαρχος 28%. Όμως με αυτή την τακτική, την αδράνεια, ηθελημένη ή όχι, δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της πόλης, κάτι για το οποίο ο λαός της πόλης τον εξέλεξε να υπηρετεί.

Και θα το πληρώσει όταν θα έλθει η ώρα, αν ποτέ έλθει βέβαια...

Α.Χ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News