default-image

Παρά τα πυρά ψηφίστηκε με 153 "ναι" το 4ο μνημόνιο

Παρά τα πυρά ψηφίστηκε με 153 "ναι" το 4ο μνημόνιο

Με τις ψήφους των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. είναι νόμος του κράτους τα μέτρα- "φωτιά" που ζήτησαν οι δανειστές για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Αντίθετα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά της αρχής του νομοσχεδίου και όλων των άρθρων, εκτός από τα άρθρα 70 και 71 που αναφέρονται στο ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια και την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των βουλευτών. Από την κυβερνητική πλευρά, διαφοροποιήθηκε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, που δεν ψήφισε το άρθρο 56.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναλυτικά: Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές, καθώς, εκτός από τα 17 μέλη της Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής που απείχαν από τη διαδικασία, έλειπαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (σ.σ. με επιστολή ενημέρωσαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο εκτός από τα άρθρα 70 και 71).

Επί της αρχής το νομοσχέδιο έλαβε 153 «ναι» από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. και 128 «όχι» από την αντιπολίτευση.

Η συζήτηση στη Βουλή είχε πολλές εξάρσεις, αλλά κινήθηκε σε λιγότερο έντονους τόνους από προηγούμενες ανάλογες. Φυσικά στο επίκεντρο ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κινήθηκε κυρίως γύρω από τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με επίθεση κατά μέτωπο εναντίον του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σε λίγη ώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. θα ψηφίσουν και με τα δυο τους χέρια και έτσι θα κλείσει ο κύκλος της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε ποτέ η χώρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι εφιάλτης για τον οποίο φταίνε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος», συνέχισε. «Αν δεν είχαν ξεγελάσει τους Έλληνες, η χώρα μας θα ήταν εκτός κρίσης».

«Χάσαμε τρία χρόνια και 26 δισ. εθνικού πλούτου», σημείωσε. «Δεν είναι αυταπάτη, είναι απάτη», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Είχατε πει ότι θα σκίσετε τα μνημόνια και τώρα τα υπογράφετε δυο-δυο και με τα δύο χέρια», κλιμάκωσε την επίθεση προς τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Περνώντας στο θέμα της προνομοθέτησης, υπενθύμισε παλαιότερη συνέντευξη του πρωθυπουργού, στην οποία υποστήριζε ότι δεν πρόκειται να τα δεχτεί η κυβέρνηση. Υπενθύμισε και τη δέσμευση Τσακαλώτου ότι θα παραιτούταν αν έπεφτε το αφορολόγητο. Τρίτος στη λίστα της αναξιοπιστίας ήταν ο υπουργός Άμυνας, τον οποίο κατηγόρησε πως αθέτησε όλες του τις δεσμεύσεις προς τους στρατιωτικούς.

«Το τέταρτο μνημόνιο έχει μέτρα και για το '17 και το '18», τόνισε και αναφέρθηκε (μεταξύ άλλων) στη μείωση του επιδόματος θέρμανσης, την περικοπή ειδικών μισθολογίων και την απελευθέρωση των απολύσεων. «Και προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από τα αντίμετρα», είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Σας έχω μία πρόταση, κύριε Τσίπρα. Αν είναι 7 δισ. τα αντίμετρα και 4,5 τα μέτρα, μην πάρετε μέτρα, δώστε αντίμετρα 2,5 δισ. από τώρα»!

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε να αμφισβητεί τα αντίμετρα καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει πώς θα επιστρέψει 3 δισ. με πλεόνασμα 3,5%. «Δε βγαίνει, απλά μαθηματικά είναι, είστε και μηχανικός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό. «Σας καλώ να κάνετε ό,τι και το 2015. Να ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα και να παραιτηθείτε. Σας προκαλώ. Δώστε τη δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του».

Η απάντηση του πρωθυπουργού

Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός απάντησε στον πρόεδρο της Ν.Δ. υποστηρίζοντας ότι έχει «αυτοεγκλωβιστεί» σε μια αδιέξοδη στρατηγική του «ψευδοπροφήτη», ενώ παράλληλα προειδοποίησε τον κ. Μητσοτάκη ότι το 2019 θα έχει κλείσει 3,5 χρόνια που θα ζητά εκλογές και αυτές δε θα έρχονται. «Θα είστε αρχηγός κόμματος που επί 3,5 χρόνια θα προβλέπετε καταστροφές και αυτές δε θα έρχονται», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018.

Στο σημείο αυτό είπε, μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: «Θα κρατήσω τις δηλώσεις σας ότι τα αντίμετρα είναι... αέρας κοπανιστός».

«Αυτή η στρατηγική που επιλέξατε έχει ημερομηνία λήξης. Όσο περνά ο καιρός, κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός. Δεν είναι μακριά αυτή η στιγμή», επέμεινε, συνεχίζοντας την ομιλία του με αποκλειστικό στόχο τον κ. Μητσοτάκη. «Φανταστείτε τον εαυτό σας σε δύο χρόνια από σήμερα. Το Μάιο του 2019, πριν τις ευρωεκλογές, που θα είναι η πρώτη κάλπη που θα αναμετρηθούμε. Εκεί γίνονται οι αναμετρήσεις και όχι στις δημοσκοπήσεις».

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του είπε ακόμη - πάντα απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ.: «Θα έχουμε το Μάιο του 2019 και πέντε μήνες που θα έχουν ενεργοποιηθεί κανονικά όλα τα αντίμετρα, που εσείς ονομάζετε αέρα κοπανιστό. Που ετοιμάζεστε να καταψηφίσετε ένα προς ένα. Αέρας κοπανιστός, που όμως τότε θα ανακουφίζουν εκατοντάδες νοικοκυριά, που δε θα ξεχάσουν ότι τα καταψηφίσατε».

«Θα χάσετε το μοναδικό σας σύμβουλο, το φόβο και την καταστροφή», συνέχισε. «Ρωτήστε έναν πολίτη. Πείτε του τι προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για τη χώρα. Στοιχηματίζω ότι κανείς δε θυμάται αν έχετε κάνει μια θετική πρόταση. Μόνο αρνητική εικόνα δίνετε. Για να γίνετε αρχηγός πρέπει να κάνετε πρόταση».

«Αλλάζετε τόσο γρήγορα αφήγημα και θέσεις και ζαλίζετε εμάς και τους πολίτες», συνέχισε, προκαλώντας αντιδράσεις από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και πρόσθεσε: «Πριν από πέντε μήνες φέραμε τη διανομή εφάπαξ βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και μας είπατε ότι είναι μονομερής ενέργεια και θέτει σε κίνδυνο τη χώρα, γιατί δε συνεννοηθήκαμε με τους δανειστές. Έρχεστε σήμερα και προτείνετε να δώσουμε τα διπλά χωρίς συνεννόηση».

«Η αντιπολίτευση του ό,τι να 'ναι, ό,τι λάχει και έτσι και γιουβέτσι», συνέχισε σε σκωπτικό ύφος. «Ή τα έχετε χάσει επειδή έκλεισε η αξιολόγηση ή είστε σε πανικό. Ο φόβος αλλάζει στρατόπεδο. Μάλλον φοβάστε, γιατί η ιστορία σας είναι γεμάτη με σκάνδαλα, μίζες, ρεμούλες, και συγκαλύψεις. Αυτό είναι που σας φέρνει πανικό και φαίνεστε σαν ξεπουπουλιασμένα κοτόπουλα».

Διαμαρτυρίες και... κουκουλοφόροι

Τα συνδικάτα οργάνωσαν χθες διαμαρτυρία τόσο στο Σύνταγμα όσο και στην Ομόνοια, ωστόσο η παρέμβαση των "γνωστών-αγνώστων" τράβηξε τα φώτα μακριά από τους διαμαρτυρόμενους, στους κουκουλοφόρους.

Τα επεισόδια δεν έλαβαν διαστάσεις και το πιο αξιοσημείωτο συμβάν ήταν η φωτιά που ξέσπασε σε σκοπιά του Άγνωστου Στρατιώτη από μολότοφ που πέταξαν κουκουλοφόροι.

Τα συλλαλητήρια οργάνωσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενώ λίγα λεπτά πριν από τις 8 το βράδυ έφτασαν στο Σύνταγμα και οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην Ομόνοια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Ήδη από τις 6:30 είχαν ξεκινήσει προσυγκεντρώσεις στην πλατεία Κάνιγγος: Πήραν μέρος Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους Τύπου-Χάρτου, Μετάλλου, Τροφίμων-Ποτών, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού-Δέρματος, ΕΥΔΑΠ, Αστικών Συγκοινωνιών, ΟΣΕ, μισθωτών οδηγών Ταξί, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, ΕΛ.ΤΑ. και Ταχυμεταφορών, οικοδόμων, ηλεκτρολόγων, Ξύλου, μισθωτών-τεχνικών, Επισιτισμού-Ξενοδοχείων, Εμπορίου, ιδιωτικών υπαλλήλων, λογιστών, καθαριστών-στριών, δημόσιας και ιδιωτικής Υγείας, Δημοσίου, ΟΤΑ, καλλιτεχνών, ΜΜΕ και δικηγόρων και πολλοί ακόμη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News