default-image

Πώς έκαψαν οι Ναζί δώδεκα γυναίκες στην Καλή Συκιά (photos)

Κρήτη
Πώς έκαψαν οι Ναζί δώδεκα γυναίκες στην Καλή Συκιά (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινητικές στιγμές ανάμεσα σε Έλληνες και Γερμανούς εκτυλίχθηκαν στην Καλή Συκιά Ρεθύμνου όπου είχαν θανατωθεί από Γερμανούς ναζί 12 γυναίκες που κάηκαν ζωντανές και μάλιστα η μία όντας εγκυμονούσα.

Εδώ και 16 χρόνια Γερμανοί ακτιβιστές μάχονται για τις γερμανικές επανορθώσεις. Όλοι μαζί τίμησαν τους θανόντες και έδωσαν υπόσχεση να μάχονται μέχρι να δικαιωθούν.

Ο κ. Γιώργος έφυγε από το χωριό του και δεν άφησε μαύρη πέτρα, αλλά ένα μαυρισμένο ξύλο πίσω του. Είναι ο πλάστης του ψωμιού, ό,τι απέμεινε από το ολοκαύτωμα των Γερμανών ναζί στην Καλή Συκιά, Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου. Με δάκρυα στα μάτια αφηγείται την τραγωδία στην επίσης δακρυσμένη Γερμανίδα από την Ομάδα ΑΚ Δίστομο. Ήταν μόλις 14 ετών και φτάνει πια στα 90.

Συγκλονισμένος ο Γιώργος Σταυρουλάκης είπε στη Γερμανίδα: "Έκαψαν το σπίτι μας, έχω κρατήσει αποκαΐδια να δείτε, αυτό είναι ό,τι έμεινε από τη φωτιά".

Ο Μάρτιν, Γερμανός, μέλος της Ομάδας ΑΚ Δίστομο, εξηγεί ότι η Γερμανία δεν έχει πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου. Αρκετές φορές έχουν πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις και στην Ελλάδα και στη Γερμανία για να μην ξεχαστούν οι θηριωδίες των ναζί.

Συγκλονισμένοι οι Γερμανοί ακούν τις μαρτυρίες των Ελλήνων για το πώς σώθηκαν κάποιες γυναίκες από ένα μικρό παραθυράκι.

Έλληνες και Γερμανοί στην Καλή Συκιά έδωσαν την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν τον κοινό τους αγώνα για δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής, αποτίοντας όλοι μαζί φόρο τιμής στους πεσόντες της φρικαλεότητας του πολέμου.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News