default-image

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η δίκη των "24" για τα πλαστά διπλώματα

Κρήτη
Ηράκλειο: Ξεκίνησε η δίκη των "24" για τα πλαστά διπλώματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις δικαστικές αίθουσες αναβιώνει αυτές τις ημέρες η απίστευτη κομπίνα με τα πλαστά διπλώματα οδήγησης, η οποία είχε αποκαλυφθεί πριν από περίπου πέντε χρόνια, στο Ηράκλειο.

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε την Πέμπτη (18/5) με κατηγορούμενα συνολικά 24 άτομα: Πρόκειται για υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κρήτης (Μηχανολογικό), εκπαιδευτές σχολών οδήγησης, εξεταζόμενους υποψήφιους, καθώς και ένα ακόμη άτομο το οποίο φέρεται να έδινε εξετάσεις για λογαριασμό υποψηφίων οδηγών.

Η δίκη ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης. Η ακροαματική διαδικασία «κύλησε» με την εξέταση μαρτύρων του κατηγορητηρίου: Μεταξύ άλλων κατέθεσαν ως μάρτυρες ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης και υποψήφιοι εξεταζόμενοι.

Σημειώνεται ότι στους μάρτυρες του κατηγορητηρίου συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι αστυνομικοί οι οποίοι είχαν ασχοληθεί με την πολύκροτη υπόθεση. Οι συγκεκριμένοι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. δεν κατάφεραν, ωστόσο, να βρεθούν στο δικαστήριο και να καταθέσουν, λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Οι εν λόγω μάρτυρες αναμένεται να εξεταστούν από την Έδρα στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, η οποία θα διεξαχθεί -όπως έγινε γνωστό μετά τη διακοπή της δίκης- την ερχόμενη Πέμπτη 25 Μαίου. Εκείνη την ημέρα, εξάλλου, θα εξεταστούν και οι μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Εκτός απροόπτου, μάλιστα, την ερχόμενη Πέμπτη θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι και -κατά πάσα πιθανότητα- θα έχουμε και την έκδοση της απόφασης.

Οι κατηγορίες

Οι κατηγορίες που αποδίδονται -κατά περίπτωση- στους 24 κατηγορούμενους είναι ψευδής βεβαίωση, ενεργητική δωροδοκία, απλή συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση, παθητική δωροδοκία, συμμορία, χρήση ψευδούς βεβαίωσης και άμεση συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση. Σημειώνεται ότι όλες οι εν λόγω πράξεις είναι πλημμελήματα.

Το colpo grosso

Η δράση του κυκλώματος έλαβε χώρα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από το Φεβρουάριο του 2010 έως τον Οκτώβριο του 2011. Οι υποψήφιοι οδηγοί, που φέρονταν να συμμετείχαν στην κομπίνα, δεν υποβάλλονταν καν στη διαδικασία είτε της θεωρητικής, είτε της πρακτικής εξέτασης. Έπαιρναν δηλαδή στα χέρια τους το δίπλωμα οδήγησης, χωρίς να δώσουν ποτέ εξετάσεις. Το αντίτιμο που υποχρεώνονταν να πληρώσουν κυμαινόταν - σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει τότε η ΕΛ.ΑΣ. - από 500 έως και 2.500 ευρώ. Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, το κέρδος που φέρεται να αποκόμισε το κύκλωμα από την παράνομη δράση του ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Ένοχοι 25 από τους 30 πρωτόδικα

Τον Ιούνιο του 2016 κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου συνολικά 30 κατηγορούμενοι. Από αυτούς κρίθηκαν ένοχοι οι 25, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης -με τριετή αναστολή- που κυμαίνονται από έξι μήνες έως τέσσερα έτη και έξι μήνες.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News