Ειδήσεις

Ο Παπαφλέσσας και η μάχη στο Μανιάκι

Το 1825 η Ελληνική Επανάσταση διέτρεχε τεράστιο κίνδυνο. Ο Ιμπραήμ επέλαυνε, ενώ οι εξεγερμένοι είχαν επιδοθεί σε εμφύλιο αλληλοσπαραγμό. Το Μάιο ο Παπαφλέσσας, ο οποίος ασκούσε καθήκοντα υπουργού Στρατιωτικών, αποφάσισε να αναλάβει δράση σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει τους Έλληνες.

Ξεκινά από το Ναύπλιο και φτάνει στο Μανιάκι της Μεσσηνίας, μια ορεινή περιοχή από την οποία μπορούσε να εποπτεύει τις κινήσεις του εχθρού. Ο Ιμπραήμ κινείται εναντίον του Παπαφλέσσα με 6.000 πεζούς και ιππείς, την ώρα που οι Έλληνες ήταν μόλις 1.300. Στις 19 Μαΐου οι ορδές του Ιμπραήμ φτάνουν στο Μανιάκι και στη θέα τους, αρκετοί από το στρατόπεδο των Ελλήνων τρομάζουν και αρνούνται να πολεμήσουν.

Ακολουθεί γενικευμένη διαρροή, με αποτέλεσμα στο Μανιάκι να παραμείνει ο Παπαφλέσσας με λιγότερους από 600 άνδρες. Σαν σήμερα, το πρωί της 20ής Μαΐου του 1825 ξεκινά η περίφημη μάχη η οποία κράτησε περίπου οκτώ ώρες. Οι Έλληνες πολεμούν με υπέρμετρη γενναιότητα, ωστόσο οι Αιγύπτιοι του Ιμπραήμ καταφέρνουν να τους εξοντώσουν σχεδόν όλους. Ανάμεσα στα θύματα ήταν κι ο ίδιος ο Παπαφλέσσας, ο οποίος αποκεφαλίστηκε.

Ο Ιμπραήμ διέταξε τους στρατιώτες του να προσδέσουν το κεφάλι του Παπαφλέσσα στο σώμα του, λέγοντας τα εξής λόγια: «Πράγματι αυτός ήτο ικανός και γενναίος άνθρωπος. Καλύτερα να επαθαίναμεν άλλην τόσην ζημίαν, αλλά να τον επιάναμεν ζωντανόν».

Το τέλος του Χριστόφορου Κολόμβου

Σαν σήμερα, στις 20 Μαΐου του 1506, πεθαίνει στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας, σε ηλικία 55 ετών, ο Γενοβέζος θαλασσοπόρος Χριστόφορος Κολόμβος, ο οποίος έμεινε στην ιστορία, καθώς το 1492 ανακάλυψε την Αμερική.

Τα 82α γενέθλια της Μαρινέλλας

Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Μαΐου του 1935 όταν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρινέλλα (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Κυριακής Παπαδοπούλου), η οποία σήμερα συμπληρώνει 82 χρόνια ζωής.

Η διπλή "μεταγραφή" Μητσοτάκη-Βαρδινογιάννη στη ΝΔ

Σαν σήμερα, πριν από 39 χρόνια, ο -τότε- πρωθυπουργός και ηγέτης της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής κάνει… θαρραλέο κεντρώο άνοιγμα: Οι δύο Κρητικοί πολιτικοί Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Παύλος Βαρδινογιάννης εντάσσονται στους κόλπους του κόμματος.

Ο πρώτος αναλαμβάνει, μάλιστα, το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Συντονισμού. Υπενθυμίζεται ότι οι Μητσοτάκης και Βαρδινογιάννης είχαν πρωτοστατήσει μετά τη Μεταπολίτευση στην ίδρυση του κόμματος των «Νεοφιλελεύθερων».

Στις εκλογές του 1977, μάλιστα, οι Μητσοτάκης και Βαρδινογιάννης ήταν οι δύο μοναδικοί βουλευτές που εκλέχτηκαν με τους «Νεοφιλελεύθερους». Το 1978, πάντως, εκτός από τους δύο Κρητικούς, στη Νέα Δημοκρατία προσχωρεί και ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος νωρίτερα είχε αποχωρήσει από την ΕΔΗΚ. Περίπου έξι χρόνια μετά, την 1η Σεπτεμβρίου του 1984, ο Μητσοτάκης εκλέγεται αρχηγός της ΝΔ.

1996: Το πενταπλό οικογενειακό έγκλημα της Θάσου

Τέλος, σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 21 χρόνια, ο 24χρονος φοιτητής της Νομικής Κομοτηνής Θεόφιλος Σεχίδης, ο οποίος έπασχε από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, σκοτώνει με άγριο τρόπο τους γονείς, την αδελφή, τη γιαγιά και το θείο του, στη Θάσο. Το έγκλημα εξιχνιάστηκε τον Αύγουστο του 1996, οπότε και η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τον Σεχίδη στη Θεσσαλονίκη.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια