Ειδήσεις

Με επιτυχία η εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης (photos)

Για τη συμβολή του λαϊκού στοιχείου στη Μάχη της Κρήτης μίλησε ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία και τέως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου κ. Δημήτρης Καρατζάνης.

Η ομιλία, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης», στο δεύτερο όροφο του δημοτικού κτηρίου της οδού Ανδρόγεω.

Η ομιλία, με τίτλο «Η Μάχη της Κρήτης και η συμβολή του λαϊκού στοιχείου», πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς ομιλιών «Ο Μίτος της Αριάδνης - ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου», που οργανώνει η Ηράκλεια Πρωτοβουλία.

Η ομιλία είναι επίκαιρη καθώς συμπίπτει με την 76η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης.

Τον κύριο ομιλητή προλόγισε ο κ. Μανόλης Βασιλάκης, πολιτικός μηχανικός και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Μιχάλης Αγριόγιαννος, μηχανολόγος μηχανικός και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας.

«Η υπεράσπιση της Ελευθερίας, της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας, ορίζουν το παντοτινό χρέος μας προς την πατρίδα», τονίζει ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του «Οι Φασιστικές δυνάμεις δεν αποτόλμησαν ξανά ανάλογη δράση. Η συνακόλουθη αναπροσαρμογή των σχεδίων τους, καθυστέρησε την έναρξη της επίθεσης εναντίον της Σοβιετικής Ενώσεως, με ολέθρια αποτελέσματα για τον χιτλερικό στρατό, γεγονός που καθιστά την Μάχη της Κρήτης ένα από τα καθοριστικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εβδομήντα έξι χρόνια από την Μάχη της Κρήτης, η συνειδητή υπεράσπιση της Ελευθερίας, της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας, ορίζουν το παντοτινό  Χρέος μας προς την πατρίδα, την συλλογική μας μνήμη, και τις νεότερες γενιές».

Και ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, έκανε δήλωση για την επέτειο για τη Μάχη της Κρήτης στην Εκδήλωση μνήμης στο Μνημείο Ελληνο - Νεοζηλανδών του Γαλατά στην οποία παραβρέθηκε.

Σύμφωνα με τη δήλωσή του «Στην ιστορική πορεία των λαών συμβαίνουν γεγονότα, που αλλάζουν τη ροή της ιστορίας, φωτίζουν και καθοδηγούν το μέλλον. Ένα τέτοιο γεγονός, το συναρπαστικότερο του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου ήταν η Μάχη της Κρήτης

Σημειώνεται ότι οι απώλειες της ηρωικής αντίστασης ήταν μεγάλες, σκοτώθηκαν δυο Σύμμαχοι αξιωματικοί και 147 οπλίτες, οκτώ Έλληνες αξιωματικοί και 63 οπλίτες - αν και είναι πιθανόν να είναι περισσότεροι και να μην κατέστη δυνατόν να ανευρεθούν. Από τους κατοίκους του Γαλατά σκοτώθηκαν 17 άνδρες και 23 γυναικόπαιδα από τους βομβαρδισμούς και μέσα στα καταφύγια. Από τους Γερμανούς σε όλη την περιοχή, εντός και εκτός του χωριού σκοτώθηκαν πάνω από 1500 αξιωματικοί και οπλίτες.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια