default-image

Ολ.Κυριοπούλου: Mετράει τα άστρα και βάζει στόχο το φεγγάρι

Ολ.Κυριοπούλου: Mετράει τα άστρα και βάζει στόχο το φεγγάρι

Ως παιδί κοίταζε τα άστρα κι έβλεπε πίσω τους το άπειρο, έπαιζε τα πιο δύσκολα παιχνίδια και είχε μια έμφυτη περιέργεια να εξερευνά και να μαθαίνει τα πάντα. Μόλις στα 8 της χρόνια ανακοίνωσε στον Έλληνα μπαμπά της το επαγγελματικό της μέλλον: ήθελε να ταξιδέψει στα αστέρια!

Σήμερα, στα 35 της χρόνια, η Ελληνίδα Ολυμπία Κυριοπούλου, έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό. Με σπουδές μηχανολόγου - μηχανικού και με διδακτορικό σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας η Ολυμπία εργάζεται σε εταιρεία στην Ελβετία η οποία "χτίζει" την δομή των δορυφόρων και κάνει πειράματα τα οποία στέλνονται σε διαστημικές αποστολές.

Σπουδαία καθημερινότητα για μια οποιαδήποτε 35χρονη. Για την Ολυμπία όμως είναι απλά η προετοιμασία που θα την οδηγήσει σε ένα από τα δύο ταξίδια των ονείρων της: να δει τη γη από το διάστημα. Απολαύστε την.

Συνέντευξη στην Βούλα Νεονάκη

Όταν ήσουν μικρή τι σκέψεις έκανες χαζεύοντας τα αστέρια;

Ως παιδί, ήμουν μια μικρή εξερευνήτρια. Mου άρεσε να επεξεργάζομαι σύνθετα αντικείμενα, να περιηγούμαι σε άγνωστους χώρους, ενώ στην παιδική χαρά διάλεγα τα πιο δύσκολα παιχνίδια, απ' ότι λένε. Από μικρή είχα μια έμφυτη περιέργεια, ακόμα και για τα απλά πράγματα. Όπως βλέπεις ένα αντικείμενο και δεν ξέρεις τι κρύβεται από πίσω, έτσι αναρωτιόμουν κι εγώ για το φεγγάρι και τα αστέρια. Όταν ήμουν 8 χρονών, είπα στον πατέρα μου ότι θέλω να ταξιδέψω στα αστέρια, δεν είχα καταλάβει βέβαια ότι υπάρχει τo επάγγελμα του αστροναύτη! Σιγά-σιγά, λοιπόν, καθώς μεγάλωνα και διαπίστωνα ότι με επιμονή και μεθοδικότητα όλα είναι εφικτά, το παιδικό όνειρο έγινε στόχος. Και γενικά, από παιδί θαυμάζω τους πρωτοπόρους ανθρώπους και θέλω να γίνω μία από αυτούς. Να κάνω έρευνα, να μάθω να πιλοτάρω, να ταξιδέψω στο διάστημα. Να αφήσω κάτι πίσω μου που θα είναι χρήσιμο.

Πώς φανταζόσουν όταν ήσουν μικρή όλα αυτά που είναι πίσω από τα αστέρια;

Δεν είχα ποτέ τη φαντασία να βλέπω ''πίσω'' από τα αστέρια, πάντα ήμουν ''ανάμεσα'' ή τα έβλεπα μπροστά μου, κοιτάζοντας από τη γη. Γενικά είχα την εικόνα από το διάστημα και από τα αστέρια να μην υπάρχει τέλος, μόνο το άπειρο.

Ποιος ακριβώς είναι ο επαγγελματικός σου τίτλος;

„Dr.-Ing." είναι ο επαγγελματικός μου τίτλος επειδή έκανα το διδακτορικό μου στη Γερμανία. Σπούδασα μηχανολόγος μηχανικός στο Darmstadt και στο Berkeley με υποτροφία, και συνέχισα τις σπουδές μου, φθάνοντας να ασχοληθώ στο διδακτορικό μου με τις συνθήκες μηδενικής βαρύτητας όπου έκανα ασκήσεις με το αεροπλάνο στη Γαλλία. Εκεί είχα και την πρώτη μου «διαστημική» εμπειρία.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη φάση στην εκπαίδευση;

Σκέφτομαι τώρα και δεν θεωρώ τίποτα δύσκολο, ίσως επειδή αγαπώ την επιστήμη μου.

Η πιο όμορφη εμπειρία που έχεις;

Mέχρι στιγμής έχω την εμπειρία από την Ευρώπη, την Αμερική και τη Ρωσία, σχετικά του να ετοιμάζω δορυφόρους, πειράματα, έρευνες στο διάστημα με την εκτόξευση πυραύλων.

Τι πρέπει να έχει μια γυναίκα σαν και εσένα, μια γυναίκα δηλαδή αστροναύτης για να κάνει αυτό το επάγγελμα;

Δεν κάνουν διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αν θέλεις να γίνεις αστροναύτης πρέπει να πληρούνται οι απαιτήσεις των υπηρεσιών διαστήματος:

- University degree in engineering or science or equivalent military education;

-  Several years of experience in science, aerospace, technology, medicine or other

relevant field;

-  Experience with presentations and working with media;

-  Medical fitness certificate, pilot license, diving license and/or similar qualifications

are an advantage;

-  Excellent physical and psychological fitness;

-  Excellent communication and team work skills;

-  Fluency in English is mandatory; knowledge of Russian is an advantage.

Χρειάζεται προετοιμασία πριν από ένα τέτοιο ταξίδι;

Σίγουρα, πριν από ένα ταξίδι στο διάστημα ή ειδικά στο διαστημικό σταθμό, χρειάζεσαι μεγάλη προετοιμασία. Όλοι οι αστροναύτες περνάνε μια εκπαίδευση (astronaut training) πάνω από τρία χρόνια. Μαθαίνουν διάφορα, διαβάζουν φυσική, περνάνε εκπαίδευση επιβίωσης, γνωρίζουν τα πειράματα που θα εκτελούν στο διαστημικό σταθμό, μαθαίνουν ρωσικά, καταδύσεις επειδή το περιβάλλον της μηδενικής βαρύτητας προσομοιώνεται με αυτό τον τρόπο της γης.

Νομίζω ότι όλοι πιστεύουν ότι θέλει κότσια κάποιος για να κάνει αυτό που κάνεις εσύ αλλά φαντάζονται πως θα είναι και το πιο επικερδές επάγγελμα, είναι έτσι;

H αλήθεια είναι πως ναι. Μήπως τόσες άλλες επιστήμες δεν χρειάζονατι κότσια; Όσο για το επικερδές επάγγελμα, ακόμα δεν έχω αντιληφθεί κάτι ανάλογο.

Μοιάζεις ελεύθερη και ατρόμητη, είσαι;

Nαί, είμαι, σε αυτό με βοήθησε η εκπαίδευση των γονιών μου και το ταξίδι του κόσμου το οποίο έκανα μόνη μου το 2005, όπου επισκέφτηκα και τις 5 ηπείρους. Για μένα προσωπικά, ένα ταξίδι του κόσμου είναι το μεγάλο σχολείο που δαμάζει τον φόβο και δυναμώνει τον χαρακτήρα.

Φοβίες έχεις;

Πως περνάς την καθημερινότητα σου, τι κάνεις;

Aσχολούμαι με τον αθλητισμό κάνοντας κολύμβηση, ποδήλατο, καθημερινό τρέξιμο (φέτος έτρεξα και τον πρώτο μου Μαραθώνιο στην Αθήνα), κάποιες φορές πού και πού αναρρίχηση, και όταν βρίσκομαι σπίτι μου ξεκουράζομαι παίζοντας πιάνο, διαβάζοντας ή μαγειρεύοντας ή παρακολουθώντας την επικαιρότητα όσον αφορά τη μόδα.

Η επαφή σου με την Ελλάδα;

O πατέρας μου γεννήθηκε Αθήνα, και ο παππούς μου κατάγεται από το χωριό Μυστράκι της Κορώνης στην Πελοπόννησο. Έτσι λοιπόν ερχόμασταν συχνά από μωρό παιδί στην Ελλάδα και επειδή εξακολουθώ να την αγαπώ, την επισκέπτομαι τουλάχιστον 3 φορές τον χρόνο για να δω συγγενείς και φίλους.

Μιλούσες ελληνικά από μικρή; Έχεις ταξιδέψει ως εδώ και αν ναι τι αγαπάς στην Ελλάδα;

Ναι, μιλούσα ελληνικά από μικρή. Αν και ακολούθησα το Γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα επειδή γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γερμανία, στο Darmstadt, μια πόλη κοντά στη Φρανκφούρτη πήγα επιπλέον και δυο φορές την εβδομάδα σε ελληνικό σχολείο, πάντα το απόγευμα, από το δημοτικό μέχρι και το λύκειο. Και άλλωστε, στο σπίτι μας, με τον πατέρα μας, μιλούσαμε πάντα ελληνικά, μεγάλωσα „multilingual".

Όπως σου είπα, ταξιδεύω αρκετά συχνά στην Ελλάδα. Εκτός του ότι μου επέβαλε το DNA μου την αγάπη στην Ελλάδα, αγαπώ τον ήλιο, τη θάλασσα της, την κουζίνα της και φυσικά την κουλτούρα της. Και επειδή εγώ μελέτησα, σπούδασα σχετικές επιστήμες, διαβάζοντας Έλληνες φιλόσοφους, βοηθήθηκα στο να δω τη ζωή και από άλλη οπτική. Επίσης εκτιμώ πάρα πολύ το γεγονός ότι οι Έλληνες αν και περνάνε κρίση και δύσκολες στιγμές δεν έχουν ξεχάσει την καλοσύνη τους, την ανθρωπιά τους και τη φιλαλληλία τους.

Θα μπορούσες να ζήσεις μόνιμα στην Ελλάδα, το έχεις σκεφτεί ποτέ;

To είχα σκεφτεί αρκετές φορές όμως στο επάγγελμα μου, δεν μου ανοίγουν πόρτες.

Το ταξίδι των ονείρων σου σήμερα ποιο είναι; Πού θα ήθελες να πας;

Προς το παρόν σκέφτομαι με χαρά το ταξίδι του γάμου μου που θα κάνω όσο δε για το ταξίδι των ονείρων μου, που εύχομαι να πραγματοποιηθεί είναι αυτό του διαστήματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News