Ειδήσεις

Η Κρήτη κατεβάζει απεργιακά ρολά την Τετάρτη

"Παραλύει" το νησί την Τετάρτη εξαιτίας της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Σε απεργιακό αναβρασμό βρίσκεται η Κρήτη, ενόψει της μεθαυριανής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Εξάλλου, πλήθος εργατικών φορέων και σωματείων έχουν ήδη προαναγγείλει τη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις, αλλά και τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται την Τετάρτη 17 Μαΐου σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 4Ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΙΤΕ  ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Στο Ηράκλειο θα λάβουν χώρα, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, δύο συγκεντρώσεις, μία που διοργανώνεται από τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και μία του ΠΑΜΕ.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το ΠΑΜΕ Ηρακλείου, το απεργιακό ραντεβού της Τετάρτης έχει δοθεί για τις 10 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας. Εξάλλου, το ΠΑΜΕ Ηρακλείου διοργανώνει συλλαλητήριο και την επομένη της γενικής απεργίας: Την Πέμπτη 18 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας, ενάντια στη «νέα ληστεία και την κοροϊδία κυβέρνησης-κεφαλαίου-Ε.Ε.», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση. «Παίρνουμε στα χέρια μας την πανεργατική-πανελλαδική απεργία στις 17 Μάη.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Να παραλύσει από απεργούς όλη η Ελλάδα. Κανένας στη δουλειά! Οι δυναμικές-μαχητικές απεργιακές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα και στο Ηράκλειο δείχνουν το δρόμο για τη συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Ηρακλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Εξάλλου, στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Τετάρτης στο Ηράκλειο καλούν, εκτός από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, φοιτητικοί σύλλογοι, καθώς και η "Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου", η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι στέκεται «αδιάλειπτα με την πλευρά των συλλογικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, με την πλευρά των λαϊκών αιτημάτων, στην όχθη του αγώνα για επανάκτηση και διεύρυνση των λαϊκών κατακτήσεων, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της νίκης του οργανωμένου και αποφασισμένου στην πάλη για τα δικαιώματά του λαού».

«Για άλλη μια φορά, από το 2010 και μετά, βρισκόμαστε μπροστά στην ψήφιση νέων μέτρων (με εφαρμογή από 1/1/2019) που θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο το μισθό των εργαζομένων με τη μείωση του αφορολόγητου (5.681 ευρώ - αφαιρεί έναν ακόμη μισθό από τον κάθε εργαζόμενο) και θα καταβαραθρώσουν για πολλοστή φορά τις συντάξεις (μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 9%). Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και συνολικά το μεγαλύτερο μέλος της ελληνικής κοινωνίας δεν αντέχουν τα περαιτέρω δυσβάστακτα μέτρα, που εξυπηρετούν τις ανάγκες των τραπεζών και του κεφαλαίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος", ο οποίος επίσης καλεί τους Ηρακλειώτες να πάρουν μέρος στη μεθαυριανή απεργία.

Απεργεί την Τρίτη 16 Μαΐου ο κόσμος της Ενημέρωσης

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και οι Ενώσεις μέλη της αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική κινητοποίηση της επόμενης εβδομάδας, με την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 6 π.μ. της Τρίτης, 16 Μαΐου 2017 έως τις 6 π.μ. της Τετάρτης, 17 Μαΐου 2017 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Με το Ασφαλιστικό ανοιχτή πληγή και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε πλήρη διάλυση, η ΠΟΕΣΥ καλεί τους συναδέλφους να περιφρουρήσουν την απεργία, να διασφαλίσουν την επιτυχία της και να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την ημέρα τις απεργίας (Τρίτη 16 Μαΐου 2017} στις 12 το μεσημέρι, έξω από το κτήριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20)

Η ΠΟΕΣΥ προσυπογράφει την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην οποία τονίζεται:

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της ενημέρωσης, ως ενεργό κομμάτι του σκληρά δοκιμαζόμενου εργατικού κινήματος και της ελληνικής κοινωνίας

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ - ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΜΑΣΤΕ στα αντιλαϊκά μέτρα και στις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις, που πλήττουν πάλι κατάφωρα το σύνολο του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τους εργαζομένους στο χώρο του Τύπου, με απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, νέες περικοπές σε κύριες κι επικουρικές συντάξεις, και δριμεία φοροεπιδρομή σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των εργασιακών δικαιωμάτων και εγγυήσεων, στην εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους και στη διαρκή ομηρία των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για:

• Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα

• Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις

• Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας

• Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

• Την αυτονομία του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ ως αυτοδιοικούμενων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς αλλοίωση του χαρακτήρα και του περιεχομένου τους, ως προϋπόθεση για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφικής λειτουργίας και τη διασφάλιση του αγαθού της Ενημέρωσης.

Το ΕΚΗ καλεί τους εργαζομένους στην απεργία

Και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου καλεί τους εργαζομένους στην απεργία της Τετάρτης, με... μπροστάρηδες μάλιστα τους εργαζομένους στην καθαριότητα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

Ο αγώνας και η αντιπαράθεση με τις αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές συνεχίζονται όσο η κυβέρνηση εμμένει στην κοινωνική και εργασιακή εξαθλίωση, όσο επιδεικνύει υφεσιακή προσήλωση, όσο οι καταστροφικές Τροϊκανές εντολές, που «ασπάζονται με θρησκευτική ευλάβεια» πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα.

Πόσα άλλα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα πια, μπορεί να αντέξει αυτή η Κοινωνία, την οποία διαδοχικές Κυβερνήσεις, μαζί με τη σημερινή «αριστερή» διακυβέρνηση, συνεχίζουν να τη ρίχνουν στη λιτότητα, την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η Κυβέρνηση, χωρίς να πάρει ούτε μία  δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους, όπως ψευδώς μας υπόσχεται εδώ και 2,5 χρόνια,  προχωρά σε νέα βαριά μέτρα.

 Η νέα συμφωνία που αποτελεί το 4ο μνημόνιο, έρχεται να περικόψει και άλλο τις συντάξεις, μετατρέποντας τις σε προνοιακά επιδόματα, να φοροληστέψει κι άλλο τον Ελληνικό λαό μέσω της μείωσης του αφορολόγητου, να διατηρήσει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις, να ξεπουλήσει τις Δημόσιες Επιχειρήσεις, κρίσιμες Υπηρεσίες και Οργανισμούς.    

Πέραν όμως τον βαρύ νεοφιλελεύθερο λογαριασμό για νέες περικοπές στις συντάξεις 1,8 δις και νέα φορολογικά χαράτσια, Κυβέρνηση και δανειστές δίνουν νέο χτύπημα στα Εργασιακά και στο Συνδικαλιστικό κίνημα!

Η συμφωνία με τους  δανειστές δεν διασώζει τα όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει, όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, αλλά ακόμα χειρότερα. Η Συμφωνία βάζει στο στόχαστρο την απεργία και τα συνδικάτα, κάτι που δεν μπόρεσαν ούτε οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Χτυπά πάνω και πρώτα από όλα τα πιο αδύναμα συνδικάτα, όπως είναι αυτά του ιδιωτικού τομέα, όπου ο συνδικαλισμός είναι απαγορευμένο «φρούτο» από τους εργοδότες, βάζοντας χέρι στους λόγους απόλυσης και στις άδειες των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων.  

Ενώ και η Ένσωη Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί όλους τους εργαζόμενους σε απεργία, αναφέροντας, μεταξύ άλλων σε ανακοίνσή τους:

Συνάδελφε, σε καλούμε να σκεφτείς: τί κερδίσαμε με την αναμονή, με τη λογική του «κοινού συμφέροντος», το αν πάει καλά η επιχείρηση θα είμαι και εγώ καλά, με τη λογική ότι υπάρχουν και χειρότερα ή με την ελπίδα ότι κάποιος άλλος θα μας λύσει τα προβλήματα.

Δεν έχουμε άλλη ώρα για χάσιμο. Τα νέα μέτρα που θα έρθουν και θα προστεθούν στα προηγούμενα σημαίνουν κι άλλη χειροτέρευση των όρων δουλειάς και ζωής μας!

Παλεύουμε για ανάκτηση απωλειών, διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Ο μόνος δρόμος που έχουμε και που δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμα, είναι ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα μέσα από το σωματείο μας, μέσα στους χώρους δουλειάς με επιτροπές αγώνα. Να σηκώσουμε κεφάλι, να μη δεχόμαστε την εκμετάλλευση, να διεκδικούμε και να δίνουμε και το χέρι σε όποιον πάει να σηκωθεί.

Να απομονώσουμε τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές της ηγεσίας του ΕΚΗ, που έστησαν διασπαστικό σωματείο στον κλάδο μας, για να ελέγξουν τους συσχετισμούς, για να τους βγουν τα ''κουκιά'', για να βάλουν στο χέρι όσους εργαζόμενους αντιδρούν και δεν είναι του χεριού τους.

Ρέθυμνο

Απεργιακό συλλαλητήριο διοργανώνεται, εξάλλου, μεθαύριο Τετάρτη και στο Ρέθυμνο. Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου καλεί την τοπική κοινωνία να συμμετάσχει μαζικά στο συλλαλητήριο, με τη συγκέντρωση να έχει προγραμματιστεί στις 10 το πρωί της Τετάρτης, στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου. «Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου καλεί ολόκληρη την κοινωνία του Ρεθύμνου να συμμετέχει ενεργά στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Μαΐου στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, στις 10 π.μ., για να ξαναπιάσουμε το νήμα των μεγάλων κινητοποιήσεων της προηγούμενης περιόδου ενάντια στα μέτρα που αποφάσισαν κυβέρνηση, Ε.Ε., Ευρωπαϊκή Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να σταματήσει η ακραία λιτότητα που έχει οδηγήσει στην αφαίμαξη μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, και παράλληλα σε μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο!», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου.

Στα Χανιά

Απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν, εξάλλου, και στα Χανιά. «Η θρασύτητα της κυβερνητικής κουστωδίας, ότι δήθεν βάζει "κόκκινες γραμμές" στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, δεν έχει όρια. Η νέα λεηλασία του εναπομείναντος εισοδήματος του λαού, που θα γίνει από τα μέτρα που αποφάσισαν, δεν αφήνει καμία αυταπάτη για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί. Κανένας πλέον δεν πιστεύει στα ασύστολα ψέματα του πρωθυπουργού ότι τα μνημόνια τελείωσαν και αρχίζει η περίοδος της ευημερίας. Είναι εύκολο, επίσης, να αντιληφθεί ο καθένας ότι και τα αντίμετρα όχι μόνο ισοδύναμα δεν είναι, αλλά είναι συνεχής κοροϊδία», γράφει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρωτοβουλία Αντίστασης, που καλεί σε απεργία-προσυγκέντρωση στις 10:30 μεθαύριο το πρωί στο Δημαρχείο Χανίων.

Αγρότες

Δυναμικό "παρών" ετοιμάζουν, ωστόσο, για μεθαύριο και οι αγρότες του νομού Χανίων. Για του λόγου το αληθές, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Nομού Χανίων καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στην κινητοποίηση, δίνοντας ραντεβού στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Νέων Καταστημάτων. Όπως επισημαίνεται πάντως, η προσυγκέντρωση της Ομοσπονδίας θα γίνει στις 10 το πρωί στον κόμβο των Μουρνιών, με τους αγρότες να μεταβαίνουν στη σημείο με τα αγροτικά τους οχήματα. «Ιδιαίτερα επώδυνο νέο μέτρο για τους αγρότες - όπως και για τους αυτοαπασχολούμενους - είναι οι νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, που θα γίνουν μέσω της αύξησης του ετήσιου φορολογητέου ποσού πάνω στο οποίο θα υπολογίζεται το ποσοστό των εισφορών. Τώρα η ποσοστιαία εισφορά για κάθε αγρότη, όπως και του αυτοαπασχολούμενου, θα επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος του προηγούμενου έτους, χωρίς να αφαιρεθεί η δαπάνη του για τις ασφαλιστικές του εισφορές. Τα περί έκπτωσης στο σύνολο του ασφαλιστέου ποσού κατά 15%, τον πρώτο χρόνο (2018), που ανήγγειλε η υπουργός Εργασίας, ακόμα και αν υπάρξουν, δεν αλλάζουν την ουσία, αφού από το 2019 δεν προβλέπεται καμία έκπτωση», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση των Χανίων.

Δεμένα για δύο μέρες τα πλοία

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι στην απεργιακή μάχη ρίχνονται και οι ναυτεργάτες: Όπως αποφασίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας τόσο αύριο Τρίτη, όσο και μεθαύριο Τετάρτη, λόγω της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΠΝΟ. Η απεργιακή κινητοποίηση αρχίζει στη 1 τα ξημερώματα της Τρίτης και τελειώνει στις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια