Ειδήσεις

Στο "σφυρί" δημοτικό ακίνητο δίπλα στις φυλακές

Ενοικιαστή για την έκταση των 8,6 στρ. στη Ν. Αλικαρνασσό θα αναζητήσει ο Δήμος

Μπορεί το τελευταίο διάστημα τα φώτα της δημοσιότητας να έχει απασχολήσει έντονα η σχεδιαζόμενη εμπορική επένδυση στα Δυο Αοράκια, λόγω της οποίας έχει άλλωστε ανακινηθεί άρδην και το θέμα της μετεγκατάστασης του καταυλισμού των Ρομά, στο άλλο άκρο της Νέας Αλικαρνασσού, ωστόσο, υπάρχει άλλο ένα δημοτικό ακίνητο το οποίο θα βγει προσεχώς στο "σφυρί" από τη... Λότζια!

Μιλάμε για μια μεγάλη έκταση 8,6 στρεμμάτων, στο παραλιακό μέτωπο της Νέας Αλικαρνασσού, δίπλα στις φυλακές, και στο κλειστό γυμναστήριο "Μελίνα Μερκούρη". Η Λότζια αναζητά τώρα την αξιοποίηση και την άντληση εσόδων από το εν λόγω ακίνητο μέσω ιδιωτών επενδυτών!

Για του λόγου το αληθές, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται στη σημερινή συνεδρίασή του, η οποία έχει οριστεί για τις 6 παρά 5 το απόγευμα, να ανάψει το "πράσινο φως" για την εκμίσθωση του ακινήτου σε ιδιώτη μέσω δημοπρασίας.

Αν και εκτός σχεδίου πόλης, το συγκεκριμένο δημοτικό ακίνητο των 8,6 στρεμμάτων πλησίον του σωφρονιστικού καταστήματος και του κλειστού γυμναστηρίου "Μελίνα Μερκούρη" θεωρείται "φιλέτο". Και αυτό γιατί αφενός μιλάμε για μια μεγάλη έκταση, με μεγάλο επίσης κτηριακό χώρο (2.300 τ.μ.), ακόμα και με εκκλησία... και αφετέρου γιατί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δίνει στη συγκεκριμένη περιοχή χρήσεις πολεοδομικού κέντρου, γεγονός που αφήνει το περιθώριο να αναπτυχθούν διάφορες δραστηριότητες...

Η "συνταγή" της... ιδιωτικοποίησης προβλέπει μακροχρόνια μίσθωση, και διενέργεια δημοπρασίας ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον και σε τι οικονομικά επίπεδα μπορεί αυτό να φτάσει!

Σίγουρα στη Λότζια θα ήθελαν ένα μηνιαίο ενοίκιο στα 10.000 ευρώ ή ακόμα περισσότερο - ενδεχομένως βεβαίως ανάλογα πώς θα πάει το εγχείρημα της δημοπρασίας να συμβιβαστούν και με μικρότερα ποσά της τάξης των 6.000-7.000 ευρώ το μήνα.

Η εισήγηση

«Ο Δήμος Ηρακλείου είναι κύριος και κάτοχος ακινήτου εκτάσεως 8.659,34 τ.μ. (σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα του μηχανικού του Δήμου Γεώργιου Λεβεντάκη) που αποτελεί τμήμα του κληροτεμαχίου 2, σύμφωνα με το 17/12/1932 πρακτικό της Επιτροπής Τακτοποιήσεως Αγροκτήματος Ν. Αλικαρνασσού.

Στο ακίνητο υφίσταται κτήριο εμβαδού 2.347,08 τ.μ. κύριων χώρων (υπόγειο, ισόγειο, πατάρι), με βοηθητικούς χώρους 623,39 τ.μ. (υπόγειο), καθώς επίσης και εκκλησία εμβαδού 25,04 τ.μ.

Για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου παρακαλούμε να πάρετε απόφαση για την εκμίσθωσή του με τη διαδικασία της δημοπρασίας», αναφέρεται στη σχετική εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, που υπογράφει η εντεταλμένη σύμβουλος Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη.

Πρωινό μαθητών

Την ίδια ώρα, στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης ξεχωρίζει και το θέμα της χορήγησης πρωινού γεύματος σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την επόμενη σχολική σεζόν 2017-2018.

Δυστυχώς, όπως έχουμε γράψει, η υπόθεση των πρωινών γευμάτων των μαθητών κατά τη φετινή χρονιά, μετά από παλινωδίες, αβελτηρίες και άστοχες κινήσεις εκ μέρους της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου κατέληξε σε... ναυάγιο!

Προ ενάμιση μήνα μάλιστα, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε δοθεί η εντύπωση πως θα γινόταν μέριμνα για τη χορήγηση πρωινού και για το υπόλοιπο της τρέχουσας σχολικής σεζόν. Αυτό δεν έγινε μέχρι τώρα. Τουλάχιστον υπάρχει δραστηριοποίηση για να τακτοποιηθούν από τώρα οι εκκρεμότητες για τη νέα σχολική σεζόν. Στη κατεύθυνση αυτή ακριβώς, το Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει τη δωρεάν χορήγηση πρωινού γεύματος - μέσω αναδόχου - σε 325 μαθητές όλων των βαθμίδων για τις 167 σχολικές ημέρες της σχολικής σεζόν 2017-2018.

«Αυθαιρεσίες με τραπεζοκαθίσματα και οδεύσεις τυφλών»

Εντωμεταξύ, νέος γύρος αντιπαράθεσης αναμένεται να "σηκωθεί" στο Ηράκλειο με φόντο τα τραπεζοκαθίσματα, μετά την παρέμβαση των "Ενεργών Πολιτών" που "καταγγέλλουν" φαινόμενα αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου και ζητούν... εξηγήσεις από τη Λότζια! Στην ίδια παρέμβαση, που θα συζητηθεί εξ αναβολής στη σημερινή συνεδρίαση, η παράταξη με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό επανέρχεται δριμύτερη στο θέμα με τις οδεύσεις τυφλών και στην αδράνεια που - όπως επισημαίνει - έχει επιδείξει η δημοτική Αρχή, παρά τις περί αντιθέτου υποσχέσεις της αναφορικά με την αποκατάσταση της χαμένης... τάξης!

«Σε παλαιότερες παρεμβάσεις μας είχαμε θέσει το θέμα για τις οδεύσεις τυφλών και τις παρεμβάσεις στις οποίες είχατε προβεί (χωρίς έγκριση έργου από το Δημοτικό Συμβούλιο). Στη σχετική συζήτηση είχατε δεσμευτεί ότι άμεσα θα έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο μελέτη γενικής τροποποίησης των σχετικών οδεύσεων (εντός της παλιάς πόλης), ώστε να υπάρχει συνολική λύση και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των εμπλεκομένων. Όμως, παρότι έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε, δεν έχετε προχωρήσει σε καμία ενέργεια, με αποτέλεσμα να παραμένει η διαμορφωμένη από την πολιτική σας ανισότιμη μεταχείριση και να δημιουργούνται συνθήκες παραβατικότητας», αναφέρουν χαρακτηριστικά ο επικεφαλής Ηλίας Λυγερός και τα υπόλοιπα μέλη των "Ενεργών Πολιτών"...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια