default-image

Ποιοι θα πληρώσουν ακριβά τα νέα μέτρα

Οικονομία
Ποιοι θα πληρώσουν ακριβά τα νέα μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ψήφιση των νέων μέτρων τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας κυβέρνησης και θεσμών για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, φέρνει το «λογαριασμό» στις παραπάνω κατηγορίες πολιτών.

Ειδικότερα

  • Θα υπάρξουν περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι που θα πληγούν από τις μειώσεις έως 18% στις κύριες και στις επικουρικές τους συντάξεις, λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Το όριο του 18% «διασώζει» συντάξεις πρώην δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως ένστολων, γιατρών και όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. «Διασώζει» επίσης συνταξιούχους δικηγόρους, γιατρούς και φαρμακοποιούς, διπλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν τουλάχιστον μία σύνταξη από το δημόσιο, καθώς και συνταξιούχους από το πρώην ΤΕΒΕ αλλά και μητέρες ανηλίκων που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, εάν δεν έμπαινε το πλαφόν του 18% οι περικοπές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.
  • Περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι του δημοσίου θα υποστούν κατάργηση των επιδομάτων που λαμβάνουν (πχ συζύγου). Από αυτούς οι 650.000 βρίσκονται και στην ανωτέρω κατηγορία αφού θα διαπιστώσουν μειώσεις και ελέω προσωπικής διαφοράς. Στη δεύτερη περίπτωση οι μειώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από το 18% και κινδυνεύουν να φτάσουν στα επίπεδα του 30%.
  •  Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις έως 18% υπολογίζεται ότι θα επηρεάσουν περίπου 200.000 συνταξιούχουςκυρίως από το πρώην ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα), ΤΕΑΥΕΚ (εμπορουπάλληλοι) και ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες). Στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών οι αλλαγές που ξεκινούν το 2018, επιδρούν σε 1,4 εκατ ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Από το νέο έτος και μετά οι εισφορές θα υπολογίζονται από το άθροισμα του καθαρού εισοδήματος του προηγούμενου έτους συν των καταβληθέντων εντός του ίδιου έτους εισφορών. Μόνο για το 2018 ο νόμος προβλέπει έκπτωση 15% επί της βάσης υπολογισμού. Από το 2019 και μετά η επιβάρυνση είναι καθολική και εκτιμάται ότι θα επιφέρει αύξηση στις εισφορές που θα κυμανθεί στα επίπεδα του 28% κατά μέσο όρο.

Πηγή: dikaiologitika.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News