default-image

"Bαπτίζουν" τις ιδιοκτησίες τους "τουριστικά καταλύματα"

Κρήτη
"Bαπτίζουν" τις ιδιοκτησίες τους "τουριστικά καταλύματα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και δωματίων, μετά το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να επιφέρει νέο πλήγμα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων.

Οι επιχειρηματίες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και δωματίων χαρακτηρίζουν το επίμαχο σχέδιο νόμου ως «γροθιά στο στομάχι» για τους ίδιους, καθώς προβαίνει, όπως λένε χαρακτηριστικά, στην εξόντωση του κλάδου τους, στο «βωμό της απελευθέρωσης της αγοράς». Εξάλλου, όπως τονίζεται στην επίμαχη ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), που κοινοποιήθηκε από την Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων-Δωματίων Ανατολικής Κρήτης "Η Κνωσός", τα νέα κυβερνητικά μέτρα οδηγούν σε πλήρη απελευθέρωση της αγοράς της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, τύπου "Airbnb".

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση με το νέο σχέδιο νόμου, και παρά τις εκκλήσεις της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες κατοικιών να μπορούν να "βαπτίζουν" τις ιδιοκτησίες τους "τουριστικά καταλύματα" και τους εαυτούς τους "τουριστικούς επιχειρηματίες", εύκολα και απλά, χωρίς να πληρούνται ούτε οι ελάχιστες, βασικές προϋποθέσεις. Χωρίς καμία πρόβλεψη για θεσμοθέτηση, έστω απλοποιημένης άδειας λειτουργίας για τις συγκεκριμένες "επιχειρήσεις" και φορολόγηση αντίστοιχη με εκείνη που ισχύει για τους επιχειρηματίες ενοικιαζομένων δωματίων.

Αντίθετα, η φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτώνται από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου είναι σημαντικά ευνοϊκότερη, σε σχέση με εκείνη των ενοικιαζομένων δωματίων, καθώς προβλέπεται η εφαρμογή κλιμακωτών συντελεστών που ξεκινάνε από 15%, την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων φορολογούνται με συντελεστή 29%», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρηματιών.

Οι τελευταίοι, πάντως, δίνουν βαρύτητα και στο «ενιαίο τέλος διανυκτέρευσης» το οποίο θα κληθούν να καταβάλουν, χαρακτηρίζοντάς το ως «νέο χαράτσι». «Και το χειρότερο, οι νόμιμοι επιχειρηματίες, σύμφωνα με το άρθρο 84, καλούνται να καταβάλουν νέο χαράτσι, το "ενιαίο τέλος διανυκτέρευσης", το οποίο θα ανέρχεται σε 0,5 ευρώ (ανά δωμάτιο τη βραδιά), ανεξάρτητα από τον αριθμό των "κλειδιών" τους. Η διάταξη η οποία αντικαθίσταται προέβλεπε τέλος διανυκτέρευσης 0,25 ευρώ για τουριστικά καταλύματα ενός-δύο "κλειδιών", 0,50 ευρώ τριών "κλειδιών" και 1,00 ευρώ τεσσάρων "κλειδιών". Με την τροποποίηση αυτή, σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018, οπότε και θα εφαρμοστεί το τέλος διανυκτέρευσης, το 70% των ενοικιαζομένων δωματίων-διαμερισμάτων με "χαμηλό αριθμό κλειδιών" θα επιβαρυνθεί με το διπλάσιο τέλος.

Ο Ν. 4446/2016, όπως και η προτεινόμενη εντός του νομοσχεδίου τροποποίησή του έχουν δημιουργήσει ένα νέο είδος τουριστικών καταλυμάτων και παράλληλα αθέμιτο ανταγωνισμό εναντίον μας, εφόσον δίνουν το δικαίωμα σ' αυτά τα "παράνομα" καταλύματα να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες με τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, χωρίς όμως να επωμίζονται τα ίδια λειτουργικά βάρη, όπως ΦΠΑ, 100% προκαταβολή φόρου, ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος, ΦΜΥ, τέλος διανυκτέρευσης, δημοτικά τέλη, λογιστή κ.λπ.», επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίοι ζητούν, εν κατακλείδι, από την κυβέρνηση «να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις που νομιμοποιούν τις παράνομες μισθώσεις», ειδάλλως θα αναγκαστούν να καταθέσουν τις άδειες λειτουργίας τους και να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο αστικών μισθώσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται «για τα έσοδα του κράτους αλλά και την ποιότητα του τουριστικού τους προϊόντος».

Καταγγέλλουν αδιαφορία των υπουργών

«Εδώ και μήνες έχουμε επιδοθεί σε έναν συνεχή αγώνα απέναντι σε μια κατάφωρη αδικία, σε μια ανισότητα, σε μια αμφίβολη νέα πραγματικότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων. Όμως, παρά τις οχλήσεις μας προς τους αρμόδιους υπουργούς, την κατάθεση προτάσεων και τη διεκδίκηση των κατάλληλων προϋποθέσεων για τη δημιουργία του ρυθμιστικού εκείνου πλαισίου, που θα ασκεί ουσιαστικό και ποιοτικό έλεγχο της αγοράς των αστικών μισθώσεων, σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο "γκρίζα" περίοδο για τον κλάδο των μικρομεσαίων τουριστικών καταλυμάτων. Έναν κλάδο ο οποίος αριθμεί 30.000 και πλέον μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη "ραχοκοκκαλιά" του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Έναν κλάδο ο οποίος, δίνοντας "ανάσα" στην απασχόληση, συνεισφέρει όσο κανένας άλλος στην ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας», αναφέρεται - μεταξύ άλλων - στην ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News