default-image

Ξεκινάει η δίκη των "12" για την παραλιακή

Κρήτη
Ξεκινάει η δίκη των "12" για την παραλιακή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης της νέας παραλιακής λεωφόρου του Ηρακλείου προς τη Νέα Αλικαρνασσό.

Μεθαύριο Δευτέρα αναμένεται να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης συνολικά 12 άτομα, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πρόκειται για στελέχη προηγούμενων διοικήσεων του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ), κρατικούς λειτουργούς, αλλά και εργολάβους, οι οποίοι κατηγορούνται για τις εξής κακουργηματικές πράξεις: «Απόπειρα απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών κοινοτήτων από κοινού και κατ' εξακολούθηση, συνολικής ζημίας υπερβαίνουσας του ποσού των 50.000.000 δρχ.", καθώς και "απάτη κατ' εξακολούθηση και από κοινού σε βάρος του Δημοσίου, με την προξενηθείσα (ή οπωσδήποτε απειληθείσα ζημία) να υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ».

Ειδικότερα, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν ο πρώην γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας, ο πρώην δήμαρχος του καποδιστριακού Δήμου της Νέας Αλικαρνασσού Βαγγέλης Σισαμάκης, τα πρώην στελέχη του ΟΛΗ Νίκος Αντωνακάκης, Μηνάς Καπετανάκης, Γιώργος Βιδάκης, Γιώργος Μηλάκης και Γιώργος Λιόκαλος, οι πρώην προϊστάμενοι της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Κολυβάκης και Ελένη Μπρεδάκη, ο πρώην προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης Κωνσταντίνος Πατεράκης, καθώς και δύο εργολάβοι. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2015, οι κατηγορούμενοι φέρονται να προχώρησαν σε παρατυπίες που αφορούν στο έργο της νέας παραλιακής λεωφόρου.

Δύο αναβολές

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση που αναμένεται να εκδικαστεί μεθαύριο, έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές: Η πρώτη φορά που αναβλήθηκε η δίκη ήταν τον Μάρτιο του 2016, λόγω της αποχής των δικηγόρων όλης της χώρας από τα καθήκοντά τους. Η δεύτερη αναβολή δόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω κωλύματος του συνηγόρου υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων.

"Δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα"

Πάντως, όπως τονίζεται από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, το έργο της νέας παραλιακής έγινε προς όφελος των πολιτών του Ηρακλείου και στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής. «Δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα, δεν υπάρχει ουδεμία βλάβη στον προϋπολογισμό των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, αλλά ούτε και σε αυτόν του ελληνικού κράτους», είχε επισημάνει, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", τον περασμένο Οκτώβριο , ο δικηγόρος, Γιώργος Κοκοσάλης, συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Κοκοσάλη, η παραλιακή οδός αποτελεί ένα έργο που κοσμεί την πόλη του Ηρακλείου. «Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη του Ηρακλείου για διάφορους λόγους. Ως εκ τούτου, καλό είναι να ξεκαθαρίσει (σ.σ. η υπόθεση) με εναργή στην ουσία της απόφαση του ποινικού Δικαστηρίου», είχε πει, μετά την τελευταία αναβολή της πολύκροτης υπόθεσης, ο Γιώργος Κοκοσάλης.

«Δυστυχώς, στην Ελλάδα βρίσκονται κατηγορούμενοι μόνο αυτοί που προσπαθούν να προσφέρουν στους πολίτες από τις θέσεις στις οποίες έχουν τοποθετηθεί», είχε δηλώσει με τη σειρά του στη "Νέα Κρήτη" ο Μανόλης Μαραζάκης, ο οποίος - επίσης - είναι ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης. «Όσοι δεν προσπαθούν να κάνουν οτιδήποτε, αυτοί είναι που δε βρίσκονται κατηγορούμενοι», συμπλήρωσε ο κ. Μαραζάκης, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε να τιμούμε τους ανθρώπους που με μεγάλο προσωπικό κόστος έδωσαν το "είναι" τους, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα της πόλης μας».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τον Απρίλιο του 2016, είχαν διεξαχθεί δύο ακόμη δίκες που συνδέονται με την παραλιακή λεωφόρο. Σε αμφότερες τις υποθέσεις, τα αρμόδια δικαστήρια είχαν αθωώσει όλους τους κατηγορούμενους.Η μια από αυτές αφορούσε στη σύνδεση της παραλιακής της Νέας Αλικαρνασσού με τον οδό Σεφέρη και η δεύτερη την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στα "Θαλασσινά", -επίσης- στη Νέα Αλικαρνασσό.

Αθώοι όλοι!

Για την πρώτη από τις δύο υποθέσεις, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου είχε κρίνει αθώους τον πρώην δήμαρχο Νέας Αλικαρνασσού, Βαγγέλη Σισαμάκη και 18 ακόμη στελέχη του καποδιστριακού Δήμου της Νέας Αλικαρνασσού που κάθισαν στο εδώλιο: Και οι 19 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι «δεν ήθελαν να ωφελήσουν κανέναν άλλον εκτός της κοινωνίας».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων είχει αθωώσει τα 27 άτομα που φέρονταν να «επέφεραν με πρόθεση μεταβολή στον αιγιαλό με την εκτέλεση έργου, άνευ αδείας της αρμόδιας Αρχής», καθώς και να «προκάλεσαν με πρόθεση υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ασκώντας δραστηριότητα ή επιχείρηση χωρίς άδεια», στα Θαλασσινά, στη Νέα Αλικαρνασσό.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News