default-image

Καταστρέφονται τα αμπέλια από νοτιάδες και ζέστη

Κρήτη
Καταστρέφονται τα αμπέλια από νοτιάδες και ζέστη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Με την ψυχή στο στόμα" είναι οι αμπελουργοί σε περιοχές του νομού Ηρακλείου, νιώθοντας ήδη την απειλή των ισχυρών νοτιάδων και των υψηλών θερμοκρασιών, που ήδη έχουν αφήσει πίσω τους κάποιες ζημιές, το ύψος των οποίων μπορεί να διαπιστωθεί τις επόμενες μέρες.

Οι αμπελουργοί ανησυχούν για την εξέλιξη αυτών των φαινομένων, που αν συμβεί, τότε "πάει περίπατο" η ελπίδα που υπήρχε για μια καλή σοδειά φέτος στα σταφύλια και τις ελιές.

Σε Αρχάνες, Σύλλαμο και Προφήτη Ηλία, κάποιες ζημιές έχουν ήδη φανεί από τα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών, όχι στα αμπέλια που είχε γίνει από τους παραγωγούς το δέσιμο των βλαστών με τα σταφύλια, αλλά στα αμπέλια εκείνα που δεν είχαν προλάβει οι παραγωγοί να χρησιμοποιήσουν τα ειδικά ψαλίδια και να δέσουν τους βλαστούς τους.

Μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", ο αμπελουργός Μάνθος Πρινιωτάκης, είπε:

«Είχαμε κάποια ζημιά προς το παρόν. Διότι ο αέρας έχει χτυπήσει τα σταφύλια, τα έχει πληγώσει. Κι έχει ρίξει και βλαστούς κάτω. Έχει πληγώσει τα σταφύλια πάνω στα τέλια, που τα χτυπάνε, γιατί εγώ δεν έχω προλάβει ακόμα να δέσω όλα τα αμπέλια μου»...

Ο κ. Πρινιωτάκης εξηγεί ότι για κάποιες ώρες ο αέρας γυρίζει διαρκώς τους βλαστούς, έχει πληγώσει τα σταφύλια και ως εκ τούτου θα πέσουν κάτω τα σταφύλια αυτά, όταν θα γίνει ο επόμενος ψεκασμός για το ορμόνιασμα.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος»

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης τονίζει:

«Άλλη μια φορά βρίσκει ο νοτιάς τις ελιές στην ανθοφορία. Τα αμπέλια στους τρυφερούς βλαστούς. Οι παραγωγοί, σε ό,τι αφορά την ελιά, έχουν κακά βιώματα από πέρυσι, όταν υπήρχε σχετική βεντέμα σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Κρήτης.

»Μια βεντέμα που υπάρχει και φέτος. Οι ελιές είναι στην άνθιση και ξεκινάνε οι θερμές μάζες. Ας ελπίσουμε να μη συμβεί ό,τι και πέρυσι. Όταν αυτές οι μάζες έκαψαν τον ανθό, δηλαδή το μικρό καρπό στην ελιά»!

Για τα αμπέλια, ο Μύρων Χιλετζάκης μάς λέει πως αυτά «βρίσκονται στο πιο τρυφερό στάδιό τους. Τα σταφύλια είναι στο στάδιο του μούρου, σε πάρα πολύ μικρό, όχι άνω των 10 εκατοστών. Και είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Φανταστείτε ότι οι παραγωγοί αυτήν την περίοδο ποτίζουν τα αμπέλια για να έχουν όσο πιο πολλή βλάστηση μπορούν στο αμπέλι τους και καλύτερη φυσική κατάσταση, για να μπορεί το αμπέλι να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του. Και αν έχουμε τους ίδιους ανέμους με τους περυσινούς από τώρα και μετά, θα έχουμε μια καταστροφική χρονιά»...

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

«Ακόμα περιμένουν»...

Την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ οφείλει ακόμη ένα μεγάλο ποσοστό, που δεν πέφτει κάτω από το 20% των συνολικών αποζημιώσεων του 2016.

«Είναι ένας οργανισμός που πραγματικά τα τελευταία χρόνια έχει στηρίξει τους παραγωγούς, αλλά από την άλλη τους έχει απογοητεύσει η κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στα αγροτικά ζητήματα», καταλήγει ο κ. Χιλετζάκης.

Στην ίδια κατεύθυνση μιλά στη "Νέα Κρήτη" και ο αμπελουργός και πρόεδρος των καζανάρηδων του νομού Ηρακλείου, από το Κυπαρίσσι, Στάθης Φραγκιαδάκης, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά:

«Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι ο αγρότης δεν παλεύει μόνο το αμπελουργικό και παραγωγικό κομμάτι. Και οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτος παράγοντας, εκεί που όλα έδειχναν ότι είναι μια καλή χρονιά. Και που μπορεί να μην ήταν τα νερά πολλά, αλλά καλοποτίστηκε η γη με το χιόνι και με τις βροχές που έπεσαν. Αλλά οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες και θα δούμε τις επόμενες μέρες τι ζημιές έχουν προκληθεί στην ανθοφορία της ελιάς, αλλά και στην αμπελουργία και ιδιαίτερα στα επιτραπέζια, που αυτόν τον καιρό πήγαιναν οι παραγωγοί να δέσουν τους βλαστούς».

Πάντως, ο Στάθης Φραγκιαδάκης εκτιμά ότι σε πρώτη φάση δεν πρέπει να έχουν γίνει παρά ελάχιστες ζημιές, αλλά εκφράζει το φόβο του για τις επόμενες μέρες.

«Αν περάσει ένα δεκαήμερο, ούτε η ελιά θα είναι τόσο ευάλωτη, ούτε το αμπέλι», καταλήγει, αναφερόμενος και στην προαναγγελία ενός μίνι καύσωνα που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για την Κρήτη. Οι εκπρόσωποι των αγροτών είναι σε επιφυλακή και θα ζητήσουν από τον ΕΛΓΑ να επέμβει αν διαπιστωθούν όντως ζημιές το προσεχές διάστημα, σε ύψος που να καθιστά απαραίτητες τις διαδικασίες των αποζημιώσεων.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News