Ειδήσεις

Στους δρόμους οι αστυνομικοί ενάντια στο 4ο μνημόνιο

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στους αστυνομικούς, και γενικότερα στους ένστολους, οι επικείμενες νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης στα ειδικά μισθολόγια.

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στους αστυνομικούς, και γενικότερα στους ένστολους, οι επικείμενες νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης στα ειδικά μισθολόγια.

Σε ανακοίνωσή τους, οι αστυνομικοί υπάλληλοι του νομού Ηρακλείου κάνουν, μάλιστα, λόγο για «εμπαιγμό και κοροϊδία» σε βάρος των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και αναγγέλλουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μεθαύριο στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής απεργίας της 17ης Μαΐου.

Σε μια επιστολή-κόλαφο που έχει ως παραλήπτες και τους 8 βουλευτές του νομού Ηρακλείου, οι αστυνομικοί μιλούν για ζητήματα δημοκρατίας που ανακύπτουν μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας για το ειδικό μισθολόγιο.

«Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας κάνουμε κοινωνούς των ζητημάτων δημοκρατίας και προβλημάτων που ανακύπτουν από την κατάθεση τροπολογίας-ρύθμισης αναφορικά με το ειδικό μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικότερα, στην επίσημη ενημέρωση που είχαμε, μέσω της Ομοσπονδίας μας, μόλις χθες (σ.σ. την περασμένη Παρασκευή) από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, κ. Νικόλαο Τόσκα, μας δόθηκε το γενικό περίγραμμα του μισθολογίου μας (βασικές αρχές και φιλοσοφία σύνταξης), χωρίς αριθμούς και οικονομικές μελέτες.

Μας γνωρίστηκε μόνον η περικοπή συγκεκριμένης αποζημίωσης που πλήττει όλο το ένστολο προσωπικό και δεν καλύπτεται από καμία "προσωπική διαφορά", καίτοι οι διατάξεις του N. 4336/2015 όριζαν ότι ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων θα επιφέρει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και οι αποφάσεις του ΣτΕ ορίζουν ότι σε περίπτωση σύνταξης νέου μισθολογίου θα πρέπει οι αποδοχές να μην είναι λιγότερες από αυτές του 2012», αναφέρεται αρχικά στην επίμαχη επιστολή.

«Παρότι είχαμε επανειλημμένως ζητήσει σε συναντήσεις, τόσο με το υπουργείο Οικονομικών όσο και με το υπουργείο μας, να μας γνωρίσουν εγκαίρως τα υπό επεξεργασία σχέδια για να καταθέσουμε απόψεις και να αναδείξουμε τα προβλήματα του κλάδου μας, ουδέποτε μας δόθηκαν, καίτοι εισπράτταμε διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού από την πλευρά της κυβέρνησης δε θα υπάρξει αιφνιδιασμός και θα μας δοθεί ο χρόνος για κατάθεση απόψεων και διαβούλευση.

»Επίσης, σας θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση, μετά το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, δημόσια ανακοίνωσε τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα που θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων με τη μορφή σχεδίου νόμου, χωρίς και πάλι να γίνεται καμία αναφορά στα ειδικά μισθολόγια», λένε οι αστυνομικοί του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι, οι πυροσβέστες και οι λιμενικοί αντιλαμβάνονται τη δύσκολη θέση της χώρας και είναι «αποδέκτες, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, όλων των δυσβάστακτων μέτρων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία επτά μνημονιακά έτη με στόχο την έξοδο από την κρίση», εντούτοις κάνουν λόγο για εμπαιγμό και έλλειψη βασικών δημοκρατικών αρχών εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Παρακαλούμε όπως, μέσω των ενεργειών σας, να αποφευχθεί η εισαγωγή τροπολογίας που αφορά το ειδικό μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων στο σχέδιο νόμου που αφορά στο πρόγραμμα για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης ή, σε περίπτωση εισαγωγής της, να λάβει χώρα από εσάς κάθε σχετική πρωτοβουλία με στόχο την άμεση απόσυρσή της ή την καταψήφισή της», καταλήγουν, απευθυνόμενοι στους βουλευτές του νομού Ηρακλείου, οι αστυνομικοί.

Επιστολή διαμαρτυρίας και από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου

Ενώ, με επιστολή προς τους βουλευτές Λασιθίου, κκ. Θραψανιώτη και Πλακιωτάκη διαμαρτύρεται και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου, αναφορικά με το νέο μνημόνιο, αλλά και την πρόταση εισαγωγής τροπολογίας που αφορά το ειδικό μισθολόγιο τω Σωμάτων Ασφαλείας.

Αναλυτικά η επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου:

Εμείς οι αστυνομικοί αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη δύσκολη θέση που βρίσκεται η χώρα και είμαστε αποδέκτες, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, όλων των δυσβάστακτων μέτρων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία επτά (7) Μνημονιακά έτη με στόχο την έξοδο από την κρίση, αλλά ο εμπαιγμός και η έλλειψη βασικών δημοκρατικών αρχών από πλευράς της Κυβέρνησης ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Οι Αστυνομικοί στον ευαίσθητο και συνάμα επικίνδυνο Τομέα της Προστασίας & Ασφάλειας του Πολίτη, δεν αποτελούν Β΄ και Γ' κατηγορίας πολίτες αυτής της χώρας.

Παρακαλούμε όπως, μέσω των ενεργειών σας, να αποφευχθεί η εισαγωγή τροπολογίας που αφορά το ειδικό μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας & Ενόπλων Δυνάμεων στο σχέδιο νόμου που αφορά στο πρόγραμμα για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης ή σε περίπτωση εισαγωγής της, να λάβει χώρα από εσάς κάθε σχετική πρωτοβουλία με στόχο την άμεση απόσυρσή της ή την καταψήφισή της.

Ειδικά μισθολόγια: Ένστολη διαμαρτυρία την Τετάρτη

Εξάλλου, όπως επισημαίνεται, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων θα πάρει μέρος στην πανελλαδική ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μεθαύριο Τετάρτη «στον αγώνα που γίνεται ώστε η κυβέρνηση να μην αποτολμήσει να εισαγάγει ούτε καν για συζήτηση τις νέες ρυθμίσεις που αφορούν τα ειδικά μισθολόγια, αλλά αντιθέτως να δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος με μόνο αντικείμενο την εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ, σεβόμενη τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, όπως αρμόζει στα πραγματικά δημοκρατικά πολιτεύματα».

Σχόλια