Ειδήσεις

Έρευνα: Ανήσυχοι οι Κρητικοί, δε θέλουν άλλους φόρους

Ιδιαιτέρως απαισιόδοξοι και ανήσυχοι για το αύριο εμφανίζονται οι Κρητικοί, σύμφωνα με τα στοιχεία παγκρήτιας δημοσκόπησης.

Ιδιαιτέρως απαισιόδοξοι και ανήσυχοι για το αύριο εμφανίζονται οι Κρητικοί, σύμφωνα με τα στοιχεία παγκρήτιας δημοσκόπησης.

Η εικόνα του ιδιαίτερα ανήσυχου και προβληματισμένου πολίτη καταγράφεται στην Κρήτη τη δεδομένη χρονική περίοδο, καθώς οι κάτοικοι βιώνουν έντονα συναισθήματα ανησυχίας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης.

Οι πολίτες σε ποσοστό 93,3% δηλώνουν πολύ και αρκετά ανήσυχοι, ενώ αντίθετη άποψη καταθέτει μόλις το 6,4% που παρουσιάζονται λιγότερο ανήσυχοι ή καθόλου.

Η ανεργία, που έχει αγγίξει το 58,4%, και η ακρίβεια (20,4%) αποτελούν τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους οι Κρητικοί βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και σε μεγάλη ψυχολογική πίεση, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις γενικότερες ανησυχίες των πολιτών σχετικά με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση και την αβεβαιότητα στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, δεν έλειψαν και εκείνοι που ανέφεραν ότι τους ανησυχούν η αποπληρωμή των δανείων (10,7%), η ασφάλεια των επενδύσεων (3,8%), αλλά και οι καταθέσεις τους (3,1%), εκφράζοντας έτσι το φόβο και την αγωνία τους για το μέλλον, αισθήματα που, αν και έχουν περάσει 7 χρόνια κρίσης και παρά τις πολιτικές υποσχέσεις για έξοδο από την κρίση και περαιτέρω ανάπτυξη, παραμένουν αμείωτα.

Πρόκειται για στοιχεία που αποτυπώνονται στην παγκρήτια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του Γιώργου I. Ματαλλιωτάκη, μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης, PhD, MSc, διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων, και του Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη, καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Audencia Business School.

Η άποψη των πολιτών για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας και την οικονομική κρίση καταγράφεται ύστερα από τα γεγονότα των τελευταίων ετών, της κρίσης, της διεθνούς αγοράς, των τραπεζών, της αρνητικής ανάπτυξης του τελευταίου διαστήματος και της συνεχούς προβολής της κακής κατάστασης της οικονομίας της χώρας και του δημόσιου ελλείμματος.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται από την ανάλυση των δεδομένων, οι Κρητικοί εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη φορολογία, αφού σε ποσοστό 87% δηλώνουν αρνητική διάθεση να πληρώσουν περισσότερους φόρους για την ενίσχυση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της κρίσης, εν αντιθέσει με το μόλις 12,7% των πολιτών που δηλώνει πρόθυμο να πληρώσει κι άλλους φόρους με σκοπό την ενίσχυση της οικονομίας.

Αξιοσημείωτο κρίνεται ότι οι πολίτες σε ποσοστό 58,4% πιστεύουν ότι, αν υπάρξει πολιτική βούληση, το κράτος μπορεί να πετύχει την ανάπτυξη της οικονομίας και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας λύση στο σημαντικότερο πρόβλημα των τελευταίων ετών στη χώρα μας, την ανεργία.

Αντίθετη γνώμη όμως εξέφρασε το 40,6% του δείγματος, υποστηρίζοντας ότι το κράτος αδυνατεί να φέρει την ανάκαμψη της οικονομίας και νέες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες.

Σε ερώτηση σχετικά με την τακτική και τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης από την Πολιτεία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, οι πολίτες υπέδειξαν ως επιτακτική επιλογή (57%) τη μείωση των φόρων και του ΦΠΑ.

Την ενίσχυση των επιχειρήσεων (14,8%) και τη δανειοδότηση των πολιτών (9,2%) υπέδειξαν ως σωστό μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που δήλωσαν ότι πρέπει να επιβληθούν από το κράτος δασμοί στα εισαγόμενα προϊόντα (5,6%) και ταυτόχρονα να ενισχυθούν και να δημιουργηθούν προγράμματα παραγωγής προϊόντων που δεν παράγονται στη χώρα μας, όπως κινητά τηλέφωνα κ.ά.

Εκτιμήσεις για το μέλλον

Σε ερώτηση σχετικά με τα αίτια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι πολίτες κατέδειξαν ως κύριο αίτιο της κρίσης τις πολιτικές των κυβερνήσεων της χώρας σε ποσοστό 43,4%, με τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες, τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις να ακολουθούν κατ' αντιστοιχία με ποσοστά μόλις 7,4%, 9,6% και 1%. Αξιοσημείωτο είναι ότι 37,8% των ερωτηθέντων καταδεικνύουν ως αίτια της κρίσης όλα τα παραπάνω.

Όσον αφορά στις προβλέψεις των πολιτών για την οικονομία το νέο έτος, το 42,6% πιστεύει πως αυτή θα είναι στάσιμη και το 44,7% πως θα συρρικνωθεί. Αντίθετη άποψη έχει το 7%, που δηλώνει πως η ελληνική οικονομία το νέο έτος θα παρουσιάσει ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ερώτηση αν από την Πολιτεία ασκείται συγκεκριμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η γνώμη των πολιτών της Κρήτης έχει αρνητικό ισοζύγιο, με το 68,7% των Κρητικών να εκφράζεται αρνητικά.

Αρκετά συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί, πάντως, παρουσιάζονται οι Κρητικοί, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, για την οικονομική τους κατάσταση, υποστηρίζοντας σε ποσοστό 43,2% ότι θα είναι περίπου ίδια μετά από έξι μήνες, 49,2% χειρότερη και 4,6% καλύτερη για το επόμενο έτος.

Σε σχετική ερώτηση για τον τρόπο που η κρίση πιθανόν να έχει επηρεάσει την εργασία τους ή κάποιου κοντινού τους προσώπου, το 3,4% δήλωσε ότι η εργασία του δεν έχει υποστεί καμία επιρροή λόγω της οικονομικής κρίσης, το 64,6% ότι υπήρξε περικοπή μισθού, το 7,9% ότι υπήρξε αναγκαστική ημιαπασχόληση, και τέλος το 21,8% του δείγματος δήλωσε ότι έχει απολυθεί.

Ο δρόμος της ανάκαμψης, πάντως, φαίνεται αρκετά μακρύς, σύμφωνα με τη γνώμη των πολιτών. Το 53% του δείγματος πιστεύει πως η κρίση θα διαρκέσει πάνω από δέκα χρόνια, το 20% έως 10 χρόνια, ενώ το 14% των ερωτηθέντων εκφράζει μεγάλη αισιοδοξία, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα έχει διάρκεια 5 έτη.

Πώς θα έρθει η ανάπτυξη;

Υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων το 63%

Η έρευνα επεκτάθηκε και στον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών ενός νέου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, όπου και ζητήθηκε από τους πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους. Στην ερώτηση αυτή οι πολίτες διατύπωσαν την άποψη (63,9%) ότι ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει σε γενικές γραμμές να περιλαμβάνει περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, ενώ το 23% τάχθηκε υπέρ των κρατικοποιήσεων ως καταλληλότερη πολιτική.

Τέλος, όσον αφορά στην άποψη της κοινής γνώμης απέναντι στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης από τα ΜΜΕ, δηλαδή αν αυτός ανταποκρίνεται στην αλήθεια ή είναι υπερβολικός, συμβάλλοντας έτσι στην κρίση, δημιουργώντας κλίμα εκφοβισμού και ανασφάλειας, η κοινή γνώμη φαίνεται να τα αξιολόγησε ιδιαίτερα αυστηρά. Επικρατεί η άποψη με συντριπτικά ποσοστά (48%) ότι είναι υπερβολικός ή μάλλον υπερβολικός.

Συγχρόνως, ένα ποσοστό της τάξης του 25% πιστεύει πως ο τρόπος παρουσίασης του προβλήματος της οικονομικής κρίσης από τα Μέσα Ενημέρωσης δεν είναι υπερβολικός και ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια