default-image

Ο αγώνας της Ευαγγελίας που καταπλακώθηκε από μπαλκόνι -vid

Κρήτη
Ο αγώνας της Ευαγγελίας που καταπλακώθηκε από μπαλκόνι -vid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου, μετά την προ ημερών κατάρρευση κτίσματος στην "καρδιά" του κέντρου της πόλης, ελάχιστα μέτρα μακριά από τα Λιοντάρια. Σε μια πόλη με πλήθος ετοιμόρροπων κτηρίων σε κατοικημένες και πολυσύχναστες περιοχές, γεννώνται εύλογα ερωτήματα στον κάθε δημότη για το πόσο ασφαλής μπορεί να αισθάνεται όταν κυκλοφορεί στους δρόμους του Ηρακλείου.

Τα παραδείγματα των ετοιμόρροπων είναι πολλά και δυστυχώς δεν περιορίζονται στα "στενά" όρια του κέντρου της πόλης. Και για όσους θεωρούν υπερβολικούς αυτούς που προτάσσουν το θέμα της δημόσιας ασφάλειας λόγω της πλειάδας ετοιμόρροπων κτηρίων στο Ηράκλειο, η πιο τρανή απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι η περίπτωση της Ευαγγελίας Ψαράκη, η ζωή της οποίας άλλαξε δραματικά, από τη μια στιγμή στην άλλη, πριν από δέκα χρόνια...

Τον Ιανουάριο του 2007, η 17χρονη - τότε - κοπέλα περπατούσε αμέριμνη σε πάροδο της λεωφόρου Καλοκαιρινού, πηγαίνοντας στη σχολή που φοιτούσε, όταν καταπλακώθηκε από τσιμεντένιο στηθαίο μπαλκονιού το οποίο κατέρρευσε, σωριάζοντάς την στο έδαφος, αφού δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Η 27χρονη - σήμερα - Κρητικιά είχε δώσει τότε "μάχη" για τη ζωή της στο ΠΑΓΝΗ, όπου οι γιατροί κατάφεραν να τη σώσουν. Η Ευαγγελία παρέμεινε σε κώμα για 7 ολόκληρους μήνες, πριν επανέλθει...

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

  Η τραγική στιγμή και το ατύχημα που άλλαξε για πάντα τη ζωή της 17χρονης

Και αφού επανήλθε, ωστόσο, η ζωή της δεν έμελλε να είναι ποτέ όπως πριν το απίστευτο ατύχημα, το οποίο της άφησε βαρύτατα προβλήματα υγείας. Η περιπέτειά της, ωστόσο, δεν τελείωσε εκεί: Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στην κάμερα της "ΚΡΗΤΗ TV" και την εφημερίδας "Νέα Κρήτη" οι γονείς της Ευαγγελίας, εδώ και δέκα χρόνια η οικογένεια δίνει συνεχώς το δικό της αγώνα σε κέντρα αποκατάστασης.

Με αφορμή την κατάρρευση του κτίσματος στην πλατεία Καλλεργών, στα Λιοντάρια, η μητέρα της άτυχης Ευαγγελίας, Χρυσούλα Ψαράκη, επισήμανε ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει από τον Ιανουάριο του 2007, οπότε και η κόρη της τραυματίστηκε βαρύτατα, καθώς η ανευθυνότητα συνεχίζει να υφίσταται.

Oι γονείς της Ευαγγελίας ανεβαίνουν το Γολγοθά μαζί με το παιδί τους

«Δεν το 'βλεπαν ότι έπεφτε;»

«Όπως και τότε, υπάρχει πολλή ανευθυνότητα. Στον καθένα από εμάς», μας λέει αρχικά η κ. Ψαράκη. «Εκεί είναι κεντρικό σημείο. Όπως και εκεί που χτύπησε το παιδί μου. Από εκεί περνά όλη τη μέρα κόσμος», ανέφερε σχετικά με το κτίσμα των Λιονταριών η μητέρα της 27χρονης, αναρωτώμενη: «Δεν το 'βλεπαν ότι έπεφτε;».

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα μας ο πατέρας της άτυχης Ευαγγελίας, Βαγγέλης Ψαράκης: «Ανεύθυνοι! Δεν το βλέπανε; Ακόμη και οι γύρω δεν το είχαν δει;», μας ρωτά ρητορικά ο κ. Ψαράκης, ο οποίος κάλεσε τους αρμόδιους «να προσέχουν κι όταν βλέπουν τέτοιες οικοδομές- "ερείπια" να τις κατεδαφίζουν, πριν αυτές πέσουν μόνες τους».

Αναφορικά με το πώς είναι σήμερα η ζωή τους, δέκα χρόνια μετά το τραγικό ατύχημα, το οποίο άλλαξε για πάντα τη ζωή του σπλάχνου τους, αλλά και τη δική τους, οι γονείς της Ευαγγελίας είναι σαφείς: «Υπάρχει πολύ άγχος και πολύ τρέξιμο», μας λέει η Χρυσούλα Ψαράκη, προσθέτοντας ότι η κόρη της περνά το δικό της Γολγοθά, καθώς μέχρι σήμερα συνεχίζονται οι θεραπείες, και τρέχουν στα κέντρα αποκατάστασης.

"Μας κοροϊδεύουν 10 χρόνια. Δεν έχουμε πάρει δεκάρα τσακιστή"

«Μου κατέστρεψαν το παιδί μου... την οικογένειά μου! Και θα είναι μια μόνιμη κατάσταση... Όπως λένε οι γιατροί θα υπάρχουν προβλήματα για όλη μας τη ζωή», είπε εμφανώς φορτισμένη η κ. Ψαράκη. Όμως ο μεγαλύτερος φόβος των γονιών της Ευαγγελίας είναι πώς θα τα καταφέρει η κόρη τους όταν αυτοί δε θα βρίσκονται πια εν ζωή... «Το άγχος μας είναι για το τι θα απογίνει το παιδί μας μετά... όταν φύγουμε εμείς!», ανέφερε χαρακτηριστικά η Χρυσούλα Ψαράκη. «Ένας Θεός ξέρει πώς το βιώσαμε, πώς το βιώνουμε ακόμη και πώς θα συνεχίσουμε να το βιώνουμε», είπε με τη σειρά του ο Βαγγέλης Ψαράκης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με την οικογένεια Ψαράκη, παρότι έχουν περάσει δέκα ολόκληρα χρόνια από το ατύχημα, δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ ως αποζημίωση από κανέναν! «Δε μας βοήθησε κανείς. Ούτε το κράτος, ούτε οι υπεύθυνοι. Αδιάφοροι τελείως. Μας κοροϊδεύουν δέκα χρόνια τώρα. Δεν έχουμε πάρει δεκάρα τσακιστή. Το δικαστήριο αποφάσισε... αυτοί όμως δε δίνουν τίποτα...», μας είπε με νόημα ο κ. Ψαράκης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2014 το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης είχε κρίνει ένοχους δύο άνδρες, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί και πρωτόδικα για το βαρύτατο τραυματισμό της άτυχης 17χρονης. Το δικαστήριο επέβαλε τότε στο συνιδιοκτήτη του σπιτιού ποινή φυλάκισης 16 μηνών με τριετή αναστολή για πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή, ενώ στον εργολάβο που εκτελούσε εργασίες αντικατάστασης κιγκλιδωμάτων στο επίμαχο μπαλκόνι επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 μηνών για πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών από αμέλεια, επίσης με τριετή αναστολή. Σημειώνεται πάντως ότι στο δεύτερο κατηγορούμενο είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Οι ποινές στο Εφετείο μειώθηκαν σε σχέση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το οποίο είχε καταδικάσει το συνιδιοκτήτη του σπιτιού σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών και τον εργολάβο σε φυλάκιση 15 μηνών, αμφότερους με αναστολή.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News