Ειδήσεις

Ρημάζει το κλειστό κολυμβητήριο – φάντασμα (vid-pics)

Θλιβερές εικόνες στο λεηλατημένο κολυμβητήριο - Στα 4 εκατομμύρια ευρώ το κόστος αποκατάστασης

"Μαύρη σελίδα" για τα Χανιά αποτελεί το Κλειστό Κολυμβητήριο Ακρωτηρίου στα Κουνουπιδιανά . Ένα έργο - φάντασμα για το οποίο σπαταλήθηκαν πέντε εκατομμύρια ευρώ χωρίς ποτέ να λειτουργήσει και απαιτούνται άλλα τέσσερα εκατομμύρια για να αποκατασταθεί!

Λεηλατημένο και σε κατάσταση που προκαλεί ντροπή και θλίψη, το Κολυμβητήριο ανήκει τα τελευταία δύο χρόνια στο Πολυτεχνείο Κρήτης που σε συνεργασία με την Περιφερειακή αρχή, αναζητά πόρους για να το θέσει σε λειτουργία αφού πρώτα αποκατασταθούν οι εκτεταμένες φθορές, εάν φυσικά βρεθεί χρηματοδότηση.

Σπασμένα τζάμια που έχουν αντικατασταθεί σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εικόνα εγκατάλειψης, ρημαγμένοι χώροι στο εσωτερικό, βανδαλισμοί μέσα και έξω από το κτίριο, χορταριασμένος περιβάλλον χώρος, συνθέτουν το σκηνικό της ντροπής.

Το κολυμβητήριο - φάντασμα στοιχειώνει εδώ και πολλά χρόνια τα όνειρα των αθλητών πόλο και κολύμβησης στα Χανιά, οι οποίοι πετυχαίνουν διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες κι όμως η ολυμπιακών προδιαγραφών πισίνα ρημάζει και οι ίδιοι είναι αναγκασμένοι να προπονούνται στις πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις του Κολυμβητηρίου του Ν.Ο.Χ.

 

Για την κατασκευή του Κλειστού Κολυμβητηρίου σπαταλήθηκαν πέντε εκατομμύρια ευρώ την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ουδέποτε παραδόθηκε και ουδέποτε λειτούργησε. Αφέθηκε στο έλεος βανδάλων που μπήκαν επανειλημμένα και κατέκλεψαν και το τελευταίο ίχνος χαλκού από τις εγκαταστάσεις ,καταστρέφοντας τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Τον Ιούλιο του 2014 το κλειστό κολυμβητήριο παραδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο Πολυτεχνείο Κρήτης το οποίο και εκπόνησε μελέτες για την αποκατάσταση των ζημιών και την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Όμως για να προχωρήσει η αποκατάσταση και να λειτουργήσει το Κολυμβητήριο απαιτούνται σχεδόν όσα χρήματα δαπανήθηκαν για την κατασκευή του .

Σύμφωνα με τον υπολογισμό που έγινε από τα αρμόδια γραφεία της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης, απαιτούνται περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ για επισκευές και ένα εκατομμύριο για τις ενεργειακές παρεμβάσεις. Οι τελευταίες θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά γιατί σε αντίθετη περίπτωση η λειτουργία της αθλητικής εγκατάστασης θα είναι ασύμφορη και το κόστος δυσβάσταχτο για το Πολυτεχνείο.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2007, οι τότε δήμοι Χανίων και Ακρωτηρίου είχαν αρνηθεί να αναλάβουν τη διαχείρισή του Κολυμβητηρίου με το αιτιολογικό ότι απαιτούνταν 900.000 ευρώ ετησίως μόνο για πετρέλαιο, αφού δεν είχε προβλεφθεί καμία μικρότερου κόστους και πιο φιλική στο περιβάλλον εγκατάσταση όπως είναι τα φωτοβολταϊκά.

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη αποκατάστασης και λειτουργίας του κλειστού κολυμβητηρίου. «Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει την αποκλειστική ευθύνη για να ξαναφτιάξει το Κολυμβητήριο ,διότι οι καταστροφές είναι τόσες πολλές που στην κυριολεξία μιλάμε για πλήρη ανακατασκευή.

Από την ενημέρωση που έχω προχωράει αυτή η διαδικασία όμως τα χρήματα είναι πάρα πολλά δεδομένου ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν κλοπές και βανδαλισμοί» υπογραμμίζει ο κ. Βάμβουκας προσθέτοντας πως «είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η αποκατάσταση διότι είναι πολύ αναπτυγμένος ο αθλητισμός υγρού τύπου στα Χανιά και το κολυμβητήριο της Νέας Χώρας δυσκολεύεται να ανταποκριθεί».

Τις προηγούμενες ημέρες ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης επισκεπτόμενος τα Χανιά, δήλωσε ότι «πρώτος στόχος είναι η λειτουργία του κλειστού κολυμβητηρίου» επισημαίνοντας ότι γίνονται προσπάθειες για να βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια.

Σύμφωνα πάντως με την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκούς πόρους θα πρέπει μάλλον να αποκλειστεί δεδομένου ότι το έργο έχει ήδη χρηματοδοτηθεί μία φορά από την Ε.Ε. και δεν προβλέπεται έγκριση και δεύτερου χρηματοδοτικού πακέτου για το ίδιο έργο.

Γ.Γ. Αθλητισμού: Μαύρη σελίδα στο Κλειστό Κολυμβητήριο

Για «εγκληματική λεηλασία» στο Κολυμβητήριο Ακρωτηρίου έκανε λόγο η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν κλιμάκιο με μηχανικούς και άλλα υπηρεσιακά στελέχη της, επισκέφθηκαν το έργο - φάντασμα για να καταγράψουν τις ζημιές . Μάλιστα τότε γινόταν λόγος για μία ακόμη μαύρη σελίδα του αθλητισμού στην Ελλάδα του 2004!

Σημειώνεται ότι  όπως και για την περίπτωση του Ποδηλατοδρομίου Χανίων η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες και να αποδοθούν.

Τα τελευταία περίπου δύο χρόνια οπότε και το κολυμβητήριο πέρασε στην ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου Κρήτης, τοποθετήθηκαν κάμερες και συναγερμός στην εγκατάσταση προκειμένου να προστατευτεί ότι έχει απομείνει από τους βανδάλους!

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

Σχόλια