Ειδήσεις

Κινδυνεύει να "πνιγεί" στα σκουπίδια η πόλη

Με μια ανακοίνωση-δημόσια έκκληση προς τους Ηρακλειώτες, να κρατήσουν τα σκουπίδια στα σπίτια τους, η Λότζια επιβεβαίωσε το δύσκολο έως εφιαλτικό 4ήμερο που ξεκινά σήμερα για την πόλη λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου στις πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του "μπλόκου" που αναμένεται μέχρι το πρωί της Τετάρτης στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Τόσο το σαββατοκύριακο όσο και το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη, η Υπηρεσία Καθαριότητας αναμένεται πραγματικά να "νεκρώσει". Η υπηρεσία θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, δίνοντας βαρύτητα σε νοσοκομεία, σχολεία κ.τ.λ.

Σε πολλές περιοχές της πόλης δε θα γίνεται αποκομιδή των απορριμμάτων, κάτι που σημαίνει πως, αν και οι πολίτες δε δείξουν οι ίδιοι μια συγκράτηση, τότε υπάρχει κίνδυνος να δούμε λόφους από σκουπίδια! Μια εικόνα που προφανώς όλοι θέλουν να αποφευχθεί, τόσο για λόγους δημόσιας υγείας, δεδομένων και των αρκετά υψηλών θερμοκρασιών, όσο και για λόγους αισθητικής, αλλά και δυσφήμησης απέναντι στους τουρίστες. Διότι, για να μην ξεχνιόμαστε, βρισκόμαστε ήδη στην τουριστική σεζόν.

Αναλυτικότερα, όπως είχαμε γράψει, ένα πολύ δύσκολο τετραήμερο έρχεται για το Ηράκλειο, όπως και για τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Κρήτης και της χώρας, αφού, λόγω διαδοχικών κινητοποιήσεων με φόντο το 4ο μνημόνιο, που προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ (αρχικά 48ωρη αποχή από την εργασία και εν συνεχεία 48ωρη απεργία), η αποκομιδή των απορριμμάτων από σήμερα Σάββατο μέχρι και το βράδυ της Τρίτης θα γίνεται μετ' εμποδίων ή και... καθόλου!

Σε τοπικό επίπεδο, οι εργαζόμενοι της Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου πραγματοποίησαν χθες γενική συνέλευση στο χώρο της μάντρας. Και εκεί αποφάσισαν να συνταχθούν με την πανελλαδική γραμμή που χάραξε κατά πλειοψηφία το Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν λοιπόν σε διήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους μέσα στο σαββατοκύριακο, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα κατέλθουν στη 48ωρη απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου θα προχωρήσουν σε νέα σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν μετά τη λήξη του πρώτου μπαράζ των απεργιακών κινητοποιήσεων...

Οι εργαζόμενοι, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, διαμαρτύρονται για το κόψιμο των βαρέων και ανθυγιεινών που έρχεται με το 4ο μνημόνιο, αλλά και για το θέμα της επικείμενης απόλυσης των συμβασιούχων που υποτίθεται πως είχαν πάρει παράταση εργασίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017, ωστόσο αναμένεται να δουν την πόρτα της εξόδου...

Ειδικά για τους συμβασιούχους του Δήμου Ηρακλείου, σε σχετική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου επισημαίνεται: «Με ομόφωνη απόφασή τους οι συμβασιούχοι του Δήμου Ηρακλείου προχωρούν σε αποχή από την εργασία τους, με τη στήριξη τόσο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Αν. Κρήτης όσο και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν δεν αφορούν μόνο τους συμβασιούχους των Δήμων, αλλά και των μονίμων, σύμφωνα με σχετικές εξαγγελίες της Ομοσπονδίας μονίμων υπαλλήλων (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Το ΕΚΗ στηρίζει το δίκαιο αγώνα τόσο των μόνιμων εργαζομένων όσο και των συμβασιούχων των Δήμων της χώρας μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Ήδη το ΕΚΗ με πρωτοβουλία του έχει προχωρήσει σε κάλεσμα των βουλευτών του νομού αύριο Κυριακή 21 Μαΐου, με σκοπό να βρεθεί λύση στο μείζον πολιτικό ζήτημα των συμβασιούχων που αφορά όλη την επικράτεια.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει εξαιρώντας τους εργαζομένους των Δήμων από τα ΒΑΕ ξεπερνά κάθε λογική και αξιοπρέπεια. Να σημειώσουμε ότι παράλληλα οι εργαζόμενοι θα κινηθούν νομικά μέσω ασφαλιστικών μέτρων για την παραμονή στην εργασία τους!

Καλούμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει και αφορά όλη τη χώρα, σε μια περίοδο που οφείλουμε όλοι να προστατέψουμε το προϊόν που λέγεται Τουρισμός», καταλήγει το ΕΚΗ.

Έκκληση από Λότζια

Στο διάστημα των τεσσάρων αυτών ημερών, η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας με ζώνες προτεραιότητας, νοσοκομεία, σχολεία και αεροδρόμιο.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνεται μετ' εμποδίων. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τον κίνδυνο να "πνιγεί" η πόλη στα σκουπίδια, η δημοτική Αρχή Ηρακλείου αποφάσισε χθες να απευθύνει δημόσια έκκληση προς τους πολίτες: «Λόγω των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η ΠΟΕ-ΟΤΑ από το Σάββατο 20 (σ.σ. σήμερα) έως και την Τρίτη 23 Μαΐου, και που αφορούν στο σύνολο των εργαζομένων στους Δήμους της χώρας, αναμένεται να παρατηρηθούν προβλήματα στη διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων και στο δήμο Ηρακλείου.

Για την ελαχιστοποίηση αυτών των προβλημάτων και την αποφυγή κατά το δυνατόν δυσάρεστων εικόνων, η Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Ηρακλείου παρακαλεί τους δημότες να αποφεύγουν τη χρησιμοποίηση των κάδων κατά το παραπάνω 4ήμερο και, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να φροντίζουν ώστε τα μη προοριζόμενα για ανακύκλωση απορρίμματα να είναι τοποθετημένα σε σακούλες καλά δεμένες», αναφέρει η ανακοίνωση-έκκληση της Λότζιας προς τους δημότες...

Συνάντηση ΠΟΕ-ΟΤΑ: Θετικά μαντάτα από Σκουρλέτη

Την ίδια ώρα, θετικά μηνύματα για το θέμα των συμβασιούχων - παρατασιούχων των Δήμων αλλά και για τους παιδαγωγούς των Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών αποκόμισε η αντιπροσωπία της ΠΟΕ-ΟΤΑ από τη συνάντησή της, το μεσημέρι της Παρασκευής, με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μάρκο Δαρδαμάνη, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει να καθαρογραφεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε με βάση το σκεπτικό της να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων αλλά και την εργασία τους έως τη λήξη των συμβάσεων.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια