Ειδήσεις

Δικάζεται Κρητικός λυράρης για την υπόθεση απάτης

Στα δικαστήρια η υπόθεση απάτης ολκής σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με φερόμενο πρωταγωνιστή έναν Κρητικό λυράρη.

Συνεχίζεται την Τρίτη 16 Μαΐου στις δικαστικές αίθουσες η εκδίκαση της υπόθεσης της απάτης ολκής σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με φερόμενο πρωταγωνιστή έναν Κρητικό λυράρη.

Η δίκη που διεξάγεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου με την εξέταση μαρτύρων του κατηγορητηρίου, ενώ διαβάστηκαν από την Έδρα και τα αναγνωστέα έγγραφα. Στη συνέχεια το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση για τις 16 του Μάη.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΛΥΡΑΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ "ΠΛΑΣΤΕΣ ΚΟΝΤΥΛΙΕΣ" 245.000 ΕΥΡΩ

Στο εδώλιο κάθεται ένας 57χρονος ντόπιος μουσικός, που φέρεται να εξαπάτησε την ελληνική Πολιτεία, εισπράττοντας χρηματικό ποσό περίπου 245.000 ευρώ. Συγκατηγορούμενη του λυράρη είναι πρώην γραμματέας Αγροτικού Συνεταιρισμού της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου, η οποία φέρεται να τον βοηθούσε στις έκνομες πράξεις που του αποδίδονται.

Η πολύκροτη υπόθεση διαδραματίστηκε πριν από περίπου εννέα χρόνια: Ο 57χρονος φέρεται να είχε προσκομίσει πλαστά εικονικά τιμολόγια στην εφορία, συνολικής αξίας 3.000.000 ευρώ. Μέσω των πλαστών τιμολογίων, ο κατηγορούμενος φέρεται να έλαβε ως επιστροφή φόρου από το κράτος περίπου 245.000 ευρώ.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να κατέθετε τα εν λόγω τιμολόγια σε Αγροτικό Συνεταιρισμό χωριού της ενδοχώρας του Ηρακλείου, γραμματέας του οποίου ήταν η συγκατηγορούμενή του. Τα τιμολόγια αυτά φερονται να παρουσίαζαν πωλήσεις αγροτικών προϊόντων σε ανύπαρκτες - νομικά και φορολογικά - εταιρείες, οι οποίες ωστόσο δεν είχαν γίνει ποτέ.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, τα τιμολόγια είχαν συνταχθεί στο δικό του όνομα, και όχι μόνο, καθώς κάποια αυτά ήταν στο όνομα συγγενικών του προσώπων.Ωστόσο, ο κατηγορούμενος δε φέρεται να έμεινε μόνο εκεί: Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υποβλήθηκαν στην εφορία και κάποια πλαστά τιμολόγια στα ονόματα κατοίκων διαφόρων χωριών της ηρακλειώτικης ενδοχώρας. Σημειώνεται ότι, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι φέρονται να έχουν δηλώσει ότι ουδέποτε υπέβαλαν αίτηση επιστροφής ΦΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι το Δικαστήριο, στην τελευταία συνεδρίαση, έκανε δεκτό το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης του 57χρονου, ο οποίος ζήτησε να κληθούν να καταθέσουν ενώπιον της Έδρας τα άτομα τα ονόματα των οποίων φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία τους σε εικονικά τιμολόγια.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια