Ειδήσεις

Παρατείνεται η απεργία της ΠΝΟ & η αγωνία των αγροτών -ηχητ.

Μεγαλώνει η αγωνία των αγροτών, αφού τα πλοία ολόκληρης της χώρας θα παραμείνουν δεμένα για τρεις ολόκληρες ημέρες!

Παρατείνουν τις κινητοποιήσεις τους τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 17 Μαΐου όταν θα έληγε η απεργία που είχαν εξαγγείλει.

Ειδικότερα, η απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησε στις 00.01 π.μ., ξημερώματα της Τρίτης 16-5-017 και όπως είχε προγραμματιστεί θα έληγε στις 24.00 μ.μ. μεσάνυχτα της Τετάρτης 17-5-2017.

Ωστόσο με την παράταση, τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια μέχρι την Παρασκευή.

Οι αγρότες της Σητείας, της Ιεράπετρας, του Τυμπακίου, του Ρεθύμνου και των Χανίων, που καλλιεργούν ευπαθή φρούτα και κηπευτικά, ζουν στιγμές αγωνίας και ανησυχίας συνάμα καθώς  έγινε πραγματικότητα ο χειρότερος εφιάλτης τους. Τα καράβια να μείνουν δεμένα στα λιμάνια της Κρήτης για περισσότερες από 48 ώρες, γεγονός που θα τους  υποχρεώσει να πετάξουν στα σκουπίδια, μέρος της παραγωγής τους, που λόγω ζέστης θα σαπίσει στα χωράφια και στις αποθήκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ ΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΛΟΓΩ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Αμέσως μετά τη σύσταση της Επιτροπής Καταγραφής των αδιάθετων κηπευτικών της Ιεράπετρας, θα ξεκινήσει η διαδικασία της ζύγισης στην ΕΑΣΙ, της δωρεάν διανομής ή της απόσυρσης και της καταστροφής ευπαθών αγροτικών προϊόντων, που λόγω της προχωρημένης σήψης τους θα πρέπει να οδηγηθούν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές με την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, τη Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και άλλες κοινωνικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες ζητούν να πάρουν μέρος των κηπευτικών που είναι σε καλή κατάσταση, για να τα διανείμουν σε εξυπηρετούμενους οικονομικά αδυνάτους σε όλη την Κρήτη.

«Στη συνάντησή μας με τον κ. Αρναουτάκη την περασμένη εβδομάδα, αποφασίστηκε να συγκροτήσουμε για πρώτη φορά τις επιτροπές καταγραφής, για να καταμετρήσουμε, να ζυγίσουμε και να καταγράψουμε όλα τα αγροτικά προϊόντα που θα πεταχτούν στις χωματερές ή θα διανεμηθούν δωρεάν.

Όσα προϊόντα αποσυρθούν θα πρέπει να πάνε σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής. Στην Ιεράπετρα θα πάνε στον περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο χώρο προσωρινής εναπόθεσης φυτικών υπολειμμάτων. Ήδη από τη Δευτέρα (σ.σ. χθες) το πρωί, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, γίνονται κάποια δρομολόγια με κηπευτικά προς το Ηράκλειο, προκειμένου αυτά τα προϊόντα να διανεμηθούν σε συσσίτια. Αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει δείξει και η Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, αλλά και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις», μας είπε ο αντιδήμαρχος Αγροτικών Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑ ΠΝΟ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Με αγωγές σε βάρος κάθε υπεύθυνου απαντά στην  απεργία της ΠΝΟ ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Φαιστού με τον πρόεδρο του Γιώργο Ντισπυράκη να λέει στο Ράδιο 9,84 πως αυτές απευθύνονται τόσο κατά της ΠΝΟ όσο και κατά των αρμόδιων υπουργών με φόντο το αίτημα περί ναυτολόγησης πλοίου ασφαλείας για τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων όσο και την αποζημίωση των αγροτών για την νέα οικονομική ζημιά που θα υποστούν.

''Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι με τους εργαζόμενους στα πλοία και ούτε στρεφόμαστε σε βάρος τους, αλλά αυτή η ιστορία με το πλοίο πρέπει να τελειώσει. Δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν εσαεί από την Κυβέρνηση'' προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο Αγροτικός Σύλλογος του Δήμου Φαιστού ξεκίνησε την κατάθεση των αγωγών ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες αγροτικές περιοχές της Κρήτης.

Τα αιτήματα της ΠΝΟ:

Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των τριών μνημονίων καθεστώς και πλήρη εξαίρεση από τον «κοινωνιοκτόνο Ν. 4387/16».

Άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας στους Έλληνες ναυτεργάτες και καταπολέμηση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας.

Αναστολή του Άρθρου 29 του Ν. 4150/2013 περί μειωμένων συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας.

Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων για το 2017.

Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της κείμενης νομοθεσίας.

Αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών.

Επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες.

Άμεση υλοποίηση της εξόφλησης των δεδουλευμένων αποδοχών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, και γενικότερα των πλοίων της ακτοπλοΐας όπου εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες.

Οι επιβάτες που αναμένεται να ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες καλό είναι να επικοινωνούν με τα πρακτορεία για τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις δρομολογίων.

Τέλος, στην αρχική 48ωρη απεργία που είχε εξαγγείλει η ΠΝΟ (Τρίτη και Τετάρτη) και την 24ωρη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), που αποφάσισε με τη διαδικασία που προβλέπεται, να πραγματοποιήσει δύο 4ωρες στάσεις εργασίας την Τρίτη 16 Μαΐου και την Τετάρτη 17 Μαΐου από τις 6:00 π.μ. έως τις 10:00 π.μ.

Σχόλια