default-image

Πράσινο φως για πληρωμές ξενοδοχοϋπαλλήλων μέσω τραπέζης

Κρήτη
Πράσινο φως για πληρωμές ξενοδοχοϋπαλλήλων μέσω τραπέζης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα πάγιο αίτημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, να καθίσταται υποχρεωτική για τους εργοδότες η καταβολή των μισθών, των δώρων, των αδειών και λοιπών επιδομάτων των εργαζομένων τους μόνο μέσω τραπέζης (αυτονόητο που όμως δεν εφαρμόζεται από τους ξενοδόχους ή δεν εφαρμόζεται από το σύνολο αυτών), ικανοποίησε η κυβέρνηση, με παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη.

Μάλιστα, ο ίδιος ήταν αποδέκτης σχετικού αιτήματος από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, από την περίοδο που ήταν πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ενώ υπήρχαν από τότε και υπάρχουν πολλές καταγγελίες για παρανομίες ξενοδόχων, που εκμεταλλεύονταν το γεγονός ότι μπορούσαν να πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους στο χέρι και να εμφανίζουν ό,τι θέλουν ως προς τα καταβληθέντα ποσά!

Μεγάλες αδικίες, κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και καταπάτηση της αξιοπρέπειας εργαζομένων στο χώρο των ξενοδοχείων, και όχι μόνο, προκαλούσε η μέχρι τώρα πληρωμή τους από τους εργοδότες τους με τον παλιό τρόπο, σύμφωνα με τον οποίο... «πέρνα από το γραφείο μου να πληρωθείς την πρώτη του μηνός».

Εδώ και χρόνια οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούσαν τα χρήματα να κατατίθενται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Μόνο έτσι θα μπορούν να ελέγχονται οι εργοδότες ότι κατέθεσαν τα πραγματικά οφειλόμενα ποσά με βάση τα ισχύοντα των εργασιακών νόμων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπου βέβαια υπάρχουν αυτές ακόμα...

Έτσι, χθες λάβαμε από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου μια ευχάριστη ανακοίνωση, που αναφέρει ότι επιτέλους υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθίσταται υποχρεωτική για τους εργοδότες η καταβολή μισθών, δώρων, αδειών, κ.λπ. των εργαζομένων μέσω τραπέζης. Η έναρξη ισχύος της παρούσας ΚΥΑ ορίζεται για την 1η Ιουνίου 2017.

Και παρακάτω το συνδικαλιστικό όργανο των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου αναφέρει ότι «ήταν ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων, στο οποίο ήταν σημαντική η βοήθεια του κ. Βαρδάκη. Τώρα οι "πονηροί" εργοδότες δε θα μπορούν να βάζουν τους εργαζόμενους να υπογράφουν ότι πληρώθηκαν χωρίς να έχουν πληρωθεί».

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα απαιτούνται έλεγχοι από τον κρατικό μηχανισμό, από τη στιγμή που θα αρχίσει να υλοποιείται η απόφαση, δεδομένου ότι υπάρχουν και κρούσματα εξαπάτησης του κράτους, π.χ. από ξενοδόχο ο οποίος έβαζε στην τράπεζα τα χρήματα των εργαζομένων του.

Συγκεκριμένα, όπως είχε αποκαλυφθεί παλιότερα στην Αθήνα, ξενοδόχος έβαζε τα χρήματα και στη συνέχεια έστελνε, συνοδεία... μπράβου, τους εργαζόμενούς του να "σηκώσουν" από το ΑΤΜ τη διαφορά των χρημάτων και να του την επιστρέψουν, κάτι βέβαια που είναι ακραίο μεν, γεγονός δε, το οποίο φυσικά και εξευτελίζει τόσο τους εργαζόμενους όσο και κάθε έννοια κράτους που σέβεται τον εαυτό του...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News