default-image

"Ξυπνούν" μνήμες από την υπόθεση Κατσούλη – 4 στο "σκαμνί"

Κρήτη
"Ξυπνούν" μνήμες από την υπόθεση Κατσούλη – 4 στο "σκαμνί"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις δικαστικές αίθουσες επανέρχεται την Τετάρτη η πολύκροτη υπόθεση του θανάτου του φιλάθλου του Εθνικού Πειραιώς, Κώστα Κατσούλη. Ο αδικοχαμένος 47χρονος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή δύο εβδομάδες μετά το βαρύτατο τραυματισμό του κατά τα σοβαρά επεισόδια που είχαν σημειωθεί το Σεπτέμβριο του 2014, σε αγώνα ποδοσφαίρου ανάμεσα στον Ηρόδοτο και την ομάδα του, στο γήπεδο της Νέας Αλικαρνασσού.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, αναμένεται να καθίσουν για να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό τέσσερα άτομα. Ο λόγος για έναν 35χρονο που έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 16 ετών, έναν 29χρονο στον οποίο είχε επιβληθεί κάθειρξη 13 ετών, αλλά κι έναν 27χρονο.

Ο τελευταίος είναι κατηγορούμενος παρά το ότι είχε αθωωθεί σε πρώτο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου, καθώς, μετά τη δίκη, η Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης είχε ασκήσει έφεση κατά της απαλλακτικής για τον 27χρονο πρωτόδικης απόφασης.

Εξάλλου, στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου θα καθίσει κι ένας 37χρονος, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος άλλου φιλάθλου του Εθνικού, αλλά και για συμπλοκή.

Με λίγα λόγια, ο 37χρονος δε δικάζεται για την πράξη της σκοπούμενης θανατηφόρας σωματικής βλάβης στον Κατσούλη (για την οποία θα δικαστούν οι τρεις συγκατηγορούμενοί του), και για την οποία είχε αθωωθεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, περίπου δυόμισι χρόνια μετά τον άδικο χαμό του Κατσούλη, πίσω από τα κάγκελα της φυλακής παραμένει ένας μόνο από τους καταδικασθέντες της υπόθεσης. Ο λόγος για τον 35χρονο Ηρακλειώτη που εκτίνει ποινή κάθειρξης 16 ετών. Αντίθετα, ο έτερος καταδικασθείς για τη σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη στον Κατσούλη, ηλικίας 29 ετών, αποφυλακίστηκε πριν από περίπου δέκα μήνες.

Τον περασμένο Ιούλιο, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του μέχρι το Εφετείο. Έτσι, ο 29χρονος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καθώς θα πρέπει να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα, ενώ του απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα.

Στον αντίποδα, ο 35χρονος οπαδός του Ηροδότου, που εκτίνει 16ετή κάθειρξη, παραμένει στη φυλακή, καθώς αντίστοιχο αίτημα αποφυλάκισής του απορρίφθηκε - δύο μάλιστα φορές από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα - από το αρμόδιο δικαστήριο.

Το χρονικό της τραγωδίας

Ο αείμνηστος Κώστας Κατσούλης άφησε την τελευταία του πνοή στις 29 Σεπτεμβρίου του 2014, έπειτα από άνιση "μάχη" που έδωσε για δύο εβδομάδες σε νοσοκομείο των Αθηνών. Ο αδικοχαμένος φίλαθλος του Εθνικού Πειραιώς είχε τραυματιστεί βαρύτατα κατά τη διάρκεια επεισοδίων που είχαν σημειωθεί στη Νέα Αλικαρνασσό, σε παιχνίδι ανάμεσα στην ομάδα του και τον Ηρόδοτο.

Όλα συνέβησαν μέσα σε λίγα λεπτά, κατά τη διάρκεια του αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής, στις 15 Σεπτεμβρίου του 2014. Στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης, μια μερίδα οπαδών των γηπεδούχων έφυγε από την κερκίδα από την οποία παρακολουθούσαν το παιχνίδι και μετέβησαν στην απέναντι εξέδρα, όπου - μεταξύ άλλων - βρίσκονταν οι φίλαθλοι του Εθνικού.

Αρχικά, δύο από τους φίλους του Ηροδότου επιχείρησαν να κατεβάσουν μια σημαία που είχαν αναρτήσει οι φίλαθλοι του πειραιώτικου σωματείου. Εκδιώχθηκαν, ωστόσο, από ανθρώπους του Ηροδότου, οι οποίοι προσπάθησαν να προστατεύσουν τους οπαδούς των φιλοξενουμένων.

Δυστυχώς, όμως, τα επεισόδια δε σταμάτησαν εκεί. Μια πολυπληθέστερη ομάδα ατόμων που έφτασαν στη συγκεκριμένη κερκίδα, ερχόμενη από την εξέδρα των φανατικών οπαδών του Ηροδότου, επιτέθηκε σε κάποιους από τους φιλάθλους του Εθνικού. Ο Κώστας Κατσούλης δεν ήταν ο μόνος φίλος των Πειραιωτών ο οποίος τραυματίστηκε. Ήταν, ωστόσο, ο μοναδικός από τους τραυματίες ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Τις επόμενες ώρες, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας του 47χρονου, κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας. Όπερ και εγένετο. Ο άτυχος φίλαθλος διακομίστηκε με C-130 στην Αθήνα και μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Εκεί, έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του, ο Κώστας Κατσούλης έδωσε άνιση μάχη με το θάνατο, από τον οποίο νικήθηκε τελικά δύο εβδομάδες αργότερα.

Στον "αέρα" λόγω απεργίας η εκδίκαση

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι υπάρχει ενδεχόμενο η αυριανή δίκη να μη διεξαχθεί. Ο λόγος είναι ότι η ημερομηνία διεξαγωγής της εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης συμπίπτει με την 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Αύριο απεργούν τόσο οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όσο και οι δικηγόροι, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω το ξεκίνημα της δίκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News