Ειδήσεις

"Θύελλα" στο Βάι, "διώχνει" τους λουόμενους από την παραλία

Θύελλα αντιδράσεων στη διάσημη παραλία. Η Δασ. υπηρεσία ζητά να μην χρησιμοποιείται το μη περιφραγμένο τμήμα του Φοινικόδασους στην παραλία

Φωτιές στον δήμο Σητείας αλλά και σε ξενοδόχους προκάλεσε η στάση της δασικής υπηρεσίας Λασιθίου η οποία όπως υποστηρίζουν, ζητά την απομάκρυνση των ξύλινων διαδρόμων στο Φοινικόδασος ΒΑΙ, γεγονός που όπως λένε θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα προσβασιμότητας τουριστών προς την παραλία.

Παράλληλα, εκφράζουν την αντίθεση τους στη πρόθεση της Δασικής υπηρεσίας να μην χρησιμοποιείται το μη περιφραγμένο τμήμα του Φοινικόδασους ΒΑΙ στη παραλία με τις διάφορες μικροεγκαταστάσεις που υπάρχουν έως σήμερα για την εξυπηρέτηση των λουόμενων και επισκεπτών. 

Αυτό όπως λένε σημαίνει ότι εκατοντάδες τουρίστες δεν θα μπορούν να απολαμβάνουν τους φοίνικες αλλά στιγμές σκίασης, με την Ένωση Ξενοδόχων της Επαρχίας Σητείας να αποστέλλει σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, δήμαρχοι τουριστικών περιοχών εκφράζουν την έντονη αγανάκτηση τους για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται γύρω από τη διαχείριση παραλιών καθώς ακόμα δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, την ώρα μάλιστα που χιλιάδες τουρίστες απολαμβάνουν τις διακοπές τους στο νησί μας.

Ομπρέλες και ξαπλώστες έχουν ξεφυτρώσει παρανόμως σε αρκετές παραλίες του νησιού, με ότι απώλειες εσόδων σημαίνει αυτό για το κράτος και τους Δήμους, οι οποίοι δεν έχουν ενημέρωση ούτε και για τα ποσοστά διαχείρισης παραλιών, για το αν τελικά διαφοροποιηθούν σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το θέμα απασχόλησε την ΠΕΔ Κρήτης, με δημάρχους να προχωρούν σε μια ακόμη παρέμβαση προς τα συναρμόδια υπουργεία.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ

"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σαν Ένωση Ξενοδοχείων της Επαρχίας Σητείας Νομού Λασιθίου με την παρούσα επιστολή, έπειτα και από διάφορες πιέσεις που δεχόμαστε από επαγγελματίες του τουρισμού (τουριστικά γραφεία) και επισκέπτες των ξενοδοχείων θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και να ζητήσουμε την παρέμβασή σας για τα όσα διαδραματίζονται στο μοναδικό μνημείο της φύσης με την τεράστια επισκεψιμότητα φοινικόδασος ΒΑΙ.

Το Φοινικόδασος ΒΑΙ είναι το μοναδικό φοινικόδασος στην Ευρώπη και ίσως σε όλο τον κόσμο με το είδος φοίνικα του Θεόφραστου. Βρίσκεται στο ανατολικότερο τμήμα της Κρήτης κοντά στην Ιερά Μονή Τοπλού και στην Αρχαία Ίτανο στην Επαρχία Σητείας Νομού Λασιθίου και 100 χλμ από την πρωτεύουσα του Νομού στον Άγιο Νικόλαο.

Το φοινικόδασος ΒΑΙ από το 1973 έχει κηρυχθεί αισθητικό δάσος και εντάχθηκε στις προστατευόμενες φυσικές περιοχές (με το Π.Δ. 121/1973, ΦΕΚ 170/73 Τ.Α.).

Το 1999 για να αντιμετωπιστούν τα διάφορα προβλήματα από την ελεύθερη κατασκήνωση και να προστατευθεί από την τεράστια επισκεψιμότητά του (περίπου 200.000 τουρίστες κάθε καλοκαίρι), άρχισε να υλοποιείται από τη Δ/νση Γεωργίας & Δασικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με το Ε.Κ.Β.Υ. (Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων), το Ίδρυμα Γουλανδρή, τη Μονή Τοπλού και τον τότε Δήμο Ιτάνου το πρόγραμμα LIFE (Αριθ.Σύμβασης Β4-3200/98/443 με τίτλο «Μέτρα διατήρησης για το φοινικόδασος ΒΑΙ).

Το πρόγραμμα προστασίας διήρκεσε τρία χρόνια και εκδόθηκε ειδικός Κανονισμός Λειτουργίας του φοινικόδασους, που ισχύει και σήμερα (Δασική απαγορευτική διάταξη αρ. 1/1999/14-7-82), σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος εντός του περιφραγμένου χώρου του φοινικόδασους.

Όμως το παραλιακό και αμμώδες τμήμα έμεινε εκτός περίφραξης, όπως αναφέρει ο Κανονισμός, για την κυκλοφορία των επισκεπτών, για ανάπαυση και φαγητό από 7 το πρωί έως 9 το βράδυ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τα συμφωνηθέντα δεν περιφράχθηκε τότε όλο το παραλιακό κομμάτι του φοινικόδασους για τις ανάγκες και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Μέχρι και σήμερα λειτουργούν από το 1973 ένα εστιατόριο-καντίνα και λίγα τραπεζοκαθίσματα καρέκλες παραλίας και ξύλινοι διάδρομοι για την εξυπηρέτηση και φροντίδα των χιλιάδων επισκεπτών και κυρίως για καρότσια και ΑΜΕΑ. Οι εγκαταστάσεις αυτές, οι οποίες δεν είναι μόνιμες, δεν υποβαθμίζουν το περιβάλλον και υπήρχαν μέχρι σήμερα για να εξυπηρετούν τον τουρισμό μας.

Ξαφνικά από τη Δασική Υπηρεσία Λασιθίου ζητείται εμφαντικά να μη χρησιμοποιείται το μη περιφραγμένο τμήμα του φοινικόδασους στην παραλία με τις διάφορες μικροεγκαταστάσεις που υπάρχουν έως σήμερα για να εξυπηρετούν τους λουόμενους και επισκέπτες της περιοχής. Επιπλέον ζητάνε να απομακρυνθούν τα πάντα ακόμη και οι ξύλινοι διάδρομοι. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σημαντικά η εξυπηρέτηση των επισκεπτών και ιδιαίτερα των ΑΜΕΑ.

Η Δασική Υπηρεσία Λασιθίου απαγορεύει κάθε απλή χρήση του παραλιακού τμήματος του φοινικόδασους ΒΑΙ εντελώς ξαφνικά, με αποτέλεσμα το πιο φημισμένο σημείο της ανατολικής Κρήτης να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τον όγκο των επισκεπτών.

Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι η καθαριότητα και η νυχτερινή φύλαξη του φοινικόδασους  γίνεται με τη φροντίδα του τοπικού εστιατορίου και της Δημοτικής Επιχείρησης.

Ζητάμε λοιπόν, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, την παρέμβασή σας για την οριστική επίλυση του θέματος, που ανέκυψε, σε μία εποχή μάλιστα που ο τουρισμός και η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών θα πρέπει να αναβαθμιστούν για να φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη που όλοι προσδοκούμε.  "

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια